Skip to navigation Skip to main content

Skikleding: trends & skimode voor 2018/2019

De skimode voor het volgende skiseizoen laat qua functionaliteit weinig meer te wensen over. De nieuwste ski-jacks en skibroeken zijn doorontwikkeld en passen zich nog beter aan de bewegingen van wintersporters aan. Daarnaast speelt het design natuurlijk ook een belangrijke rol. Skikleding, van thermo ondergoed tot hardshell, wordt zorgvuldig vormgegeven en moet niet alleen functioneel, maar ook modieus zijn. In dit weblog nemen we de nieuwste wintersportmode onder de loep, zodat jij weet wat je in 2018/2019 moet dragen op de piste.

Skimode 2018/2019

De skimode voor het wintersportseizoen 2018/2019 heeft als kenmerken dat het beter isoleert, beter beschermt tegen regen en sneeuw en nog comfortabeler te dragen valt. Zo is er volgend seizoen een jas met geïntegreerde verwarming, die voorkomt dat het lichaam afkoelt. Daarnaast zorgt functioneel, nauwsluitend thermo ondergoed ervoor dat je lichaam, zelfs bij grote inspanningen, droog blijft. Ook handen, die in warme wanten zijn gehuld, hoeven voortaan niet meer de kou te trotseren bij de bediening van de smartphone. Hier heeft de kledingindustrie ook een oplossing voor gevonden.

Ski-jas: kleding met ingebouwde verwarming

De Paradise Heat jas van Helly Hansen combineert de beschermende eigenschappen van een hardshell met een uitstekende warmte-isolatie. De jas, in opvallend roze, beschikt namelijk over een geïntegreerd verwarmingssysteem. Er zitten onzichtbare draden in de jas verwerkt, die op koude dagen een aangename warmte kunnen afgeven. Met deze innovatie heb je het nooit meer koud in de skilift! Vanzelfsprekend is de jas ook wind- en waterdicht, waardoor deze ook tegen sneeuw, regen en wind beschermt.

Thermo ondergoed: optimaal comfort zonder naden

De ThermoSyphon Baselayer van X-Bionic wordt direct op de huid gedragen en is zowel functioneel als comfortabel. Door het elastische materiaal met compressie-eigenschappen heb je tijdens alle situaties optimale bewegingsvrijheid. Het naadloze design ondersteunt het draagcomfort. De functionele stof transporteert zweet naar de volgende kledinglaag, waardoor je lichaam droog en warm blijft.

Midlayer: minder zweten dankzij merinowol

De functionele midlayer van Ortovox heeft alle eigenschappen, die je van een tussenlaag zou verlangen, zegt de fabrikant. De zachte, natuurlijke stof met isolerende Swisswol-vulling (merinowol) zorgt dat vocht snel wordt getransporteerd en de temperatuur wordt gereguleerd. De wolcombinatie met zowel verwarmende als functionele kenmerken, heeft ook als eigenschap dat het niet gaat stinken. Op bepaalde plekken is het kledingstuk voorzien van stretch-inserts voor nog meer comfort en bewegingsvrijheid.

Handschoenen: skiwanten voor touchscreens

Met de doordachte skiwanten van Kombi behoren koude vingers tot de verleden tijd. Dankzij de vingerconstructie blijven de handen ook bij ijzige temperaturen heerlijk warm. Voor iedereen die tijdens de skidag de mobiele telefoon niet kan missen, hebben deze skiwanten nog een extra functionaliteit. De binnenzijde van de want kan opengetrokken worden, waardoor de binnenhandschoen vrijkomt, die van vingers is voorzien die een touchscreen kan bedienen.

Donsjas: door lederlook ook voor dagelijks gebruik

Peak Performance heeft met de Frost Dry Jacket een jas ontwikkeld die dankzij de donsvulling warm is, maar ook bescherming biedt tegen de weersomstandigheden. Door de buitenlaag te impregneren kun je voortaan ook een sneeuw- of regenbui trotseren. Deze donsjas, die verkrijgbaar is in klassiek zwart, is niet alleen geschikt voor op de piste, maar door de stijlvolle lederlook ook voor dagelijks gebruik in de stad.

Skisokken: blaren behoren tot de verleden tijd

Veel wintersporters hebben problemen met drukpunten op de schenen of blaren op tenen en hiel. De Monnet Gel Protect Ski skisokken moeten door middel van gelgedeeltes op het scheenbeen en een ergonomische vorm ervoor zorgen dat dit tot de verleden tijd behoort. Wanneer je geen gebruik wenst te maken van de gelfunctie kunnen deze pads ook verwijderd worden. Dan overtuigen de skisokken nog steeds door de zool van PrimaLoft vezel en zijdelingse teen- en hielverstevigingen die blaren zouden moeten voorkomen. Daarnaast drogen de Monnet Gel Protect skisokken ook nog eens bijzonder snel.

Skibroek: getailleerde pasvorm én elastisch

Het Zwitserse premiummerk Mountain Force weet hoe wintersportkleding voor veeleisende skiërs en skiesters gemaakt moet worden. De Nola Pants voor vrouwen is nauwsluitend, maar heeft dankzij het stretchmateriaal toch een hoog draagcomfort. Aan de binnenzijde is merinowol verwerkt, waardoor het vocht snel weg wordt gevoerd en een stabiele temperatuur is verzekerd. Dat deze wol geen geur vasthoudt is ook een goede eigenschap tijdens een (lange) wintersport.

Hier moet je op letten bij het kopen van skikleding

Wie nieuwe skikleding gaat kopen kan snel overweldigd worden door het megagrote aanbod in winkels en op internet. Hou in ieder geval in acht dat de buitenste laag kleding wind- en waterdicht moet zijn, de middelste laag moet isoleren en de onderlaag het lichaam droog moet houden. Onderschat ook het belang van goede skisokken en skihandschoenen niet. Met koude handen is de lol er snel van af en slecht zittende sokken zorgen voor drukpunten en blaren.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.