30 april 2018 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Op de Lauberhornafdaling in Wengen worden ieder jaar de beroemde Lauberhornrennen georganiseerd. De beste professionele skiërs van over de hele wereld nemen het jaarlijks op deze uitdagende afdaling tegen elkaar op. Het is de langste afdaling van het wereldbekercircuit, maar ook skiërs als jij en ik kunnen hier buiten de wedstrijd om gewoon naar beneden skiën. Je skiet hier te midden van de prachtige Eiger, Mönch en Jungfrau, de drie blikvangers van skigebied Jungfrau Region. In dit weblog lees je alles over de Lauberhornafdaling in Wengen.

Lauberhorn is de langste piste van de wereldbeker

Meer dan 1000 hoogtemeters moeten er overwonnen worden op de Lauberhornafdaling in skigebied Jungfrau Region. De maximale hellingshoek is 42° en door de profs worden hier snelheden tot 130 km/u gehaald. Het meest uitdagende onderdeel van de piste is de ‘Hundschopf’. Bij deze steile passage tussen de rotsen en vangnetten worden er sprongen van tientallen meters gemaakt. De hoogst gemeten snelheid op de Lauberhorn werd in 2013 behaald door de Fransman Johan Clarey. Hij raffelde het gedeelte van de ‘Hannegschuss’ af met een topsnelheid van maar liefst 161,9 km/u. Geen wonder dus dat de profs maar tweeënhalve minuut nodig hebben voor de Lauberhornafdaling van Wengen.

Zelf de Lauberhornafdaling skiën

De Lauberhornafdaling is voor de meeste skiërs prima te doen. Vergis je echter niet in de steilheid en de smalle passages die je onderweg tegenkomt. Om deze skipiste tot een goed einde te brengen, moet je in staat zijn om korte bochten te kunnen skiën. Zo kun je je snelheid goed onder controle houden op de smalle gedeeltes die hierom vragen. Vanwege de lengte van de piste is ook een goede conditie vereist. Wanneer je eenmaal in het dal bent mogen de bovenbenen branden, maar tijdens de afdaling moet je altijd over genoeg controle en balans beschikken.

Vereeuwig jezelf op de Lauberhornafdaling

Skiërs die de Lauberhorn tot een goed einde weten te brengen, mogen zichzelf best een schouderklopje geven. Naast de Streif in Kitzbühel staat deze te boek als de lastigste van het wereldbeker skiën. Vergeet dus niet om een foto te nemen om na afloop aan het thuisfront te laten zien. In het officiële starthuis kun je een foto laten nemen die je later online kunt terugvinden. Wie zich voor de start van de afdaling nog wat moed in wilt drinken, kan hiervoor terecht bij de Startbar. Ook onderweg kom je diverse authentieke hutten tegen voor een pauze.

Infopoints over de Lauberhonrennen

Even pauzeren aan de rand van de Lauberhornpiste doe je niet alleen om de spieren tot rust te laten komen. Hier vind je namelijk ook infopoints met informatie over de wedstrijden, records en winnaars. Wie deze beroemde piste zelf wilt afvinken, moet er rekening mee houden dat het traject half januari gesloten is vanwege (voorbereidingen op de) Lauberhornrennen. Wanneer je niet in januari op wintersport naar Wengen gaat, weet je zeker dat de beroemde Lauberhorn gewoon voor jou toegankelijk is.

Geschiedenis van de Lauberhornrennen

Al sinds 1930 nemen de beste skiërs ter wereld het tegen elkaar op in de disciplines slalom, afdaling en combinatie tijdens de Lauberhornrennen. Recordhouder bij de afdaling Karl Molitor. Deze Zwitserse skiër kwam hier tussen 1939 en 1947 maar liefst 6 keer als eerste over de finish. Tijdens de wereldbekerafdaling van dit seizoen ging ook een Zwitser met de winst aan de haal. De lokale favoriet Beat Feuz klokte de snelste tijd. De Oostenrijker Marcel Hirscher was de beste op de slalom. De Lauberhornrennen vinden jaarlijks een week voor de prestigieuze Hahnenkamrennen in Kitzbühel plaats.

Feiten & cijfers van de Lauberhornafdaling

Startpunt: Wixi lift Lengte: 4480 m
Hoogste punt: 2315 m Hoogteverschil: 1028 m
Max. hellingsgraad: 42% Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Tip: Fotopoint Preparering:Goed
Skigebied: Jungfrau Region Beoordeling:4 sterren

Meer informatie over skigebied Jungfrau Region

De Lauberhornafdaling is de bekendste skipiste van de Jungfrau Region. Aan bekende bergen ontbreekt het deze regio echter ook niet. De 220 kilometer aan pistes liggen gesitueerd rond het prachtige bergtrio Eiger, Mönch en Jungfrau. Wie deze imposante bergen van zeer dichtbij wil aanschouwen, kan met de Jungfraubahn naar de Top of Europe op de Jungfraujoch. In dorpjes als Wengen, Mürren en Grindelwald lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en voel je je direct thuis.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen