Skip to navigation Skip to main content

7 gemütliche skihutten in Oostenrijk

Hoe belangrijk een uitdagend skigebied, gezellige après-ski en een goede skischool ook zijn, gemütliche skihutten mogen niet ontbreken. Niets is fijner om na een paar afdalingen voor een koffiestop neer te strijken bij een authentieke hut. Mocht het weer onverhoopt te wensen overlaten, dan biedt binnen de warmte van de open haard uitkomst. Door het personeel word je begroet als een verloren vriend en op de kaart prijken diverse lokale specialiteiten. Van die typische, gemütliche hutten heeft Oostenrijk er velen. In dit weblog hebben we er 7 op een rijtje gezet waar je met een gerust hart kunt binnenstappen.

#1. Rübezahl Alm: gemütlichkeit bij de Wilder Kaiser

Sinds 1778 staat de Rübezahl Alm in Ellmau al gelijk aan gemütlichkeit. Oorspronkelijk was deze skihut een koeienstaal, maar inmiddels is deze plek uitgegroeid tot een sfeervol en authentiek toevluchtsoord voor wintersporters. Eenmaal over de drempel stap je een wereld vol hout binnen. Dit is precies zoals je je een traditionele skihut voorstelt. Meubels van hout, een knisperende openhaard en typische decoratie maken het plaatje compleet. Wanneer het buiten sneeuwt is het echt geen straf om hier een uurtje langer te blijven zitten.

#2. Spielberghaus: middenin de natuur van Saalbach Hinterglemm

Het Spielberghaus in Saalbach Hinterglemm ligt middenin de natuur, afgeschermd van alle drukte en hectiek. Alleen hierdoor heeft deze plek aan gemülichtkeit al geen gebrek. De rustige sfeer geldt ook voor de slaapkamers die rustiek zijn ingericht met houten meubilair en rode-witte gordijntjes. Als extraatje heeft het Spielberghaus een verwarmd buitenzwembad met uitzicht op de omgeving. Zo komt het maar al te vaak voor dat gasten een dagje rond de hut doorbrengen, in plaats van voor de skipistes te kiezen.

#3. Brennhütte: gezellige skihut in Flachau

Er brand een vuurtje in de gigantische steenoven, de houten vloer kraakt onder je voeten en buiten komen er dikke vlokken sneeuw naar beneden. Zo moet je je het decor bij de Brennhütte in Flachau voorstellen. Aan het houten dank hangen oude gereedschappen en ski’s wat het geheel een historische uitstraling geeft. Wie hier gezellig een paar uur wil doorbrengen, kan het beste even reserveren, aangezien de Brennhütte bij vele wintersporters geliefd is. Aan het eind van de avond kun je via een verlichte rodelbaan (2 km) terug naar het dal.

#4. Stieralm: modern en traditioneel gaan in Nauders hand in hand

De houten dakconstructie van de Stieralm in Nauders is zeer indrukwekkend. Alleen hier kun je op een van de 200 zitplaatsen al uren naar kijken. Het interieur is stijlvol, rustiek en typisch Oostenrijks. Het buitenterras is van evenzoveel plaatsen voorzien, waardoor je hier bij goed weer altijd wel een plekje kunt bemachtigen om in het zonnetje te zitten. Vroeger was de Stieralm een schuilplaats voor vee en tegenwoordig worden hier op een hoogte van 2000 meter delicatessen vanuit de hele wereld geserveerd. Tip: iedere vrijdag kun je je tegoed doen aan een 6 gangendiner in combinatie met de pistenbully-expres.

#5. Rübezahlhütte: authentieke skihut in Wildschönau

In de Rübezahlhütte heb je als bezoeker de keus tussen een authentieke Stube met open haard, een panorama lounge en een panoramabuitenterras. Die laatste wil je bij goed weer echt niet zo 1,2,3 verlaten. Hier vind je heerlijke ligstoelen met uitzicht op de Wilder Kaiser. Wie de Rübezahlhütte écht niet wil verlaten, kan er voor kiezen om hier op een hoogte van 1450 meter in skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau te overnachten. De slaapkamers zijn er overigens ook in een panoramavariant, waardoor je letterlijk het gevoel krijgt middenin de bergen wakker te worden.

#6. Ganslern Alm: authentieke ambiance in Kitzbühel

Vanaf de Ganslern Alm heb je een waanzinnig uitzicht over het beroemde Kitzbühel. Dit is echter niet de enige reden waarom je een bezoekje zou moeten brengen aan deze plek. Binnen word je verrast door een moderne inrichting, de dekentjes en dierenvellen geven het geheel een warme uitstraling. Op de menukaart van de Ganslern Alm staan niet alleen klassiekers, maar ook ongewone gerechten zoals een vegetarische soep van oerwortel of een eendenburger. Deze hut behoort hierdoor niet alleen tot de meest gemütliche van het skigebied, maar ook tot een van de meest ongewone.

#7. Gamsmilchbar: Open-Air-Feeling in Obertauern

De Gamsmilchbar is de hoogstgelegen skihut van Obertauern en het geheime recept voor ‘de Gamsmilch’ is berucht. Maar niet alleen vanwege het huisdrankje brengen wintersporters hier graag tijd door, het is hier ook gewoon veel te gezellig. In de grote serre met open ramen heb je niet alleen een waanzinnig uitzicht, maar kun je gelijktijdig ook van de zon genieten. Binnen zitten, met het idee dat je buiten bent, bij de Gamsmilchbar is het mogelijk.

Wat is eigenlijk een ‘Hüttenabend’?

Je kunt je avonden natuurlijk doorbrengen in de bruisende après-ski, maar een gemoedelijkere optie is een ‘Hüttenabend’. Hierbij ga je in de vooravond naar een traditionele berghut om hier lekker te eten, van livemuziek te genieten en aan het einde met de slee naar beneden. In tegenstelling tot bij de après-ski draait het minder om de alcohol en het feest, maar meer om het gezellig samenzijn in een schilderachtig decor. Voor wie dit allemaal wat te tam is, is er na afloop vaak de mogelijkheid om terug naar het dorp te rodelen.

Meer gemütliche berghutten in Oostenrijk

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.