Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: skigebieden openen eerder door vele sneeuwval

Prachtige witte plaatjes zijn er de afgelopen dagen tot ons gekomen vanuit de Alpen. Er is ontzettend veel sneeuw gevallen en de pistes zijn vrijwel overal witgekleurd. Diverse skigebieden zijn daardoor al open gegaan om de vroege wintersporter te kunnen laten genieten. De komende dagen wordt er geen sneeuw van betekenis verwacht, maar in de loop van het weekend kan een enkele storing toch weer voor een vers sneeuwlaagje zorgen. Op deze manier kunnen we toch wel spreken van een zeer hoopgevende start van de winter. Laten we hopen dat dit zich doorzet en voor een sneeuwzekere december zorgt!

De sneeuw blijft behouden

Vandaag en morgen domineert een hogedrukgebied boven de Alpen. Omdat 'het hoog' geleidelijk naar het oosten schuift wordt de stroming boven het massief westelijk en verdwijnt de meeste kou. Het is rustig weer met flinke zonnige perioden. Wel is er op veel plaatsen 'Hochnebel' die tot zo'n 1000 meter reikt. De temperatuur ligt tussen de 3 en 8 graden en 's nachts vriest het licht tot matig. Omdat de lucht erg droog is zal de sneeuw die reeds gevallen is, niet makkelijk smelten. Alleen de lagere pistes kunnen in de zon aangetast worden.

Skigebieden die eerder openen:

Zondag sneeuw boven de 500 meter

Vrijdag blijft het weerbeeld in Oostenrijk en Zwitserland rustig. Er zijn wolkenvelden, maar met name hoger in de bergen is er ook flink wat zon. De temperatuur kan nog wel iets oplopen. In het weekend zien we op de weerkaarten een diep lagedrukgebied zich nestelen boven Scandinavië. Langs de westflank van dit laag stort koudere lucht zich over West-Europa richting de Alpen. De temperatuur gaat weer dalen en de neerslagkansen nemen met name op zondag aanzienlijk toe. Zondag kan de sneeuwgrens aan de noordzijde dalen tot zo'n 500 meter.

Maandag ook nog kans op sneeuw

Maandag verwachten we ook nog sneeuwval in de Alpen. Wat er na maandag gaat gebeuren is onzeker. Kan het lagedrukgebied boven Scandinavië nog even zijn stempel blijven drukken op het Alpenweer of gaat er toch een meer westelijke stroming op gang komen waardoor de temperaturen gaan stijgen? Het laatste scenario lijkt nu licht favoriet te worden.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.