15 november 2017 door Florien in 'Skigebieden onder de loep''

langste rodelbanen van de Alpen

Rodelen is een leuke activiteit na het skiën. Het kan niet alleen overdag, maar ook ’s avonds als het donker is. Lekker op de slee naar beneden sjezen met de donkere sterrenhemel op de achtergrond. Veel lol en een groot avontuur gegarandeerd. Er liggen tal van rodelbanen in de Alpen. Van Alpine Coasters tot natuurlijke rodelbanen, waarbij je met een sleetje de berg afdaalt. Daarbij geldt natuurlijk: hoe langer de baan, hoe leuker! In dit blog heb ik daarom de langste rodelbanen van de Alpen op een rijtje gezet. Allemaal natuurlijke rodelbanen, waarbij je minstens een half uur op de slee zit. Hoeveel kan jij er afvinken?

Vlag CH#1. De Big Pintenfritz in Grindelwald

De Big Pintenfritz in Grindelwald is niet alleen de langste rodelbaan van de Alpen, maar ook van heel Europa. De baan heeft een lengte van 15 kilometer en daarbij overbrug je ruim 1600 hoogtemeters. De Jungfrau, Mönch en Eiger staan daarbij trots op de achtergrond. De tocht start bij de Faulhorn op 2680 meter en eindigt weer in Grindelwald. De Big Pintenfritz is alleen overdag geopend.

Big Pintenfritz

(Foto: © Grindelwald Bus)

Vlag AT#2. Rodelen op de Wildkogel

Op de Wildkogel, in skigebied Wildkogel-Arena, ligt een rodelbaan met een lengte van 14 kilometer. Je overbrugt daarbij ruim 1300 hoogtemeters. De baan start bij het bergstation van de Smaragdbahn en eindigt in Bramberg am Wildkogel. De rodelbaan is zowel overdag als ’s avonds geopend en is de langste verlichte rodelbaan van de Alpen.

Vlag IT#3. De RudiRun in Brixen

De RudiRun ligt in Brixen Plose in Zuid-Tirol en is met een lengte van 10,5 kilometer de langste van de provincie. Je overbrugt in totaal 1180 hoogtemeters. De baan is in tweeën gesplitst, dus je kunt de afstand ook gemakkelijk inkorten. Het eerste deel is zeer geschikt voor families met kinderen.

Vlag CH#4. De rodelbaan van Cuolm Sura

De rodelbaan van Cuolm Sura ligt in het Zwitserse plaatsje Obersaxen in het kanton Graubünden. De baan heeft een lengte van 10,5 kilometer en daarbij overbrug je 900 hoogtemeters. Je start op de Cuolm Sura op 1600 meter en sleet helemaal terug naar het plaatsje Illanz op 702 meter. De baan is alleen overdag geopend.

Vlag IT #5. Rodelen in skigebied Rosskopf

Het Italiaanse skigebied Rosskopf is onderdeel van het Wipptal en beschikt over een 10 kilometer lange rodelbaan. De baan is compleet verlicht en daarmee de langste verlichte rodelbaan van Italië. Tijdens het rodelen heb je uitzicht op het plaatsje Sterzing.

Rosskopf

(Foto: © Rosskopf leisure mountain)

Vlag AT#6. De Elfer en de Pinnis in het Stubaital

Als echte rodelliefhebber kun je in het Stubaital je hart ophalen. Je vindt hier maar liefst 43 kilometer aan rodelbanen. De twee langste zijn de Elfer en de Pinnis. De twee banen hebben een lengte van 8,5 kilometer en behoren daarmee tot de langste rodelbanen van Tirol. Bijzonder is dat beide banen ’s avonds verlicht worden door petroleumlampen.

Vlag AT#7. De Bergkastel-Rodelbahn in Nauders

De Bergkastel Rodelbahn in Nauders heeft een lengte van 8 kilometer. Je start op 2200 meter hoogte en sleet vanaf daar terug naar het dalstation van de Bergkastelseilbahn. Hier kun je de sleetjes huren. Twee keer per week kun je ook ’s avonds rodelen.

Bergkastel Rodelbahn

(Foto: © Nauders Tourismus)

Vlag AT#8. Rodelen op de Hochwurzen in Schladming

Op de 1850 meter hoge Hochwurzen, vlakbij Schladming, ligt deze 7 kilometer lange rodelbaan. Je start bij de Hochwurzalm en eindigt bij de Tauernalm. Daarbij overbrug je 730 hoogtemeters. Veel mensen bestempelen dit als één van de mooiste nachtrodelbanen van Oostenrijk. Je kunt hier iedere avond van 19.00 – 23.00 uur rodelen.

Vlag IT#9. De rodelbaan van Ladurns in het Eisacktal

Ladurns is een klein skigebied dat onderdeel is van het Wipptal. Je vindt hier een 6,5 kilometer lange rodelbaan. De baan start bij de Malga Pfeiferhuisele Hütte en eindigt in het dorp. Het is een vrij gemakkelijke baan, die ook erg geschikt is voor families met kinderen.

Vlag FR#10. Le Toboggan in Val Thorens

Le Toboggan in Val Thorens sluit het rijtje langste rodelbanen van de Alpen af. De baan heeft een lengte van 6 kilometer en is daarmee de langste rodelbaan van de Franse Alpen. Le Toboggan start bij het bergstation van de Funitel Péclet op 3000 meter hoogte. Hier is het zeker de moeite waard om even te genieten van het uitzicht! Je kunt zowel overdag als ’s avonds rodelen.

 Le Toboggan

(Foto: © Val Thorens)

Welke mis jij in het rijtje?

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.