Skip to navigation Skip to main content
15871 - 7 redenen voor een wintersport naar Gastein (1)
© Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.at

Wat is er mooier dan een wintersport in een prachtig skigebied? Een wintersport in vier prachtige skigebieden! Gastein beschikt over meer dan 200 km aan pistes en ieder skigebied heeft z’n eigen karakter. Aan het begin van het dal ligt Dorfgastein met skigebied Dorfgastein-Großarl. Even verderop liggen Bad Hofgastein en Bad Gastein, die door skigebied Schlossalm-Angertal-Stubnerkogel met elkaar zijn verbonden. Tot slot ligt aan het einde van het dal skigebied Sportgastein. Maar er zijn nog veel meer redenen voor een wintersport in Gastein ...

#1. Blijvende herinneringen: toerskiën voor alle niveaus

Niets anders horen dan alleen het knisperen van de sneeuw. Weg van de liften, het lawaai en alleen met de natuur en het spoor dat je trekt. Naar boven, naar een top of een berghut, en op eigen kracht de berg bedwingen. Eenmaal boven is het tijd om op krachten te komen met een zelf meegebrachte lunch of aan te schuiven voor warme Kasnocken in een berghut. In Gastein voelen alle toerskiërs zich thuis, zowel beginners als gevorderden. Start bijvoorbeeld met de goed bewegwijzerde toerski-routes naar de Stubneralm, Graukogelhütte of de Jungeralm. Wie al meer ervaring heeft stort zich op de poederflanken van Sportgastein of de Schlossalm, waar ook Open Faces plaatsvindt, een kwalificatiewedstrijd voor de Freeride Worldtour.

15871 -  (7)
Toerskiën Sportgastein (Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.at)
Toerskiën Sportgastein (Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH, www.oberschneider.at)

#2. Dalafdaling van meer dan 10 km

Soms is een piste zo kort, dat je na het draaien van een paar bochten alweer onderaan de lift staat. In Gastein komt dat weinig voor en zeker niet bij de langste afdaling van het gebied. Op de Hohen Scharte Nord (H1 + H2 + H2a) ligt een afdaling met een afstand van 10,4 km en 1440 hoogtemeters klaar. Hiermee is het niet alleen de langste afdaling van het gebied, maar ook een van de langste afdalingen van de oostelijke Alpen.

15871 -  (8)
Dick in rot markiert: die längste Talabfahrt im Gasteiner Tal © Gasteinertal Tourismus GmbH

#3. Spelenderwijs leren skiën in het Gasti Schneepark

Hoewel de mogelijkheden voor ervaren skiërs hier zeer goed zijn, hoeven beginners zich geen zorgen te maken. In Gastein weet men, dat iedereen ooit z’n eerste meters op de ski’s heeft moeten maken. Voor de jongste wintersportertjes is er bij het dalstation van de Fulseck lift het Gasti Schneepark. Na de eerste meters bij de lopende band en de oefenlift stromen de skiërtjes zo door naar de hoger gelegen pistes. Andere Gasti Schneeparks bevinden zich in Skizentrum Angertal bij Bad Hofgastein en in Bad Gastein op de Bucheben. Tip: Op de Kurparkloipe in Bad Hofgastein kunnen kinderen kennis maken met biatlon en met laserpistolen op de vijf zwarte schijven schieten.

15871 -  (9)
Ook voor kinderen valt er genoeg te doen op de pistes van Gastin (Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH)
Ook voor kinderen valt er genoeg te doen op de pistes van Gastin (Foto: © Gasteinertal Tourismus GmbH)

#4. Wellness 2.0: thermaalwater en therapieën

Uit maar liefst 18 bronnen komt het mineraalrijke water van de twee thermen in het Gasteinertal. Wanneer er genoeg geskied is voor de dag, is deze regio ideaal voor de ontspanning van de spieren. 5 miljoen liter water staat in meer dan 30 hotels en in beide thermen garant voor wellnesgenot. In de Alpentherme in Bad Hofgastein of de Felsentherme in Bad Gastein kom je hoe dan ook volledig tot rust. Geniet van het warme water en laad de batterij weer op voor de volgende skidag!

15871 -  (10)
Felsentherme Bad Gastein (Foto: © Gasteinertal Tourismus, Max Steinbauer Photography)
Felsentherme Bad Gastein (Foto: © Gasteinertal Tourismus, Max Steinbauer Photography)

#5. Adrenaline...

Wie zegt dat het tijdens een wintersport alleen om skiën moet draaien? In het Gasteinertal valt ook naast de piste genoeg te beleven, en daarmee bedoelen we niet alleen après-ski. Zo kun je bijvoorbeeld gaan ijsklimmen in een spectaculaire kloof aan het begin van het dal of wandelen over de hoogstgelegen, 140 meter lange, hangbrug van Europa op de Stubnerkogel. Vanaf hier is ook het Glocknerblick-uitzichtplatform te bereiken.

15871 -  (11)
Hangbrug Stubnerkogel (Foto: © Gasteiner Bergbahnen AG)
Hangbrug Stubnerkogel (Foto: © Gasteiner Bergbahnen AG)

#6. ...en onthaasting

Wanneer de winter zijn deken over het landschap trekt, keer de rust weer. Te midden van een met sneeuw bedekt landschap voel je altijd een zekere geborgenheid. Deze belevenis kan je in het Gasteinertal in meerdere vormen ervaren. Ontdek bijvoorbeeld het Nationalpark Hohe Tauern, met tal van machtige drieduizenders die voor het grijpen liggen. Maak een tocht met een paardenslee over de besneeuwde velden, ga - iets sportiever - langlaufen op het loipeaanbod van 35 kilometer of sneeuwschoenwandelen in het Angertal, op de Fulseck of Graukogel.

15871 -  (12)
Langlaufen in het Angertal (Foto: © Gasteinertal Tourismus, Creatina)
Langlaufen in het Angertal  (Foto: © Gasteinertal Tourismus, Creatina)

#7. Evenementen voor groot en klein

Events staan garant voor emotie, maken gelukkig en laten je versteld staan van verbazing. De evenementen in het Gasteinertal, voor groot en klein, staan garant voor een achtbaan van emotie. Check bij het boeken van je wintersport of er een een event plaatsvindt, want sommigen mag je echt niet missen! Ervaar de romantische adventstijd, het Sound&Snow muziekevenement of de jaarlijkse FIS Snowboard Worldcup.

15871 -  (13)
SoundSnow. Dit jaar met Bonez MC en Helene Fischer (Foto: © Leutgeb Entertainment Group, Andi Lohninger)
Sound&Snow. Dit jaar met Bonez MC en Helene Fischer (Foto: © Leutgeb Entertainment Group, Andi Lohninger)

Meer informatie over het Gasteinertal

Gastein heeft van het begin tot het einde van het dal wintersportplezier te bieden. Eén dal, drie dorpen, vier skigebieden en altijd actie en ontspanning: alles wat een wintersportbestemming moet hebben en nog nét dat beetje meer. Heerlijk brede, zonnige afdalingen, maar ook uitdagende steile pistes te midden van een prachtig berglandschap. Door een perfecte mix van blauwe, rode en zwarte pistes kan ieder type skiër hier perfect uit de voeten. En na een lange dag op de ski’s is het tijd voor après-ski of ontspanning in een van de Thermen. Snowplaza tip: het Gasteinertal is onderdeel van het skiverbond Ski amadé, waardoor je ruim 760 kilometer aan pistes tot je beschikking hebt.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.