Skip to navigation Skip to main content

Skischoenen: welke soorten zijn er?

11288 - Skischoenen: welke soorten zijn er? (1)

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe skischoenen, word je in de meeste wintersportwinkels verwelkomd door een enorme ‘muur’ vol verschillende modellen. Het aanbod is groot en vaak kun je – met een beetje geluk - nog net het verschil tussen een dames en een heren skischoen ontdekken. Gelukkig kan een goede verkoper of bootfitter je natuurlijk helpen om de voor jou perfecte skischoen uit te zoeken. Maar een beetje voorkennis is nooit weg, daarom in bovenstaande video en dit artikel meer over de verschillende soorten skischoenen en voor wie ze geschikt zijn.

Soorten skischoenen: 4 hoofdcategorieën

Het klopt, er zijn ontzettend veel verschillende skischoenen. De modellen hebben allemaal zo hun eigen eigenschappen en zijn geschikt voor op en/of naast de piste. Om het niet nog complexer te maken, hebben we de skischoenen ingedeeld in 4 categorieën die we hieronder kort toelichten. Daarnaast is er in elke categorie vaak zowel een model voor mannen als een model voor vrouwen beschikbaar. Bij de vrouwenmodellen wordt rekening gehouden met de bouw van vrouwen: over het algemeen hebben we smallere voeten, een korter onderbeen en dikkere kuiten. Dat wil overigens niet zeggen dat alle vrouwen persé een vrouwenmodel skischoen nodig hebben hoor. Het kan heel goed zijn dat het mannen, oftewel unisexmodel, prima bij jou past.

#1. Race skischoenen

Deze categorie is direct afgeleid van de skischoenen die wedstrijdskiërs dragen. Raceschoenen zijn bedoeld voor technisch goede skiërs die houden van snelheid en controle. De skischoenen zijn gemaakt van zeer stevig en stijf materiaal, waardoor de race skischoen ook een behoorlijk gewicht heeft in vergelijking met andere modellen. De race skischoen is stijf en stug en sturen daardoor de ski’s zeer direct. Maak je een foutje, dan word je direct afgestraft. Race skischoenen sluiten zeer nauw om de voet aan en hebben een dunne liner (binnenschoen), dit alles om de schoen nog directer de ski te kunnen laten besturen. Demping hebben raceschoenen nauwelijks, ze zijn niet comfortabel, maar vooral bedoeld voor snelheid en optimale controle. De flex ligt vaak ver boven de 100 en deze skischoenen zijn geschikt voor (ver)gevorderde skiërs tot pro’s.

Race skischoenen

Een race skischoen is zwaar en stijf en gemaakt voor hoge snelheden (Foto: © Atomic)

#2. Piste skischoenen

De pisteschoen is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt om op de piste te skiën. Mede hierdoor is het de meest gekochte en geschikte skischoen voor vakantiegangers. In tegenstelling tot de eerste categorie zijn deze skischoenen een stuk lichter en comfortabeler. Piste skischoenen zijn er vervolgens weer in veel verschillende soorten. De wat stijvere schoenen die geschikt zijn voor sportieve, technische en/of stevige skiërs en de wat soepelere skischoenen voor beginners of skiërs die niet fullspeed van de berg af racen. Ook de binnenschoenen verschillen. Zo is de stijvere schoen vaak voorzien van een wat dunnere liner voor directere overbrenging op de ski. Het soepelere model heeft een wat dikkere en warmere binnenschoen voor meer comfort. Laat je niet (mis- of ver)leiden door kleurtjes of een flex op een skischoen. Geef de verkoper voldoende input over jouw skitechniek, je snelheid en waar je graag skiet, zodat hij of zij een passend model voor jou kan uitzoeken. Piste skischoenen zijn geschikt voor bijna alle niveaus: van beginner tot expert.

Piste skischoenen

Een piste skischoen voor sportieve dames (Foto: © Atomic)

#3. Freeride skischoenen

Freeriden, oftewel buiten de geprepareerde pistes skiën, wordt steeds populairder. De skischoenenbranche speelt hier goed op in met de freeride skischoen. De meeste freeride skischoenen zijn sportief, behoorlijk stijf, maar daarnaast licht en (redelijk) comfortabel. Ze zijn voorzien van een speciale loopstand, waarmee de schacht van de schoen verder naar achteren kan buigen. Hierdoor kun je tijdens je skidag gemakkelijk een stukje de berg op hiken om een off-piste afdaling te maken. (Ook wordt deze stand vaak gebruikt in de après-ski ;-)). De freeride skischoen presteert ook erg goed op de piste, dus eigenlijk zou je het ook een allmountain schoen kunnen noemen. Geschikt voor de gevorderde skiër tot en met pro’s.

Freeride skischoenen

Op freeride skischoenen kun je ook een stuk de berg op hiken voor die ene mooie poederafdaling (Foto: © Head)

#4. Toer skischoen

Toerskiën is de laatste jaren enorm in opkomst. Steeds meer mensen kopen speciale ski’s met vellen en kiezen ervoor zelf de berg op te lopen in plaats van met de lift te gaan. Vaak doen ze dit buiten de skigebieden en geprepareerde pistes. Toer skischoenen zijn bijzonder licht en gemaakt om flinke afstanden mee te klimmen. De zolen zijn voorzien van rubber en gaatjes, zodat ze in de speciale toerskibinding passen. En hoewel toer skischoenen vroeger vaak wat slapper waren, presteren de modellen tegenwoordig ook prima in de afdaling. Je komt ook steeds vaker mensen op de piste tegen met toer skischoenen, simpelweg omdat ze comfortabel en sportief zijn.

Toerskiën

Toerskiën is enorm in opkomst

Binnenkort meer over skischoenen: kooptips!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.