21 augustus 2018 door Miranda in 'Nieuws''

Halve meter sneeuw dit weekend!

Het is bijna niet voor te stellen. In de Alpen worden allerlei warmterecords verbroken deze zomer en ook komende dagen stijgen de temperaturen nog naar maximaal 35 graden. Maar vanaf vrijdag gaat het weer ineens omslaan. In één nacht zal de temperatuur ruim 15 graden dalen en vanaf 2000 meter zal het gaan sneeuwen. Volgens verschillende prognoses kan er wel 50 cm sneeuw gaan vallen. In de lagere gebieden moet er rekening gehouden worden met flinke hoeveelheden regen en mogelijk ook onweer. Wij kijken in ieder geval alvast uit naar de mooie witte beelden vanuit de bergen dit weekend.

Hitterecords in de Alpen

Nog tot en met vrijdag stijgt de temperatuur in Oostenrijk dagelijks tot de tropische waarden van 30 tot 35 graden. Bijna de helft van alle dagen in Oostenrijk waren in 2018 zogenaamde ‘zomerdagen’ met temperaturen boven de 25 graden. In Wenen mat men zelfs 18 nachten achter elkaar temperaturen boven de 20 graden, zogenaamde ‘tropennachten’. Ook is het extreem droog net als bij ons. Er is gemiddeld 31% minder neerslag gevallen en in extreme gevallen zelfs 83% volgens de Oostenrijkse weerdienst ZAMG.

50 cm sneeuw dit weekend

Het is nog een paar dagen genieten van perfect en warm zomerweer in de Alpen, maar daarna storten de temperaturen naar beneden. Boven de 2000 meter gaan er dan serieuze hoeveelheden sneeuw vallen. Goed nieuws voor de gletsjers in de Alpen die een zware zomer hebben gehad met de hoge temperaturen. Daarnaast is er in lager gelegen gebieden sterke regenval en onweer voorspeld.

Sneeuwvoorspelling komende week

De cumulatieve hoeveelheden sneeuw die de komende week kunnen vallen zijn behoorlijk indrukwekkend

Sneeuw in augustus bijzonder?

Is het bijzonder of extreem dat er nu – middenin de zomer – al sneeuw valt? Nee hoor! Eigenlijk zien we bijna elk jaar in augustus wel een temperatuursdip met neerslag waardoor er in het hooggebergte sneeuw gaat vallen. Doordat de temperaturen na het weekend weer zullen stijgen, zal de meeste sneeuw heel snel weer verdwenen zijn. Ook dat is normaal. Feit is natuurlijk dat het er wel vast even heel mooi uit zal zien op de webcams dit weekend. Het zal onze zin in wintersport alleen maar verder aanwakkeren, want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb al erg veel zin om op de ski’s te staan!

Zomersneeuw in Davos in augustus

Zomersneeuw is niet uitzonderlijk, maar wel heel leuk!

Natuurlijk houden we de sneeuwval dit weekend voor jullie in de gaten en zullen we foto’s en beelden gaan delen.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.