7 maart 2018 door Thijs in 'Nieuws''

Valpartij wintersporter

Hoewel het wintersportseizoen er nog niet op zit, heeft Alarmcentrale VHD alvast de voorlopige cijfers van deze winter op een rijtje gezet. In een overzichtelijke infographic wordt aangegeven welke medische meldingen en automeldingen er afgelopen seizoen zijn gedaan. Begin deze week werd al duidelijk dat er minder Nederlanders gewond zijn geraakt op wintersport. Door de goede sneeuwcondities hebben minder mensen letsel opgelopen. De meeste wintersportongevallen hebben plaatsgevonden in Oostenrijk. Hoewel er minder sprake is van verwondingen, is het totale aantal meldingen van wintersporters wel met 28% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Minder medische meldingen

Door de goede sneeuwkwaliteit zijn er minder mensen gewond geraakt tijdens de wintersport. Ook het feit dat er minder vaak wordt geskied en meer wordt gewandeld speelt hierin een rol. Het grootste aantal wintersportongelukken vond plaats in het populaire Oostenrijk. Frankrijk en Duitsland volgen op plaats twee en drie. 55% van de wintersporters die bij de VHD aanklopten voor medische hulp tijdens de vakantie waren mannen. 45% was vrouw. De meeste wintersporters die tijdens vakantie pech hadden waren tussen de 18 en 40 jaar. De jongste wintersporter die werd geholpen was slechts 1 jaar en de oudste wintersporter was maar liefst 87 jaar.

Veel automeldingen door hevige kou

De piek van het aantal meldingen lag in de voorjaarsvakantie. Veel gevallen van autopech ontstonden door de hevige kou die ons land en de Alpen de afgelopen weken teisterde. Motorproblemen waren aan de orde van de dag en de VHD zag hierin een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorige winter.

  © Alarmcentrale VHD

Driedubbele pech

Eén gezin had wel erg veel pech op de wintersport. Op de heenreis werd het gezin (vader, moeder en twee kinderen) getroffen door autopech. Het euvel bleek niet te repareren en ze werden voorzien van een vervangende auto. Na twee dagen skiën ontving de VHD opnieuw een telefoontje van het gezin: één van de twee kinderen was gevallen tijdens het skiën en had knieletsel opgelopen. Alsof dat nog niet genoeg was werd er een paar dagen voor vertrek naar Nederland een derde maal contact gezocht. Tijdens het snowboarden was een ander gezinslid ten val gekomen en had daarbij armletsel opgelopen. Gelukkig allemaal geen blijvend letsel zoals het er nu naar uitziet.

Motorkap open tijdens wintersport

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.