14 december 2017 door Joanne in 'Algemeen''

Tips voor een wintersport met peuters

Je skiet al jaren en gaat iedere winter een weekje naar de bergen. Maar nu is er iets veranderd. Je hebt een kleintje en bent ineens een familie geworden. De wintersportpret is voortaan iets anders dan zwarte pistes en vette après-ski. Hoe maak je het nou leuk voor de hele familie? Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je peuter net zoveel van wintersport gaat houden als jij. Maar die kleine is nog te jong om zelf op die leuke kleine skietjes te gaan glijden. Wat kun je dan wel gaan doen? In dit weblog hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor een wintersport met peuters en/of kleuters.

#1. Spelen in de sneeuw

Sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen bouwen kent natuurlijk iedereen. Dolle pret, maar je kunt zoveel meer in de sneeuw. Neem bijvoorbeeld scheppen mee en zandbakvormpjes en je peuter kan aan de slag. In de sneeuw bouwen ze zelf een heel Frozen paleis. Of maak samen een mini bobsleebaan waar bijvoorbeeld een petfles-rodel doorheen kan glijden.

#2. Toch skiën?

Een peuter die nog amper kan lopen is natuurlijk nog niet aan skiën toe. Maar hoe leuk is het om ze op skietjes te zien. Denk bijvoorbeeld aan plastic miniskietjes om rond te stampen of zelfs een 'Schnupperstunde' skiles. Doe het echt alleen voor de leuk en verwacht nog even niets van het skiën zelf. Een kleuter die tegen zijn zin al een week op de ski’s moet staan zal wintersport niet perse leuk gaan vinden….

Sleeën

#3. Laat je glijden, sleetje rijden

Sleetje rijden is natuurlijk de topper. Iets simpels als boodschappen doen in het dorp, wordt op een sleetje al meteen een stuk leuker. Maar in veel skigebieden kun je ook winterwandelingen maken. Samen op pad naar een klein hutje voor choco met Apfelstrudel. Op de terugweg ga je dan nog even langs de babyhelling in het dorp waar iedereen vanaf sleet. Eindeloos omhoog en naar beneden. Zelf gil je al net zo hard mee. Tenslotte kan je ook een echte rodelbaan opzoeken om vanaf te sleeën. Let op, die zijn er in gradaties en gaan soms echt gevaarlijk hard. Als je dan je peuter voor je op de slee hebt zitten, zal deze door het remmen onder de sneeuw komen. Dat is koud en dus niet leuk. Het hoeft voor die kleine echt niet zó hard.

#4. Een iglo bouwen

Wil je de sneeuwpret nog een stapje groter aanpakken kun je samen een iglo bouwen of een sneeuwhol graven. Een hele klus, maar met resultaat. Voor een iglo is het handig als je plastic kratten bij je hebt, bijvoorbeeld van de IKEA. Daarin neem je je boodschappen mee voor de vakantie, maar stamp je ook een stevige bouwsteen voor de iglo. Stamp eerst een rondje voor je vloer. Stapel dan in een rondje de sneeuw-bouwstenen, steeds iets meer naar binnen.

#5. Kijken bij de liften

Een ritje met je kind naar boven is natuurlijk altijd leuk. Maar de lift op zich kan ook een grote attractie zijn voor die kleine. Met mijn zoon kon je gerust een uur bij de aankomst van de gondels gaan zitten. Gefascineerd kon hij eindeloos kijken naar al die radertjes en bewegingen. En het is nog gezellig ook, als je daardoor de rest van de familie vast tegemoet komt.

Kleuter skilift

#6. Zwemmen

All-time-favourite, zwemmen. Vindt iedereen leuk, toch? Wordt de kleine helemaal gek van al die kou, dan duik je toch lekker het zwembad in. Praktisch elk skidorp heeft wel een plekje waar dat kan.

#7. Spelen in huis

Naast al die indrukken buiten de deur vinden die kleintjes het vaak ook heerlijk om binnen te spelen in het appartement. Lekker knutselen, legoën of even uitrusten bij een filmpje. Met een stuk touw en een sleutelhanger bouw je in huis de gondels na. Kan ook die kleine nagenieten van alles wat buiten te zien is. En daarna kun je ze zo naar bed dragen…

Spelen in de sneeuw

#8. Pretattracties

Je kan natuurlijk allerlei dure activiteiten ondernemen, zoals tokkelbanen, rodelbanen, bowlingbanen en wat niet meer. Maar dat is vaak toch voor oudere kids en niet de allerkleinsten. Die vinden gewoon alles leuk wat je met lieve familie of vrienden doet. Die van mij was ook heel tevreden met kleine dingen. Die sneeuw alleen al is spannend genoeg. Superschattig om te zien hoe hij daar onwennig doorheen liep. Daar kan geen pretattractie overheen. Niet voor hem en niet voor mij.

Eigenlijk vinden die peuters en kleuters natuurlijk alles leuk als het maar met jou is. Geniet lekker samen van de sneeuw! En tussendoor spring jij op je ski’s en ski je je suf.

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.