21 oktober 2020 door Thijs in Skigebieden onder de loep

Met 288 kilometer aan pistes, 90 liften en meer dan 70 berghutten mag SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental zich één van de grootste skigebieden van Oostenrijk noemen. Hoewel het niet het meest hoogstgelegen skigebied van het land is, heb je er wel prachtige pistes. Over het algemeen zijn de pistes rondom de zeven dorp niet al te moeilijk en kan ieder type wintersporter er mooie dagtochten maken. Van alle pistes die er in de SkiWelt aanwezig zijn, zijn dit volgens ons de mooiste. Staat jouw favoriet er ook tussen?

#1. Talabfahrt Itter (rode nummer 30)

Eén van de fijnste dalafdalingen van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental is die richting het kleine Itter. De afdaling is bijna 3,5 kilometer lang en erg rustig. Wanneer je hem vanaf de Hohe Salve start is het met 7,3 kilometer zelfs de langste afdaling van de SkiWelt! Het beginpunt is bij het bergrestaurant Kraftalm en de piste eindigt bij het dalstation van de Salvistabahn. Doordat de dalafdaling weinig gebruikt wordt, is hij vaak de hele dag door van uitstekende kwaliteit. Eenmaal in het dal van Itter kun je weer naar boven om naar Söll of Hopfgarten im Brixental te skiën.

Skien Skiwelt


#2. Black Eagle (zwarte nummer 42)

De meest uitdagende piste van de SkiWelt is zonder enige twijfel de Black Eagle. Deze zwarte piste heeft op sommige punten een hellingspercentage van meer dan 80%! De befaamde piste start op de Hohe Salve. Nadat je de Black Eagle zonder slag of stoot hebt voltooid, kom je op de rode Keatabfahrt die je naar Hochsöll brengt. Je kunt er ook voor kiezen om door te skiën naar het dal van Söll. Wil je toch via de Hohe Salve in Söll komen en geen gebruik maken van de Black Eagle? Geen zorgen, met een rode piste is het ook mogelijk.

#3. Tanzer Abfahrt (blauwe nummer 1c)

De Tanzer Abfahrt is een piste die helaas niet vaak geopend is. Dit komt omdat de afdaling niet bij een dalstation eindigt en op een erg zonnige helling ligt. Vanaf het bergstation van de Jochbahn kun je via deze blauwe piste naar Brixen im Thale skiën. Je komt ergens net buiten het dorp uit, waar een skibus je oppikt en je weer naar de gondels brengt. De piste ligt op de helling van Brixen, waar vaak de zon op schijnt. Hierdoor zijn de pistecondities niet altijd even goed. Erg jammer, want deze piste is zeer fijn! Wanneer de Tanzer Abfahrt wel geopend is, kun je onderweg lunchen bij de knusse Speckalm, een berghutje waar doorgaans alleen bergwandelaars komen.

#4. Kandleralm Abfahrt (rode nummer 11)

Met een lengte van ruim vijf kilometer mag de Kandleralm Abfahrt zich één van de langste pistes van de SkiWelt noemen. De piste start op de Choralpe en eindigt in het dal van Brixen im Thale. Hier kun je er voor kiezen om de gondel naar Hochbrixen te pakken, of om terug richting de Choralpe te gaan om daar de pistes rondom Westendorf verder te verkennen. Een absolute aanrader is om zo vroeg mogelijk de Kandleralm Abfahrt te skiën. Dan is de piste nog vers geprepareerd en kun je de eerste sporen zetten voor de start van een mooie dagtocht, heerlijk!

Piste 11 SkiWelt

#5. Ki-West (rode nummer 120)

De Ki-West afdaling is zowaar het einde van de SkiWelt. Wanneer jij deze ruim vier kilometer lange afdaling geskied hebt, zijn er twee keuzes: keuze één is om de Ki-West gondel terug naar boven te pakken en weer in Westendorf verder te skiën. Keuze twee is om beneden de skibus te pakken richting het skigebied van Kitzbühel & Kirchberg. Tijdens het afdalen van de Ki-West vind je onderweg twee knusse berghutjes die leuk zijn voor een koffiepauze of lunch: de Skiwiege en de Skihütte Ki-West.

#6. Astbergbahn Talabfarht (blauwe/rode nummer 100)

Going am Wilder Kaiser is één van de rustigste dorpen van de SkiWelt en kent ook enkele pistes. Doordat het vlakbij Ellmau ligt, kiezen veel wintersporters er voor om hun dag daar te beginnen in plaats van in Going. Dit is allemaal voordelig voor jou, de pistes in Going zijn namelijk ontzettend rustig! Je vindt hier zowel een blauwe als rode dalafdaling die je terugbrengt naar het dalstation van de vierpersoons stoeltjeslift Astberg. Wanneer je het in Ellmau te druk vindt, zijn deze rustige pistes een prima alternatief!

#7. Kälberalm (rode nummer 2)

De Kälberalm is de piste die je van Hochsöll naar Hochbrixen brengt. De piste is bereikbaar via de Skiweg vanuit Söll of de zwarte Südabfahrt vanaf de Hohe Salve. Tijdens het skiën van de Kälberalm kun je ook rechts afslaan en de zwarte Kaslach Abfahrt naar het dal van Brixen im Thale nemen. Aan het einde van de Kälberalm ligt het Iglodorp van Brixen, wat zeker het bezoeken waard is. Verder kun je er voor kiezen om je tocht voort te zetten en naar Scheffau am Wilder Kaiser of Westendorf te skiën.

#8. Windau Abfahrt (blauwe nummer 111)

Wanneer je met de Alpenrosenbahn vanuit Westendorf naar boven gaat, kom je op de Talkaser. Vanaf de Talkaser kun je verschillende kanten op: terug naar het dal van Westendorf, de rest van de pistes rondom Westendorf verkennen of de Windau Abfahrt nemen! Deze bijna vijf kilometer lange piste brengt je vanaf de Talkaser naar het dalstation van de Choralmbahn. Eenmaal weer op de Choralpe kun je naar Brixen skiën via de net genoemde Kandleralm Abfahrt.

Piste 111 Skiwelt

#9. Schrandl (skiroute)

Wie van avontuur houdt, moet tijdens het skiën van de rode Fleiding Abfahrt in Westendorf eens linksaf slaan en de skiroute Schrandl volgen. Voor de uitdaging hoef je deze 4,5 kilometer lange skiroute niet te skiën, dat is ver te zoeken. Voor de omgeving echter wel. Wanneer je de Schrandl op de lange latten aflegt, word je omgeven door een prachtige bosrijke omgeving en kom je een x-aantal wandelaars tegen. Het eindpunt is het restaurant Schrandlhof waar je eventueel kunt lunchen of koffie drinken als je moet wachten op de skibus die je terugbrengt naar de Choralmbahn. Check van te voren wel of de Schrandlhof geopend is. Dit is alleen zo bij voldoende sneeuwval.

#10. Almbahn (blauwe nummer 98)

Vanaf de Hartkaiser in Ellmau kun je verschillende pistes afdalen, waaronder de Almbahn. Je kunt met de Almbahn naar het dalstation van de gelijknamige lift skiën of verder skiën richting Scheffau. Houd er wel rekening mee dat iedereen die vanuit Ellmau de rest van het skigebied wilt verkennen, deze piste neemt. Soms is het daarom erg druk op de Almbahn. Vooralsnog vind je ’s morgensvroeg de meeste rust op deze fijne blauwe piste.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen