Skip to navigation Skip to main content

De geschiedenis van het skiën

 

We skiën wat af met zijn allen. Elke winter weer zoeven er een paar miljoen Nederlanders de bergen af. Deze sport is zo ongekend populair dat hele dorpen jaarlijks omgetoverd worden tot een ski walhalla. Ik durf te wedden dat jij van de winter ook weer boven op die berg staat. Laten we even stilstaan bij de oorsprong van het skiën. Want wie verzon er nou om op twee houten latten van een berg af te glijden?

Al skiënd achter de beren aan

Dat we nu allemaal skiën is de schuld van de Mongolen. Zij waren de eerste inwoners (migranten) van Scandinavië en hebben het skiën uitgevonden. Er is een rotstekening gevonden in Rødøy, Noorwegen, met daarop een skiënd mannetje afgebeeld. Deze rotstekening is 5000 jaar oud. Blijkbaar gebruikten jagers de ski’s toen al om op te jagen. Het was in die tijd vooral een belangrijk transportmiddel. De ski’s zagen er toen meer uit als langwerpige sneeuwschoenen en vijfduizend jaar geleden sjeesde niemand de berg af. Het skiën stamt af van het langlaufen!

Oversteek naar Canada

De oudste ski die gevonden is, is 4500 jaar oud. Hij werd gevonden in een moeras van het Angermantand bij Hoting in Noord-Zweden. Leuk weetje: toen de Egyptenaren begonnen aan de bouw van de piramides, waren ze in Zweden dus al aan het skiën! Dachten de Egyptenaren zo slim te zijn, maar skiën is een veel handigere uitvinding dan een piramide. Overigens werd er niet alleen al in Scandinavië geskied, dezelfe Mongoolse stam gebruikte in Canada ook al houten latten om zich te voort te bewegen in de winter.

Lees hier meer over skitechniek >

Een oorlog winnen op ski’s

Een paar duizend jaar later werd de ski gebruikt door soldaten. In de vele oorlogen tussen Rusland en Zweden gingen ze al skiënd het gevecht aan. Het bleek een makkelijke manier te zijn van bewegen op het ijs en door de sneeuw. Zelfs in de tweede wereld oorlog werden er door Zweden nog skiërs ingezet. De Noren waren ook het eerste volk dat aan wedstrijd skiën deed. In Noorwegen werden er - rond 1750 - door militaire skiërs wedstrijden georganiseerd. Zo is skiën waarschijnlijk een sport geworden.

Lees hier meer over verschillende soorten ski's >

 

Het moderne skiën

Het skiën zoals we nu kennen is uitgevonden door Sondre Norheim, uit Telemark in Noorwegen. Voorheen werd er alleen gelanglauft op houten latten en je voeten waren losjes vastgebonden met rubberen touwtjes. Hij verving de rubberen touwtjes door natte gedraaide wortels van een berk waardoor de voeten steviger op de planken zaten. Hierdoor verloor je nooit meer je ski en kon er van de bergen af geskied worden. Toch duurde het nog lang voordat het skiën populair werd in Europa. Pas eind 19e eeuw kwam het op gang. Eerst kreeg Zwitserland de smaak te pakken, toen Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Vooral Engelsen konden er geen genoeg van krijgen, zij droegen in die tijd bij tot de opkomst van skiën in de Alpen.

Lees hier meer over skigebieden >

 

Oh Oh Tirol

Nu glijden we de bergen af op ski’s in alle kleuren en maten en bestaan er verschillende manieren van skiën. We langlaufen daar ook nog bij of pakken een snowboard om de berg af te gaan. Skiën is uitgegroeid tot nummer 1 sport voor in de winter. Ik had echt geen idee dat skiën al zo oud was! Dus de volgende keer wanneer je op je ski’s staat, denk dan maar eens terug aan de jagers van vroeger. Gelukkig hoeven wij geen beren meer achterna op onze ski’s en kunnen wij op onze gemakje de berg af.

De geschiedenis van skiën in een (Engels) filmpje

 Wist jij dit over skiën?

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.