Skip to navigation Skip to main content

10 bestemmingen met uitzicht op iconische bergen

11284 - 10 bestemmingen met uitzicht op iconische bergen (1)

Er zijn van die bergen in de Alpen, die moet je gewoon gezien hebben! Ze hebben een iconische status in de wintersportwereld en trekken wintersporters van heinde en verre naar zich toe. Vaak is het niet mogelijk om direct op de flanken van deze bergen te skiën, maar heb je er vanuit diverse bestemmingen wel een fantastisch uitzicht op. Iedere wintersporter kent de Matterhorn, de Arlberg en het Sella-massief. Stuk voor stuk beroemde bergen met een lange wintersporthistorie. In dit weblog hebben we 10 bestemmingen met uitzicht op iconische bergen voor je op een rijtje gezet.

#1. Mont Blanc - Chamonix

Zeg je Mont Blanc, dan zeg je Chamonix. Mede door de ligging aan de voet van Europa’s hoogste berg, is Chamonix een beroemde wintersportbestemming geworden. In 1924 werden hier de eerste Winterspelen georganiseerd en in de loop der jaren groeide Chamonix uit tot een legendarische wintersportbestemming. Vanaf de L'Aiguille du Midi (3842 m), die je vanuit Chamonix kunt bereiken per lift, heb je het gevoel de Mont Blanc (4810 m) bijna aan te kunnen raken!

Vanaf de L'Aiguille du Midi heb je uitzicht op de Mont Blanc. Foto: © Wikimedia Commons

#2. Matterhorn - Zermatt

Vrijwel iedereen kent de Matterhorn. En is het niet van de wintersport, dan wel van de aanwezigheid op de Toblerone. Vanuit het luxueuze Zermatt heb je een prachtig uitzicht op deze iconische berg. De Matterhorn (4478 m) ligt in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië (Valle d’Aosta). Ook vanaf de pistes kun je de karakteristieke, piramidevormige berg goed zien. Bij het zien van deze Alpenklassieker is het lastig om je aandacht op de piste te houden!

#3. Arlberg – St. Christoph am Arlberg

Met de Arlberg wordt het gebied rondom de Arlbergpas (1793 m), de verbinding tussen Vorarlberg en Tirol bedoelt. Het gebied rond de Arlberg heeft een lange historie op wintersportgebied. In 1903 werd hier de eerste skischool al geopend en in 1937 werd in Zürs am Arlberg de eerste skilift van Oostenrijk in gebruik genomen. Geen wonder dus dat de Arlberg een iconische wintersportberg is geworden en een grote aantrekkingskracht heeft op wintersporters. Ski Arlberg is door de aanleg van de Flexenbahn uitgegroeid tot het grootste skigebied van Oostenrijk. In het afgelegen Stuben bevind je je letterlijk aan de voet van de Arlbergpas.

#4. Sella-massief – Seiser Alm

De Dolomieten zijn een uniek gebergte in de Alpen. De steile rotswanden en pieken moet je gewoon een keer met eigen ogen gezien hebben. Vanaf de Seiser Alm, de grootste bergweide van Europa, kijk je recht op het Sella-massief. De beste manier om dit massief te ontdekken is door de beroemde Sella Ronda te skiën. Een skitocht via Val Gardena, Alta Badia, Arabba en Val di Fassa die in beide richtingen afgelegd kan worden.

#5. Jungfrau – Wengen

De Jungfraujoch (3466 m) is het hoogste punt dat je per trein kunt bereiken in Europa. Voor het mooiste uitzicht op deze berg moet je zijn op het uitzichtplatform op de Männlichen. Deze skiberg is bereikbaar vanuit het autovrije Wengen. Ook de trein naar de Jungfraujoch vertrekt uit dit markante dorp, waar al meer dan 100 jaar geleden de eerste hotels werden gebouwd.

Vanaf het uitzichtplatform van Männlichen heb je een prachtig uitzicht op de Junfraujoch. Foto: © Männlichen

#6. Piz Buin – Silvretta Bielerhöhe

Soms moet je er net wat meer moeite voor doen om een iconische berg te spotten. De Silvretta Hochalpenstraße is in de winter afgesloten, waardoor je gebruik moet maken van de Vermuntbahn in Gaschurn-Partenen en een shuttlebus om de Silvretta-Bielerhöhe te bereiken. Eenmaal daar sta je in een ongerepte wintersportwereld waar langlaufers en toerskiërs onbeperkte mogelijkheden vinden. En dat alles met uitzicht op de machtige Piz Buin (3312 m).

#7. Grossglockner – Matrei-Kals

De Grossglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Deze berg moet je gewoon met eigen ogen gezien hebben! De plek waar dit het beste kan is het gemoedelijke skigebied van Matrei-Kals. Aanrader is om hier even rustig de tijd voor te nemen op het uitzichtplateau bij de Adler Lounge op 2600 meter hoogte. Wat een uitzicht!

#8. Zugspitze – Lermoos

De Zugspitze (2962 m) is de hoogste berg van Duitsland, maar voor het mooiste uitzicht moet je in Oostenrijk zijn. Op de Grubigstein in Lermoos heb je een uniek uitzicht op de Zugspitze. De Grubigstein is een heerlijk skigebied met ongeveer 25 kilometer aan pistes. Niet alleen het uitzicht is een hoogtepunt, ook voor de heerlijke dalafdaling geldt dit.

De Zugspitze torent overal bovenuit. Foto: © Bergbahnen Lermoos

#9. Ortler - Sulden

‘Koning Ortler’ (3905 m) is de hoogste berg van Zuid-Tirol en een echte eyecatcher. Om deze berg af te kunnen vinken, kun je het beste afreizen naar Sulden am Ortler. Sulden ligt midden in het Nationalpark Stilfersjoch. Het dorp wordt omringd door 14 drieduizenders, met als hoogtepunt de imposante Ortler.

#10. L'Alpe d’huez

Slapen bovenop een iconische berg? In L'Alpe d'Huez (1860 m) is het mogelijk. Deze berg heeft weliswaar geen status gekregen dankzij de wintersport, maar is toch bij veel mensen bekend vanwege de Tour de France. Maar niet alleen in de zomer is dit een populaire vakantiebestemming. Tijdens de wintermaanden vind je hier fantastische wintersportmogelijkheden. Vanuit het skigebied heb je een prachtig uitzicht op het dorp en de berg La Meije (3984 m).

Het iconische L'Alpe d’huez is ook in de winter een topbestemming. Foto: © OT L'Alpe d’huez

Wat vind jij de meest iconische berg in de Alpen? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.