30 november 2017 door Miranda in 'Nieuws''

Historisch goede start van het wintersportseizoen

De afgelopen weken werden we overspoeld door mooie sneeuwbeelden vanuit de Alpen. Maar liefst vier weekenden achter elkaar viel er een enorme hoeveelheid sneeuw in zowel Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland als Italië. De ene keer viel er meer sneeuw aan de noordkant, de andere keer waren de Zuidalpen aan de beurt. Terwijl we de afgelopen jaren vanaf begin december met ‘angst’ naar groene webcams keken, ziet het er dit seizoen veel rooskleuriger uit. Veel skigebieden zijn zelfs eerder open gegaan en de vooruitzichten voor de kerstvakantie – hoewel dit natuurlijk nog een aantal weken duurt – zijn in jaren niet zo goed geweest.

Vroege sneeuwval

Al in september viel er een enorm pak sneeuw in de Alpen, iets wat overigens niet heel ongewoon is. Dit gebeurde ook de afgelopen jaren regelmatig, evenals flinke sneeuwbuien in oktober. Vorig jaar oktober was een fantastische maand voor de gletsjers en ook Snowplaza maakte mee dat de sneeuw toen zelfs nog in het dal lag in Stubai. Maar waar het de afgelopen jaren in november ineens droog en warm werd, bleef het in november 2017 elke week sneeuwen. Hierdoor hebben vooral de hoge skigebieden een goede basislaag kunnen opbouwen. De sneeuw in de dalen smolt vaak snel weer weg, wat op zich heel normaal is voor de tijd van het jaar.

Vroege sneeuwval

Winters plaatje van half september 2017

Skigebieden openen eerder

Begin november werd er in sommige bestemmingen een meter verse sneeuw gemeten. En de een na de andere storing zorgde voor een continue aanvoer van verse sneeuw. Veel skigebieden besloten daarom hun liften eerder te laten draaien. Zo openden o.a. Sölden, Schladming, Montafon en Les Quatre Vallées hun liften vroeger dan gepland. Skigebieden die de afgelopen jaren veel kunstsneeuw moesten aanmaken voor de opening, zoals Ischgl dat afgelopen donderdag opende, konden dit jaar zonder problemen hun afdalingen prepareren met een dikke laag natuursneeuw naast de kunstsneeuw die eigenlijk altijd gemaakt wordt als het koud genoeg is. Snowplaza bezocht afgelopen weekend de seizoensopening in Val Thorens en genoot van optimale pistecondities en veel verse sneeuw.

Verse sneeuw in Zermatt

Zon na een lading verse sneeuw afgelopen weekend in Zermatt

De beste winter sinds jaren?

Er zijn veel geluiden vanuit de Alpen dat we een sneeuwrijke en koude winter zullen krijgen, maar heel eerlijk; die voorspellingen zijn vaker gedaan en de vraag blijft natuurlijk in hoeverre we voorspellingen op lange termijn moeten geloven. Sommige Alpenbewoners hebben dit jaar veel bijen gezien, wat meestal duidt op een koude en sneeuwrijke winter. Maar het blijft natuurlijk kijken in een glazen bol. Echter de start van de winter is zonder meer beter dan dat het in jaren is geweest. De laatste 6 jaar was het tijdens de eerste kerstvakantieweek vaak nog erg groen in de skigebieden. Witte banen kunstsneeuw kronkelden door de gebieden en de dorpen moesten het stellen zonder het witte goud. Soms waren de temperaturen zelfs zo hoog, dat er maar moeizaam sneeuw gemaakt kon worden.

Veel sneeuw

Een dik pak verse sneeuw in de Zillertal Arena deze week

Het blijft voorlopig koud en er valt opnieuw verse sneeuw

Op dit moment is het flink koud in de Alpen met temperaturen ver onder het vriespunt. Dit betekent dat de sneeuwkanonnen volop kunnen draaien en er is ook tot en met dit weekend weer sneeuw voorspeld. Natuurlijk duurt het nog even voor de kerstvakantie begint, maar we kunnen gerust stellen dat het wintersportseizoen in jaren niet zo goed begonnen is! Op enkele plaatsen ligt al ruim 2 meter sneeuw en deze hoeveelheid zal niet meer zo snel wegsmelten. Een goede basis voor een mooi wintersportseizoen is hiermee gelegd.

Sneeuwhoogte november 2017

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.