20 november 2017 door Nick in 'Stellingen'' | 0 Reactie(s)

Pisteborden SkiWelt

De laatste jaren merk je dat het bij skigebieden veelal draait om uitbreiding. Geweldig nieuws voor de kilometervreters onder ons natuurlijk! Frankrijk is verreweg koploper in pistekilometeraantallen. Met skigebieden als Les Trois Vallées, Les Portes du Soleil en Evasion Mont-Blanc beschikt het land over de grootste gebieden van Europa. Ook Oostenrijk maakt de laatste jaren een grote inhaalslag door het verbinden van bepaalde gebieden. Maar nu is de vraag: is een groot skigebied nou persé beter dan een klein skigebied?

Hoe groter, hoe beter

Het lijkt wel of de skigebieden met de gedachtegang ‘hoe groter, hoe beter’ te werk gaan. In de afgelopen tien jaar hebben Oostenrijkse skigebieden als Ski Arlberg, SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental en Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zich met omliggende skigebieden verbonden. Hierdoor beschikken de gebieden nu over een groot aantal pistekilometers. Een goede vooruitgang voor de kilometervreter, maar de prijzen van skipassen schieten wel omhoog hierdoor.

‘Skigebieden-oorlog’

Ieder skigebied wil tegenwoordig de grootste zijn lijkt het wel. Zo was SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental eerder de grootste, maar tegenwoordig is dat Ski Arlberg. Wanneer Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zich weer verder uitbreidt, zijn zij waarschijnlijk de grootste. Veel gebieden zijn bezig met uitbreiden, uitbreiden en nog eens uitbreiden. Zo gaat Saalbach-Hinterglemm zich in de nabije toekomst verbinden aan Zell am See - Kaprun via de zellamseeXpress. Dit terwijl het skigebied zich pas verbonden heeft met Fieberbrunn. Ook zie ik een verbinding tussen Serfaus-Fiss-Ladis en Silvretta Arena Ischgl - Samnaun niet als onmogelijk. Of wat dacht je van een verbinding tussen SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental en Kitzbühel & Kirchberg? Ik denk dat de kilometervreters onder ons nu zitten te watertanden terwijl ze dit lezen, maar is het allemaal wel zo voordelig?

Lees hier meer over mogelijke verbindingen >

Stoeltjesliften Ski Arlberg

Ski Arlberg is momenteel het grootste skigebied van Oostenrijk. (Foto: © Wikipedia Creative Commons by Bbb-Commons)

Is een groot skigebied ook echt beter?

De grote van een skigebied hangt samen met de naamsbekendheid. Hierdoor zullen de gebieden hoogstwaarschijnlijk veel drukker worden (wat de grote skigebieden nu al zijn). Daarnaast kost een skipas voor een groot skigebied ook meer dan een skipas voor een klein gebied. Wanneer grote skigebieden zich met elkaar verbinden is dit meestal maar via één lift, waardoor het hier soms extreem druk kan zijn.

De voordelen van een klein skigebied

Natuurlijk heeft een klein skigebied ook de nodige voordelen. Zo zijn de kleine gebieden vaak veel rustiger en kost een skipas veel minder geld. Je hebt in een klein skigebied veel meer oog voor de natuur, aangezien je niet wordt omgeven door grote aantallen liften en een mensenmassa. Ook kom je in de kleinere skigebieden vaak veel meer lokale bewoners tegen. Vanuit kleine skigebieden liggen grote gebieden ook vaak binnen handbereik, een dagje ergens anders skiën is dus goed mogelijk.

Pistes van St. Johann in Tirol

St. Johann in Tirol is een klein en relaxed skigebied.

Groot voorstander!

Zelf ben ik een groot voorstander van de verbindingen. Het is voor mij het meest belangrijkste van wintersport: lekker tochten maken en verschillende pistes afdalen. Laat mij maar iets meer betalen voor de skipas. Daarentegen begrijp ik ook wanneer je liever in een kleiner gebied skiet. Over het algemeen zijn de kleine gebieden rustiger en ideaal voor families.

Ben jij een voorstander van grote skigebieden? Laat een reactie achter!

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen