11 januari 2020 door Nick in Stellingen

De laatste jaren merk je dat het bij skigebieden veelal draait om uitbreiding. Dit is natuurlijk goed nieuws voor de kilometervreters onder ons. Frankrijk is verreweg de koploper in pistekilometeraantallen. Met skigebieden als Les Trois Vallées, Les Portes du Soleil en Evasion Mont-Blanc beschikt het land over de grootste gebieden van Europa. Ook Oostenrijk maakt de laatste jaren een grote inhaalslag door het verbinden van verschillende skigebieden. Maar nu is de vraag: is een groot skigebied beter dan een klein skigebied?

Hoe groter, hoe beter

Het lijkt wel of de skigebieden met de gedachtegang ‘hoe groter, hoe beter’ te werk gaan. In de afgelopen tien jaar hebben Oostenrijkse skigebieden als Ski Arlberg, SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental en Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zich met omliggende skigebieden verbonden. Hierdoor beschikken de gebieden nu over een groot aantal pistekilometers. Een goede vooruitgang voor de kilometervreter, maar de prijzen van de skipassen schieten hierdoor omhoog.

Ski Arlberg is nu het grootste skigebied van Oostenrijk, St. Anton am Arlberg

 

‘Skigebieden-oorlog’

Ieder skigebied wil tegenwoordig de grootste zijn lijkt het wel. Zo was SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental eerder de grootste, maar is dat tegenwoordig Ski Arlberg. Wanneer Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zich weer verder uitbreidt, zullen zij waarschijnlijk de grootste worden. Veel gebieden zijn dan ook bezig met uitbreiden. Zo is Saalbach-Hinterglemm met de komst van de nieuwe ZellamseeXpress weer een stap dichterbij de verbinding met Zell am See - Kaprun. Dit terwijl het skigebied pas sinds een aantal jaar verbonden is met Fieberbrunn. Verder zie ik een verbinding tussen Serfaus-Fiss-Ladis en Silvretta Arena Ischgl - Samnaun niet als onmogelijk. Of wat dacht je van een verbinding tussen SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental en Kitzbühel & Kirchberg

Is een groot skigebied ook echt beter?

De grootte van een skigebied hangt samen met de naamsbekendheid. Hierdoor zullen de gebieden hoogstwaarschijnlijk veel drukker worden (wat de grote skigebieden nu al zijn). Daarnaast kost een skipas voor een groot skigebied ook meer dan een skipas voor een klein gebied. Wanneer grote skigebieden zich met elkaar verbinden is dit meestal maar via één lift, waardoor het hier soms zeer druk kan zijn.

De voordelen van een klein skigebied

Natuurlijk heeft een klein skigebied ook de nodige voordelen. Zo zijn de kleine gebieden vaak veel rustiger en kost een skipas veel minder geld. Je hebt in een klein skigebied veel meer oog voor de natuur, aangezien je niet wordt omgeven door grote aantallen liften en een mensenmassa. Daarnaast kom je in kleinere skigebieden vaak veel meer lokale bewoners tegen. Vanuit kleine skigebieden liggen grote gebieden vaak ook binnen handbereik, een dagje ergens anders skiën is dus goed mogelijk.

Achensee beschikt over ongeveer 50 kilometer aan pistes

Groot voorstander!

Zelf ben ik een groot voorstander van de verbindingen. Voor mij is het belangrijkste tijdens de wintersport: lekker tochten maken en verschillende pistes afdalen. Laat mij maar iets meer betalen voor een skipas. Daarentegen begrijp ik het ook als je liever in een kleiner gebied skiet. Over het algemeen zijn de kleine gebieden rustiger en ideaal voor families.

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen