8 augustus 2018 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Rook, lava en vuur. Aan deze begrippen denk je waarschijnlijk bij een vulkaan. Voor de actieve vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië komen dezelfde associaties bij je op. Skiën en snowboarden is pas het laatste waar je aan denkt bij een vulkaan. Toch zijn er op de Etna twee skigebieden: skigebied Etna noord en Etna zuid. Hier geen lava die naar beneden stroomt, maar wintersporters die over de skipistes naar beneden glijden, terwijl er mystieke rook boven de krater zweeft. In dit weblog nemen we de skigebieden Etna noord – Piano Provenzana bij het dorp Linguaglossa en Etna zuid bij Nicolosi onder de loep.

Skiën in de skigebieden Etna noord en Etna zuid

Beide skigebieden op de Etna liggen in de provincie Catania, aan de oostkust van het Italiaanse eiland Sicilië. De skigebieden behoren tot de kleinste van Europa, maar tegelijkertijd ook tot de meest spectaculaire. Skigebied Etna noord ligt in de buurt van Linguaglossa, aan de noordoostzijde bij Piano Provenzana. De skipistes van skigebied Etna zuid - Nicolosi Pedara zijn gesitueerd op de zuidoostzijde bij de Rifugio Sapienza. Van november tot april ligt er boven de 1700 meter sneeuw op de flanken van de Etna. Skigebied Etna zuid bevindt zicht op een hoogte van 2600 meter, skigebied Etna noord op 2300 meter.

Skipistes onder de rookwolken van vulkaan Etna

De Etna is niet alleen de grootste vulkaan van Europa, het is ook de meest actieve. Sinds 2013 behoort de omgeving tot het UNESCO Werelderfgoed. In de afgelopen jaren is de vulkaan diverse keren actief geweest en tot uitbarsting gekomen. Dit gebeurde onder meer in 2012, 2013, 2014, 2015 en als laatste in februari 2017. Sindsdien zijn er op de zuidelijke flank nog enkele keren lava fonteinen en rook- en aswolken verschenen. Tijdens het skiën op de Etna kun je goed zien hoe de water- en gasdampen transformeren tot wolken. En alsof dat nog niet spectaculair genoeg is, kun je vanuit deze exotische skigebieden helemaal tot de zee kijken.

Details van skigebied Etna noord - Piano Provenzana

Skigebied Etna noord - Piano Provenzana beschikt over 10,3 kilometer aan skipistes, waarvan 8,8 km als rood en 1,5 kilometer als blauw gekenmerkt staat. Vier skiliften zorgen voor de ontsluiting van de pistes. Het skigebied loopt niet helemaal tot de top van de Etna (3300 meter) en toegang tot de krater is bovendien verboden. Ervaren skiërs kunnen zich op de flanken van de Etna (onder begeleiding van een gids) wagen aan toerskiën. Ook is er een skischool en een bescheiden funpark.

Details van skigebied Etna zuid - Nicolosi Pedara

Skigebied Etna zuid - Nicolosi Pedara beschikt over 6,3 kilometer aan skipistes en 5 skiliften. Met de door Pininfarina ontworpen 6-persoons gondel kom je op een hoogte van 2500 meter. Vanaf hier kun je gebruik maken van diverse sleepliften. Het skigebied ligt op 10 kilometer afstand van de gemeente Nicolosi. Mocht de 5,6 km rood en 700 meter blauw te weinig uitdaging bieden, dan kun je je ook buiten de piste begeven. Zo is er de Canalone degli Svizzeri skiroute vanaf de Montagnola Lift richting Nicolosi-Nord.

Overzicht pistes & liften in skigebied Etna noord

Pistes

Liften

Meer informatie

Blauwe pistes1,5 km Sleepliften3SeizoensstartDecember
Rode pistes8,8 km Stoeltjesliften1SeizoenseindeMaart/april
Zwarte pistes0 km Gondels0Dagkaartca. € 30,-
Langste pisten.b. Andere liften0Minimale hoogte 1810 m
Totaal10,3 km Ø sneeuwval n.b. Max. hoogte2336 m

Pistekaart skigebied Etna noord

Pistekaart skigebied Etna noord

(Foto: © EtnaSci)

Overzicht pistes & liften in skigebied Etna zuid

Pistes

Lifte

Meer informatie

Blauwe pistes0,7 km Sleepliften3SeizoensstartDecember
Rode pistes5,6 km Stoeltjesliften1SeizoenseindeMaart/april
Zwarte pistes0 km Gondels1Dagkaartca. € 30,-
Langste pisten.b. Andere liften0Minimale hoogte 1910 m
Totaal6,3 km Ø sneeuwval n.b.Max. hoogte2604 m

Pistekaart skigebied Etna zuid

Pistekaart skigebied Etna zuid

Praktische tips voor je reis naar de skigebieden Etna noord & Etna zuid

De skigebieden op het grootste eiland in de Middellandse Zee liggen op 40 kilometer afstand van Catania en 60 kilometer van Messina. Wintersporters die met een huurauto onderweg zijn op Sicilië kunnen de twee bestemmingen gemakkelijk via de snelweg bereiken. Voor skigebied Etna noord houd je op de snelweg van Catania naar Messina bij Fiumefreddo de richting van Linguaglossa aan. Om vanuit Catania of Acireale skigebied Etna zuid te bereiken, moet je in de richting van Nicolosi rijden.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.