16 december 2018 door Yvonne in 'Berghutten''

Berghutten, wie komt er nou niet tijdens de wintersport? Tussen 10 en 11 voor een bakkie koffie, later voor de lunch en in de middag voor een biertje op het terras? Genieten! Vaak worden berghutten gerund door locals, waardoor je ook nog wat meekrijgt van de tradities en gebruiken. Zonder berghutten zou de wintersport echt minder leuk zijn... Toch?

#1. Al dat fijne eten en drinken!

In berghutten worden de lekkerste gerechten geserveerd. Deze gerechten moet je toch echt allemaal geprobeerd hebben? Van Wiener Schnitzels, Tiroler Gröstl, kaasfondue en Kaiserschmarrn tot tartiflette en Croûte au fromage, heerlijk! Dankzij de flinke dosis aan energie daarna, kun je met gemak nog een aantal pistes aan.

#2. Eindelijk even al die lagen uit

Goed ingepakt ben je ’s ochtends de piste op gegaan. Je wilt het immers niet te koud krijgen! Na een uurtje begint het zweet toch langzaam op plekken te verschijnen waar je het niet per se wilt hebben. In de berghut is het eerste wat je doet: jas en tussenlaag uit! Zo, even uitdampen.

#3. Warmte!

Het tegenovergestelde van punt #2. Soms blijkt het toch wat graadjes kouder te zijn dan je had ingeschat. Als je eenmaal bezig bent heb je er niet zo’n last van, maar in de stoeltjeslift is het wel een beetje afzien. Gelukkig is het in de meeste berghutten heerlijk warm. Dankzij een kop warme choco of thee ben je binnen no-time weer opgewarmd.

#4. Genieten van de zon op het terras

Jas uit, helm af, achteroverleunen tegen de berghut en oogjes dicht. De zon voel je heerlijk warm branden op je huid (vergeet de zonnebrand niet!), is het echt winter?

Op het terras van een berghut in de zon

#5. Skischoenen open/uit

Wat kunnen die dingen toch ontzettend knellen… Toch even fijn om ze in de berghut open te kunnen zetten of misschien zelfs uit te doen. Tip: neem slofjes mee in je rugzak.

#6. Even de kaart uitvouwen zonder dat-ie wegwaait

Halverwege de dag wordt het weer toch wat slechter. Er verschijnen steeds meer wolken, het waait wat harder en het begint zachtjes te sneeuwen. Op de piste wil je even op de kaart kijken hoe je het snelst terugkomt, maar door de wind wappert de pistekaart alle kanten op. In die berghut onderaan deze piste maar even wat drinken en rustig op de kaart kijken?

#7. Plassen!

“Ik ga eerst even plassen hoor, dan kijk ik wel op de kaart!” of “Nog even plassen voor we gaan!”, komt vast bekend voor?

Berghut in de sneeuw winter

#8. Even de foto’s bekijken

Onderweg hebben jullie een momentje genomen om een aantal actiefoto’s te schieten. In de berghut heb je eindelijk tijd om ze te bekijken. En wat blijkt, ze zijn allemaal onscherp… Nog een rondje dan maar?

#9. Doe maar 2 bier en 2 schnapps!

De sfeer in de berghutten is vaak erg gezellig. Sommige berghutten worden in de loop van de middag nog gezelliger. Steeds meer après-ski hits worden gedraaid en bier en schnaps worden in grote hoeveelheden besteld.

#10. Heeeee, wie is die leuke man/vrouw…

Zeker na een aantal biertjes (en shotjes) beginnen de mede-berghutbezoekers steeds interessanter te worden. Die dame/heer daar verderop aan de tafel, was hij/zij er gisteren ook al niet? Ja die daar, bij die vriendengroep…

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen