17 november 2017 door Thijs in 'Materiaal', Materiaal''

Skiwanten vs. skihandschoenen

Tijdens een skidag is het van groot belang dat je warm blijft. Skiwanten of skihandschoenen zijn hierbij een onmisbaar onderdeel van je wintersportoutfit. Maar welke van de twee zorgt voor warmere handen? Op deze vraag geven we in dit weblog een antwoord. Skiwanten of skihandschoenen beschermen niet alleen tegen de kou, maar dienen ook voor de veiligheid. Beide types zijn er in tal van modellen, maten en soorten. Van een voordelige set van het warenhuis tot een paar gemaakt van hoogwaardige materialen. Skiwanten en skihandschoenen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen.

#1. Mobiliteit

Goede skihandschoenen zijn goed geïsoleerd om de vingers warm te houden en waterbestendig om je handen droog te houden. Om deze eigenschappen te realiseren is er heel wat materiaal nodig en dit komt de bewegingsvrijheid niet ten goede. Het bewegen van je vingers en bijvoorbeeld skistokken vastpakken is lang niet zo makkelijk als met blote handen. Dit betekent echter niet dat dat met skiwanten wel makkelijk gaat. Skiwanten bieden zelfs nog minder mobiliteit aangezien je vingers in één gedeelte zitten. Ten opzichte van elkaar kunnen vingers wel beter bewegen in skiwanten.

#2. Warmte

Aangezien alle vingers bij elkaar zitten zijn skiwanten warmer dan handschoenen toch? Het houdt de warmte immers in één gedeelte bij elkaar. Toch werkt het niet zo simpel. De vingers in skihandschoenen hebben ieder hun eigen isolatie en bieden ook veel warmte. Skiwanten beschikken ook over voldoende isolatie, maar leunen daarnaast op het feit dat vingers die bij elkaar zitten warmte genereren. Er zijn ook modellen met in het grote compartiment nog aparte gedeelte voor iedere vinger. Wanneer je voor skiwanten kiest, moet je goed uitzoeken welk type het beste bij je past.

Skihandschoenen

#3. Skiwantschoen

Sommige wintersporters houden ervan hun vingers bij elkaar te hebben in een skiwant. De vingers hebben op deze manier meer bewegingsvrijheid. Andere wintersporters geven de voorkeur aan de skihandschoen waarbij iedere vinger apart is geïsoleerd. Voor wie geen keuze kan maken tussen beide modellen is er tegenwoordig ook de handschoen met 3 vingers. De ´skiwantschoen´ heeft een gedeelte voor de duim, wijsvinger en overige vingers. Zo heb je een combinatie tussen de isolatie in skihandschoenen en de bewegingsvrijheid van skiwanten.

#4. Conclusie

Skiwanten, skihandschoenen of ´skiwantschoenen´, waar je voorkeur ook naar uitgaat, zorg voor een warm paar die goed bij jouw wintersportstijl en voorkeuren past. Wie veel in de sneeuw is kiest eerder voor lederen skihandschoenen, dan iemand die maar één keer per seizoen in de Alpen is. Wie in maart gaat skiën heeft meer aan een wat dunner paar, dan een warm, hightech model waar je handen snel in gaan zweten. Voor welke van de drie je ook kiest, zorg dat ze goed bij de omstandigheden passen waarin je gaat wintersporten.

Draag jij het liefste skiwanten of skihandschoenen? Laat een reactie achter!

Skihandschoenen Ortovox

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen