Skip to navigation Skip to main content

Herkenbare irritaties op de Duitse Autobahn

Nog heel even en de kerstvakantie gaat van start. De eerste periode van het skiseizoen waarin veel wintersporters tegelijkertijd naar de Alpen trekken. De auto’s worden volgeladen met wintersportspullen en ook aan de picknick en snacks voor onderweg is gedacht. Het is druk op de weg, je moet flink wat kilometers sturen en je medeweggebruikers zijn zo nu en dan behoorlijk vervelend. Ondanks dat je op vakantie gaat, zorgt dit voor de nodige irritaties. De meest herkenbare heb ik in dit weblog op een rijtje gezet.

#1. File

Je rijdt net lekker door en dan zie je in de verte de eerste alarmlichten knipperen. Een slecht teken, want dat betekent dat je aan moet sluiten bij een (lange) file. Het heuvelachtige Duitse landschap maakt dat je ver vooruit kunt kijken en de slinger met rode remlichten lijkt kilometers lang… Je wilt zo snel mogelijk aankomen op de plaats van bestemming, dus op file zit je absoluut niet te wachten!

Bekijk hier waar je de meeste drukte kunt verwachten in de kerstvakantie >

File op de Duitse Autobahn in de sneeuw

#2. Overvolle tankstations

Als je gebonden bent aan de schoolvakanties, is het niet alleen extra druk op de weg, maar ook bij de tankstations. Lange rijen auto’s wachten tot ze eindelijk kunnen tanken en ook in de shops is het overvol.

#3. Lange rijen bij de toiletten

Overvolle tankstations resulteren vaak in meterslange rijen voor de toiletten. Met een volle blaas sta je minstens 10 minuten in de rij… Kan iedereen niet een beetje opschieten?

Toilet bij het tankstation langs de Duitse Autobahn

#4. Wegwerkzaamheden

Het lijkt wel of men in Duitsland alleen maar wegwerkzaamheden uitvoert. Het maakt niet uit wanneer je naar de Alpen rijdt en over welk wegnummer, je komt altijd meerdere trajecten tegen waar men bezig is met de weg. Gele strepen, extra smalle rijstroken en lage snelheden. Daar zit je absoluut niet op te wachten!

Tip: zet de radio aan en luister de leukste radiozenders!

#5. Snelheidsduivels

De Duitse Autobahn is voor sommige automobilisten net een circuit. Zodra de verkeersborden met ‘einde alles’ in zicht zijn, wordt het gas ingetrapt en schiet de kilometerteller omhoog. Als Max Verstappen schieten ze je voorbij en dat zorgt niet altijd voor de meest veilige situaties.

#6. Rommel van medeweggebruikers bij de parkeerplaatsen

Je zit gemiddeld 10 uur in de auto, dus er moet ook gegeten worden. Even picknicken onderweg en dan weer door. Helaas is het niet voor iedereen even duidelijk dat je je afval daarna in de prullenbak gooit. En dat terwijl er zoveel vuilnisbakken zijn!

#7 Mensen die zonder te kijken van baan wisselen

Het lijkt wel of sommige mensen echt niet kijken tijdens het rijden. Ze gooien hun auto zo voor die van jou en dat betekent dat jij heel hard moet remmen. Uiteraard zonder knipperlicht. Gewoon stuur om en gaan.

#8. Vrachtwagens die elkaar inhalen

Persoonlijk vind ik dit de ergste in het rijtje: vrachtwagens die elkaar inhalen. Je rijdt net in een fijn tempo en dan zie je in de verte dat een vrachtwagen een andere vrachtwagen probeert in te halen. Alleen omdat diegene voor hem 2 km/h langzamer rijdt. Als gevolg moet iedereen vol in de ankers en duurt het minstens 5 minuten voordat de vrachtwagen voorbij de andere is gekropen.

Vrachtwagens die elkaar inhalen op de Duitse Autobahn

#9. Mensen die maar links blijven rijden

Bij sommige automobilisten lijkt het wel alsof er een magneetje in de auto zit dat continu naar de linkerbaan trekt. Geen probleem natuurlijk als je deze gebruikt om in te halen, maar ga daarna weer terug en blijf niet onnodig links rijden. Je houdt sneller verkeer op en dat is behoorlijk irritant.

#10. Het Duitse wegdek

De wegwerkzaamheden zorgen ervoor dat steeds meer ‘oude Autobahn’ wordt vervangen voor nieuw en modern asfalt. Helaas is dat op veel plekken nog niet het geval. Dat is over het algemeen geen probleem, maar als het donker is en het begint keihard te sneeuwen of regenen, dan zie je helemaal niks meer. Absoluut niet fijn!

Tips om de heen- en terugweg te overleven >

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.