Skip to navigation Skip to main content

12 knusse kerstmarkten in de Alpen

Wat is er nou romantischer dan kerstmis in de Alpen vieren? Dat je in grote Europese steden prachtige kerstmarkten hebt, is al lang bekend. Deze worden ontzettend druk bezocht. In de Alpen heb je echter ook prachtige kerstmarkten, die een stuk gemoedelijker zijn. En wees nou zelf eens eerlijk: wat is er leuker dan kerstmis combineren met wintersport? In de volgende bestemmingen in de Alpen vind je romantische kerstmarkten terug. Overdag heerlijk skiën en ’s avonds over de knusse kerstmarkt struinen, dat moet je eens meegemaakt hebben! Voor een romantische en gezellige kerstvakantie moet je absoluut in de Alpen zijn!

#1. Innsbruck

Met zes verschillende kerstmarkten, 200 kraampjes en een veertien meter hoge kerstboom van Swarovski kristallen, is Innsbruck één van de grootste kerstmarkten van de Alpen. Op de kerstmarkt van Innsbruck zijn onder meer sprookjesvoorstellingen, muzikale optredens, kunstexposities en de optocht met het kerstkind te bewonderen. In Innsbruck zijn er naast leuke kraampjes veel mooie winkels te vinden. De kerstmarkt in Innsbruck duurt van 15 november tot 6 januari. Vanuit Innsbruck zijn veel skigebieden binnen handbereik, zoals de Olympia SkiWorld Innsbruck en het Stubaital. Populaire gebieden als Silvretta Arena Ischgl - Samnaun, Ski Zillertal 3000 en Sölden liggen allemaal binnen een straal van 50 kilometer.

Foto: © Tirol Werbung GmbH

#2. Montreux

Wanneer je op wintersport gaat In Zwitserland, is het bezoeken van Montreux het meer dan waard. In de adventtijd vind je meer dan 100 versierde huizen vol kerstcadeautjes. Je kunt hier ook een eventueel bezoek plannen aan het huis van de kerstman op de Rocher-de-Naye. In het centrum van Montreux bevindt zich een authentieke sprookjesmarkt. Hoewel Montreux zelf niet over een skigebied beschikt, kun je er wel prachtig langlaufen langs het Meer van Genève. Van 24 november tot 24 december kun je de populaire kerstmarkt in Montreux bezoeken. Combineren met een wintersport is ook goed mogelijk. Skigebieden als Leysin en Gstaad zijn in de buurt.

#3. Kitzbühel

De Weihnachtsmarkt in Kitzbühel is ontzettend leuk! Kitzbühel is direct verbonden aan het grote skigebied Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki, dus combineren met wintersport kan uitstekend! Op 30 november is de kerstmarkt feestelijk geopend. Twee dagen lang kun je genieten van Tiroler specialiteiten en voor kinderen is er veel te beleven. Kleine kinderen kunnen dieren aaien op de kinderboerderij, een kampvuur bouwen en naar kerstverhalen luisteren. Tijdens de periode van de kerstmarkt vinden er veel gratis optredens plaats. Van 30 november tot 26 december kun je kerst vieren in Kitzbühel.

Foto: © Tirol Werbung GmbH

#4. Bern

In Bern is het ook feest tijdens de periode van kerstmis. De straten vormen een sfeervol decor en de centrale markt krijgt een kersttintje. Voor een unieke kerstmarkt moet je op Münsterplatz zijn. De verkopers bieden ambachtelijke handgemaakte producten aan. Hightech kerstproducten ga je hier niet vinden. Nadat je lekker op de kerstmarkten hebt rondgestruind kun je een hapje eten in één van de gezellige kelderrestaurants die in Bern te vinden zijn. De Zwitserse binnenstad, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, vormt een perfect decor voor een romantische Weihnachtsmarkt. Deze vindt plaats van 4 tot 24 december. Wanneer je een skigebied in de buurt van Bern zoekt zijn Adelboden-Frutigen-Lenk en de Jungfrau Region uitstekende keuzes.

#5. Berchtesgaden

Vlakbij de grens met Oostenrijk vind je het Duitse Berchtesgaden. Dit is een historische stad waar je prachtig gedecoreerde herenhuizen vindt. Deze zijn tijdens de kerstperiode prachtig versierd. Ontzettend leuke kerstcadeaus die je hier kunt krijgen zijn onder meer: originele lokale kerstboomversieringen en mooie houtsnijwerken. Een gratis ritje in een paardenkoets kan ook in Berchtesgaden. Voor kerstvieringen in de Duitse Alpen moet je in Berchtesgaden zijn! Van 30 november tot 31 december zijn er leuke evenementen te beleven. Het Duitse dorp behoort tot het skigebied Berchtesgadener Land. Ben je op zoek naar een groter skigebied in de buurt? Ga dan naar Skiregion Dachstein-West.

#6. Salzburg

De stad van Mozart is erg populair in de advent periode. Al eeuwenlang zijn er in Salzburg prachtige kraampjes te vinden op de kerstmarkt. In het centrum van Salzburg vind je de Christkindlmarkt, waar je heerlijke lekkernijen kunt proeven. Verder zijn er nog tal van andere leuke markten te vinden. De kerstmarkt in Salzburg duurt van 16 november tot 6 januari. Nabij Salzburg vind je populaire skigebieden. De Salzburger Sportwelt en Zell am See - Kaprun zijn goed bereikbaar.

Foto: © SalzburgerLand Tourismus

#7. Morzine

In het Franse skiresort Morzine wordt iedere winter weer de Morzine-Avoriaz Winter Start gevierd. Hoewel het erg kort duurt, kun je er toch leuke kerstartikelen scoren. Daarnaast zijn er genoeg leuke activiteiten. Zo kun je onder meer smullen van een reuzenfondue, genieten van livemuziek en kookdemonstaties en modeshows aanschouwen. Dit zijn slechtst een paar van de activiteiten die plaatsvinden! Wil je weten wat er nog meer gebeurt tijdens de Morzine-Avoriaz Winter Start? Dan moet je het echt zelf ervaren! Van 9 tot 11 december werd hier feest gevierd. Morzine – Avoriaz ligt zelf in het bekende skigebied Les Portes du Soleil. Een combinatie met een skivakantie kan dus prima.

Foto: © Tourist Office of Morzine-Avoriaz

#8. Courchevel

Courchevel is een authentieke wintersportplaats. Vlak voor kerstmis wordt het Franse dorp in kerstsferen aangekleed en is er een kleinschalige, maar zeer romantische kerstmarkt te vinden. Niet alleen wintersporters, maar ook locals genieten van de knusse markt. Plaatselijke lekkernijen en originele presentjes zijn hier te verkrijgen. Op 21 december trapt Courchevel af met de komst van de Kerstman. 24 december is het feest weer afgelopen. Het Franse wintersportplaatsje ligt in het populaire skigebied Les Trois Vallées, waar je meer dan 600 kilometer aan pistes vindt. Overdag prachtige tochten maken en ’s avonds over de kerstmarkt wandelen, een heerlijke combinatie!

#9. Kufstein

Het stadscentrum van Kufstein verandert tijdens kerstmis in een sprookjesachtige plek. Door de hele stad heel kun je veel dingen doen. Voor een ware kerstbelevenis is Kufstein zeker een aanrader. In het stadspark kun je bij de kraampjes heerlijke Tiroler specialiteiten krijgen zoals Zillertal Donuts en Kiachl (soort van dichte donuts met jam). Kinderen komen hier volledig tot hun recht. Ze kunnen hun eigen brood grillen, ponyrijden, schaatsen en naar sprookjes luisteren. Van 24 november tot 23 december wordt er kerst gevierd in Kufstein. Het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental is enkele minuten rijden. Het skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau is ook erg dichtbij.

Foto: © Tirol Werbung by Horvath

#10. Bolzano

In het Italiaanse Zuid-Tirol kun je ook knusse kerstmarken vinden. Zoals in Bolzano. Hier staat de grootste kerstmarkt van Zuid-Tirol. Met sfeervolle verlichtingen en versierde pleinen kom je helemaal in de kerstsferen. Bij de marktkraampjes kun je zowel leuke kerstcadeaus als Zuid-Tiroler lekkernijen krijgen. Op de Musterplatz is een kerstmarkt speciaal voor kinderen. Op 6 december komt ‘San Nicolò’ langs, die de kinderen verwent. Neem ook zeker een Tiroler kerstgebak mee. Wanneer je deze ruikt wil je hem al opeten! De kerstmarkt in Bolzano duurt van 24 november tot 6 januari. Voor gasten van de skigebieden Seiser Alm en Val Gardena is Bolzano goed bereikbaar.

#11. Vipiteno (Sterzing)

Vipiteno of Sterzing is het perfecte decor voor een idyllische kerstmarkt. De kerstmarkt in dit dorp staat bekend om haar boerenproducten en lokale specialiteiten. Met een tas vol lekkernijen vertrek je weer richting huis wanneer je op deze kerstmarkt geweest bent. Smaakvolle kazen, worsten, chocolade, wijnen en zoetigheden kun je hier krijgen. De regio heeft ook lange geschiedenis als het gaat om mijnbouw, hier wordt tijdens de kerstmarkt een tentoonstelling over gegeven. Erg leuk om mee te maken! Van 24 november tot 6 januari kun je de kerstmarkt van Vipiteno bezoeken. Vipiteno, oftewel Sterzing, ligt bij het rustige skigebied Wipptal.

Foto: © Eisacktal Marketing KGmbH

#12. St. Johann in Tirol

Geen toeristische drukte in St. Johann in Tirol. Al eeuwenlang wordt er in dit knusse dorp traditiegetrouw kerst gevierd. De kerstmarkt van St. Johann staat in het teken van gezelligheid: samen peperkoeken bakken en lachen bij het vuur. Verschillende koren en bands treden tijdens de kerstperiode op in St. Johann in Tirol. Je kinderen zullen ontzettend veel plezier beleven bij Michi’s Eck’n, waar ze lekker kunnen knutselen of een eigen kerstboom kunnen versieren. De kerstmarkt duurt van 1 december tot 24 december. Wintersporters kunnen kiezen voor het gemoedelijke St. Johann in Tirol & Oberndorf. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental en Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki zijn ook erg dichtbij.

Foto: © Tirol Werbung GmbH

Weet jij nog een leuke kerstmarkt in de Alpen die écht in dit lijstje thuishoort? Laat een reactie achter!

193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.