2 oktober 2017 door Thijs in 'Nieuws''

Skiërs Dolomiti Superski

De skigebieden van de grootste skiregio ter wereld, de Dolomiti Superski, investeren de komende winter flink. In totaal wordt er door de 12 skigebieden van het Italiaanse skiverbond 63 miljoen euro geïnvesteerd. Cortina d'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Gröden, Val di Fassa en Arabba hebben hierdoor voor komend wintersportseizoen weer de nodige verbeteringen in petto. Nieuwe liften, verbeterde pistes en extra voorzieningen zijn slechts een kleine greep uit de grootse plannen. Snowplaza brengt je op de hoogte van de nieuwtjes uit de skigebieden van de Dolomiti Superski.

Nieuwtjes skiseizoen 2017/2018 Dolomiti Superski

Het grootste skiverbond van de wereld, de Dolomiti Superski, heeft ter voorbereiding van het komende wintersportseizoen 63 miljoen euro geïnvesteerd. Zo worden, voor een bedrag van 6 miljoen euro, de kunstsneeuwinstallaties langs de 1200 kilometer aan piste geoptimaliseerd. In de skigebieden Cortina d'Ampezzo, Kronplatz, Alta Badia, Gröden, Val di Fassa en Arabba worden liften gemoderniseerd of nieuw gebouwd. Daarnaast profiteren families voortaan van een voordeliger tarief, heeft de website een nieuwe uitstraling gekregen en worden er komende winter meer events georganiseerd.

Sneeuwkanonen in Arabba

Kunstsneeuwproductie tijdens de avonduren in Arabba (Foto: © Arabba Fodom Turismo/U. Visciani)

Cortina d’Ampezzo: nieuwe skipiste Scoiattolo

In het skigebied van Cortina d'Ampezzo wordt de Faloria piste verbreed, waardoor je hier voortaan nog beter kunt carven. De piste wordt hierdoor in totaal met 1500 vierkante meter uitgebreid. Ook is er een nieuwe piste aangelegd. De zwarte Scoiattolo piste is bereikbaar via de Biontina stoeltjeslift en heeft een hellingsgraad van maximaal 55%.

Kronplatz: nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Sonne

Waar vorig seizoen in skigebied Kronplatz nog een 4-persoons stoeltjeslift stond, staat vanaf komende winter de compleet nieuwe 6-persoons Sonne stoeltjeslift. Hierdoor stijgt de capaciteit van 2200 naar 2600 personen per uur. Ook de kunstsneeuwinstallaties worden geoptimaliseerd. In december 2018 staat de opening van het ‘Photo Mountain Art’ museum op de agenda. Het oude bergstation op de noordflank van de Kronplatz wordt volledig gerenoveerd, waarna het museum voor bergfotografie, het PMOA, zich er vestigt. Kronplatz: nieuwtjes skiseizoen 2017/2018 >

Alta Badia: nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Biok

Ook in Alta Badia wordt een 4-persoons stoeltjeslift door een 6-persoons vervangen. De Biok stoeltjeslift kan hierdoor 2800 wintersporters per uur vervoeren. Andere verbeteringen zijn de verbreding van de Piz Sorega piste en de La Brancia piste. Ook de capaciteit van de sneeuwkanonnen die in het skigebied aanwezig zijn wordt verhoogd, wat voor een hogere sneeuwzekerheid zorgt.

Sneeuwkanon Dolomiti Superski

Overal in de skiregio wordt de kunstsneeuwproductie verbeterd (Foto: © Dolomiti Superski)

Val Gardena/Seiser Alm: 10-persoons Piz Seteur gondel

In Val Gardena moet de 4-persoons Piz Seuteur stoeltjeslift wijken voor een nieuwe gondel. Vanaf komend seizoen kun je hier gebruik maken van een 10-persoons gondel met designcabines die zijn voorzien van stoelverwarming. De nieuwe Piz Seteur lift kan 3450 personen per uur vervoeren en heeft daarmee de hoogste capaciteit van Italië. Ook de Sasso Levante sleeplift, met een capaciteit van 2600 personen per uur, kan vanaf komend seizoen 400 wintersporters per uur extra omhoog brengen. De laatste lift die wordt aangepakt, is de Furdenan skilift in Ortisei, hier komt een exemplaar voor in de plaats dat 100 meter langer is. Tot slot wordt er in Val Gardena en op de Seiser Alm voor een hogere sneeuwzekerheid gezorgd door de komst van extra sneeuwkanonnen.

Carezza Ski: 10-persoons Alba Ciampac gondel

Skigebied Carezza Ski moderniseert door de Alba Ciampac kabelbaan te vervangen door een nieuwe 10-persoons gondel. In plaats van de 2-persoons stoeltjesliften Vajolet 1 en Vajolet 2 kun je vanaf skiseizoen 2017/2018 gebruik maken van twee 4-persoons stoeltjesliften. Drie nieuwe liften zijn nog niet genoeg in Carezza Ski. Ook 2-persoons stoeltjeslift Roseal wordt vervangen voor een 4-persoons exemplaar. Net als in veel andere skigebieden van de Dolomiti Supeski worden ook hier pistes verbreed en de kunstsneeuwproductie verhoogt.

Arabba-Marmolada: personenlift & nieuwe piste

2800 personen per uur is de capaciteit van de nieuwe 10-persoons gondel, die de 4-persoons stoeltjeslift Fodom in skigebied Arabba-Marmolada vervangt. Daarnaast komen er bij het Marmolada bergstation twee liften voor 40 personen. Via de Portados lift is voortaan ook een nieuwe blauwe piste bereikbaar die ideaal is voor beginners. Verbeteringen op het gebied van kunstsneeuwproductie ronden het vernieuwingsaanbod in Arabba-Marmolada af.

Overige investeringen Dolomiti Superski

Niet alleen in de zojuist genoemde skigebieden staan vernieuwingen gepland. Zo worden ook de kunstsneeuwinstallaties in 3 Zinnen Dolomiten, Val di Fiemme & Obereggen, San Martino di Castrozza, Eisacktal en Civetta uitgebreid of gemoderniseerd. Mede door deze investeringen is het vanaf 6 december 2017 weer mogelijk om de beroemde Sella Ronda te skiën.

Klik hier voor meer informatie over de Dolomiti Superski >

De Dolomiti Superski investeert in sneeuwzekerheid, skiliften en bredere pistes (Foto: © Dolomiti Superski/Wisthaler)

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.