Skip to navigation Skip to main content

10 blauwe pistes die je geskied moet hebben

16866 - 10 blauwe pistes die je geskied moet hebben (1)

Afdalingen hoeven voor mij echt niet extreem steil of moeilijk te zijn. Ik kan enorm veel plezier beleven aan een heerlijke blauwe piste. Liefst breed en met een mooi uitzicht. Of heerlijk rustig, zodat je er lekker alle ruimte hebt om mooie bochten aan elkaar te rijgen of voluit te carven. En als ik dan eenmaal zo’n fijne blauwe piste heb gevonden, dan kan ik deze ook gerust een aantal keren achter elkaar doen. Heerlijk! In dit weblog 10 blauwe pistes die je een keer geskied moet hebben, gewoon omdat ze zo fijn zijn of een geweldig uitzicht hebben.

#1. Jausernabfahrt, Saalbach

De Jausernabfahrt (nummer 2 a en b) is misschien wel de fijnste blauwe piste in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Deze 7 km lange afdaling begint op 2020 meter hoogte en leidt je helemaal terug naar het dal bij Vorderglemm. De afdaling begint op de Schattberg en eenmaal beneden in het dal kun je de Schönleitenbahn omhoog nemen om vanaf daar terug te skiën richting Saalbach. Ook kun je de skibus terugnemen.



#2. Ski-Gleitweg Gottesacker, (Ifen) Kleinwalsertal

Het kleine deelskigebied Ifen in Kleinwalsertal & Oberstdorf kenmerkt zich door een bijzondere natuur. Op het Gottesacker plateau worden door de wind sneeuwduinen gevormd en op de blauwe piste nummer 5 glijd je door dit bijzonder mooie landschap. Veel bochten hoef je niet te maken op deze eenvoudige piste, dus des te meer tijd heb je om lekker van het uitzicht te genieten. Via de blauwe 6 kun je helemaal doorskiën naar het dalstation.

#3. Tiefenbachgletscher, Sölden

De blauwe nummer 38 op de Tiefenbachgletscher in Sölden is een heerlijke brede ‘Autobahn’ die glooiend terugleidt naar het dalstation van de gondel op de gletsjer. Doordat de afdaling zo breed is en niet te steil, blijft deze eigenlijk de hele dag erg goed. Alleen op drukke dagen worden sommige stukken wat hobbelig.

16866 - g=3e4190dd a2e5 4bc7 a916 499e6a56dec2 (3)
's Ochtends vroeg is het nog heerlijk rustig op de blauwe 38 op de Tiefenbachgletscher in Sölden
's Ochtends vroeg is het nog heerlijk rustig op de blauwe 38 op de Tiefenbachgletscher in Sölden

#4. Le Bozelet, La Plagne

Een piste die je zeker niet moet overslaan als je in La Plagne bent, is Le Bozelet. Deze afdaling loopt vanaf de top van de berg Les Verdons op 2500 meter richting Champagny en Vanoise. De piste is lang en biedt een prachtig uitzicht op Nationaal Park Vanoise. Op de pistekaart vind je de piste onder nummer 11.

#5. Princess, St. Moritz

Met zo’n koninklijke naam moet dit wel een mooie piste zijn en dat is het ook! De blauwe afdaling nummer 21 ligt boven het plaatsje Celerina direct naast St. Moritz. Niet alleen de piste is lekker ook het uitzicht is adembenemend.

#6. Graffer, Madonna di Campiglio

Neem wanneer je bovenop de Passo Grostè in Madonna di Campiglio staat eerst maar even de tijd om van het uitzicht te genieten: de enorme rotsen rechts van je zijn echt indrukwekkend. Vervolgens kun je via de Graffer piste (nummer 60) bijna 5 km non-stop afdalen. Heb je er nog niet genoeg van, ski dan via de blauwe 66 (Pozza Vecia) nog eens ruim 3 km verder terug naar het dal.

16866 - g=3e4190dd a2e5 4bc7 a916 499e6a56dec2 (4)
Wat een heerlijke piste: Graffer in Madonna di Campiglio

#7. Höllkar, Ischgl

Deze piste is gemaakt om óf heerlijk rustig vanaf te cruisen óf om volle bak over naar beneden te carven. Voor dat laatste moet het alleen niet te druk zijn op de afdaling, dus zorg ervoor dat je vroeg bent, want deze piste is bij meer wintersporters in Ischgl favoriet. De snelle stoeltjeslift zorgt ervoor dat je snel weer boven staat en nog een keer kan. En nog een keer. En nog een keer.

#8. Kreuzkogel, Grossarl

Vanaf de 2027 meter hoge Kreuzkogel leidt een lange blauwe piste (nummer 3, a en b) helemaal terug naar Großarl. Het is een echte afdaling voor genieters. Onderweg heb je een prachtig uitzicht en er zijn twee punten waar je kunt stoppen voor een foto: Natur-Platzl und Servus-Platzl.

#9. Moraine, Val Thorens

Als je het hebt over lekkere blauwe pistes, dan hoort de Moraine in Val Thorens zeker in dit rijtje thuis. Behoorlijk breed en recht in de vallijn ski je hier geweldig naar beneden. En wil je nog een keer? Geen probleem, want enkele jaren geleden werd er de Moriane gondellift geopend die je razendsnel weer boven brengt.

16866 - g=3e4190dd a2e5 4bc7 a916 499e6a56dec2 (5)
De nieuwe Moraine gondel in Val Thorens brengt je snel en comfortabel naar de gelijknamige piste
De nieuwe Moraine gondel in Val Thorens brengt je snel en comfortabel naar de gelijknamige piste

#10. Fleck, Kirchberg

De nieuwe Fleckalmbahn in Kirchberg maakt deze afdaling nog fijner. De oude lift was erg langzaam, maar met de nieuwe gondeltjes ben je zo boven. Hier wacht blauwe piste 'Fleck' op je (nummer 25). Een afdaling van ruim 6 km lang, volledig blauw en heerlijk breed. Zeker 's ochtends is het absoluut geen straf om de pistes een aantal keer achter elkaar te skiën.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.