11 januari 2018 door Joanne in 'Materiaal''

Skihandschoenen: welke kies jij?

Om lekker te kunnen skiën is het belangrijk dat je je comfortabel voelt. Niet te warm en niet te koud. Dit geldt voor je lichaam en je voeten, maar ook voor je handen. Het is misschien het laatste waar je aan denkt, maar niet onbelangrijk. Zijn je handen vreselijk koud, dan gaat het tintelen en kloppen. Of erger, je voelt niks meer. Maar ook bij een beetje kou is het lastig om je telefoon uit je zak te halen of de rits van je jas te sluiten. Te warm lijkt minder erg, maar is ook niet prettig. Je zweet je rot en het valt niet mee om je stokken vast te houden. Welke skihandschoenen kies jij?

Kan je skiën zonder handschoenen?

Nee, ook niet als het heel warm is. Je draagt de skihandschoenen namelijk niet alleen vanwege de temperatuur. Je draagt ze ook (en misschien wel vooral) om te voorkomen dat je wonden aan je handen krijgt. Stel dat iemand met zijn ski’s over je handen skiet, dan krijg je een flinke snijwond. En wanneer je een val breekt met je handen, dan schaven ze open. Altijd handschoenen dus, ook als het heel warm is.

Wanten vs. handschoenen

Vroeger als kind had je waarschijnlijk wanten aan. Wanten hebben een paar grote voordelen. Je vingers zitten bij elkaar en dat zorgt dat het warmer is. Er is vaak genoeg ruimte in een want om een vuist te maken, een goede manier om je handen even op te warmen. En je kan er makkelijker handwarmers in kwijt. Nadeel is natuurlijk dat je minder makkelijk dingen vastpakt. Een rits, een sluiting van je helm of de bindingen van je ski, het is makkelijker vast te pakken met een skihandschoen. Bij hogere temperaturen zijn wanten al snel te warm. Skiwanten vs. skihandschoenen >

Handschoenen piste

Leer of geen leer

De skihandschoenen kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Leer, Gore-Tex (of een vergelijkbaar materiaal) en synthetisch. De laatste variant is het goedkoopst. Deze zijn niet helemaal waterdicht en soms ook niet zo winddicht. De handschoenen van Gore-Tex zijn wel geheel waterdicht en winddicht. Let op dat als je ze wast, je ze met speciaal wasmiddel moet wassen. Tenslotte kan je kiezen voor leren handschoenen. Leren skihandschoenen gaan jaren mee. Deze mogen niet worden gewassen, je kunt ze wel af en toe invetten.

Laagje, laagje en nog een laagje

Eigenlijk is er geen één ideaal paar voor alle omstandigheden. Ook bij skihandschoenen is het handig om in laagjes te werken. Het werkt hetzelfde als met kleding. Een dun paar als onderlaag, die kan je altijd aanhouden. Dus wil je iets uit je zak pakken, trek je de grote handschoen uit en heb je altijd nog een dun laagje tegen de ergste kou. Dan je warme wanten of handschoenen. Deze dienen het liefst wel winddicht te zijn, anders is het veel te koud. Tenslotte kun je nog kiezen voor een ‘regenjasje’ voor je handschoen, een overhandschoen. Deze is wind- en waterdicht. Wordt het zo warm dat je handen gaan zweten, dan laat je gewoon de tussenlaag weg. Met laagjes kun je je aanpassen aan verschillende temperaturen.

Onderhandschoenen

Houtje touwtje

Skileraren zie je er vaak mee rondlopen, net als veel kinderen. Van die touwtjes aan je handschoenen. Het ziet er idioot uit, maar het is reuze praktisch. Nooit meer je skihandschoenen in je zakken proppen of tussen je tanden vasthouden. Laat ze lekker hangen! Doe je ding en daarna trek je ze weer met gemak aan.

Fancy chique of vooral niet te duur?

Net als met skikleding heb je vele modellen, materialen en merken. De duurdere modellen hebben vaak allerlei ‘gadgets’, zoals een zeemlapje op je duim voor je skibril, lange boorden zodat ze goed over je jas vallen of koppelingstukken voor aan je skistok. Vaak zijn die duurdere modellen ook echt warmer en/of duurzamer. Maar dat wil helemaal niet zeggen dat goedkope handschoenen niet prima voldoen. En denk wel, ze zijn alleen maar geweldig zolang je ze niet in de volgende skilift laat liggen.

Welke handschoenen je kiest is toch wel persoonlijk en afhankelijk van de hoeveelheid geld die je wilt uitgeven. Heb jij nog goede tips? Ik hoor het graag.

Wanten

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.