Skip to navigation Skip to main content

Vind met deze 12 vragen jouw ideale skigebied

Het is weer september, wat betekent dat de zoektocht naar een geschikt skigebied voor komend seizoen (waarschijnlijk) is begonnen! En hoe leuk deze zoektocht ook is, soms kan het best frustrerend zijn. Regelmatig krijgen wij berichten van jullie met daarin de vraag voor advies voor een skigebied. Hieronder hebben wij een tip en een aantal vragen voor je op een rij gezet, waarmee het vinden van jouw ideale skigebied een stukje makkelijker wordt. Weet je het antwoord op de vragen? Vul dan de bestemmingswijzer in op de skigebieden pagina en verdiep je in alle mogelijkheden!

#1. Met wie ga ik?

Voordat je gaat nadenken over de details van de wintersport, begin je met misschien wel de belangrijkste vraag: met wie ga je op wintersport? Elk type gezelschap en doelgroep heeft andere behoeften. Ga je met 3 generaties, vrienden of collega’s? Zijn jullie een grote of kleine groep? Wat zijn de behoeften en prioriteiten van de groep? Willen jullie met z’n allen hetzelfde doen of zijn er binnen de groep verschillende behoeften.

#2. Hoe lang ga ik?

Deze vraag is natuurlijk afhankelijk van met wie je gaat, hoe lang mogelijk is, wat het budget is en wat je/jullie willen gaan doen. Hoeveel dagen wil je graag op de piste staan? En gaan jullie vliegen, met de bus of met de auto? Kies je voor het laatste, dan ‘moet’ je 2 dagen extra rekenen, tenzij je ’s nachts gaat rijden. Een wintersport hoeft natuurlijk niet een week te duren. Er zijn veel bestemmingen waar je makkelijk (en relatief goedkoop) met het openbaar vervoer kunt komen, waardoor ze ook geschikt zijn voor een (lang) weekend.

#3. Wanneer ga ik?

Moeten jullie in de schoolvakanties of kan het ook daarbuiten? In het laagseizoen is het vaak goedkoper en rustiger. De kerstvakantie is rustiger dan de krokusvakantie, maar er ligt vaak minder sneeuw en de dagen zijn korter. Maart is een prettige maand voor degene die graag een zonnige wintersport willen hebben. Januari biedt (meestal) goede sneeuw, maar het is wel een stukje kouder. In veel skigebieden kun je nog tot Pasen skiën en vaak zijn er later in het seizoen leuke (en goedkope) aanbiedingen.

#4. Hoeveel heb ik te besteden?

Minder leuke, maar wel noodzakelijk vraag. Zet ook op een rij welke kosten je moet maken. Moeten er skilessen betaald worden? En moet je nog materiaal huren of heb je dit zelf? Ga je vaker op wintersport? Dan is het al snel goedkoper om eigen materiaal te kopen. De periode en het moment van boeken hebben ook invloed op de kosten. Boek je last minute in een rustige periode, dan kun je vaak interessante en relatief goedkope deals vinden. Houd ook rekening met eten op de piste en après-ski.

Of ga je naar kindvriendelijk Berwang in Oostenrijk?

#5. Hoe wil ik reizen?

Deze vraag is natuurlijk afhankelijk van het budget en je reisgezelschap. Veel mensen kiezen ervoor om met de auto te gaan. Deel je met z’n allen een auto, dan blijven de kosten per persoon vaak laag. Een ander voordeel van de auto is dat je zelf kunt bepalen hoe laat je weggaat en aankomt, er even van uitgaande dat er geen files zijn! Wat meteen weer een nadeel van de auto is. Wist je al dat je in het winterseizoen elke dag met het vliegtuig naar Innsbruck kunt vliegen vanaf Amsterdam?

#6. Hoe ver weg wil ik?

Hoe lang wil je reizen? Zeker als je met de auto gaat kan de afstand belangrijk zijn. Ga je naar Zuid-Duitsland dan kun je hier in een uur of 9 zijn. Liever naar Italië of Frankrijk? Dan is het niet heel raar als je 12 uur of meer onderweg bent. Zeker met kleine kinderen in de auto, kan de afstand belangrijk zijn. Houd ook rekening met bestemmingen die afgelegen liggen, waardoor ze lastiger te bereiken zijn.

#7. Welk land wil ik wel of niet naartoe?

In Oostenrijk zijn de pistes, mensen en voorzieningen heel anders dan in Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen of Canada. Waar voel jij je wel en niet prettig bij? Trek ook niet te snel conclusies over een land waar je nog nooit geweest bent!

#8. Welke activiteiten wil ik doen?

In sommige skigebieden kun je veel verschillende activiteiten doen. In andere gebieden heb je skipistes en meer niet. Bedenk dus of jullie naast het skiën en snowboarden ook nog andere activiteiten willen doen zoals wandelen, rodelen, schaatsen of een ritje in een paardenkoets.

Wat dacht je van een hondensledetocht in Noorwegen?

#9. Hoeveel pistekilometers moet het skigebied hebben?

Waarschijnlijk vroeg je je al af wanneer deze vraag nou zou komen. Hoeveel kilometer ski jij op een dag en hoeveel dagen ga je skiën? Vind je het prima om een fijne piste meerdere keren te doen en maak je niet al te veel pistekilometers? Dan zul je meer hebben aan een gebied met 100 pistekilometers dan aan een gebied met meer dan 250. Een medium of klein skigebied is vaak ook overzichtelijker, waardoor je niet de hele tijd op de kaart moet kijken waar je bent en hoe je terugkomt.

#10. Wat moet een skigebied wel en niet hebben?

Naast de pistekilometers, wat vind je nog meer belangrijk aan een skigebied? Wil je tot aan de deur van je accommodatie kunnen skiën? Moet er een skiroute zijn? Ben je een beginner en wil je veel blauwe pistes of ben je op zoek naar uitdaging in de vorm van zwarte pistes en funparken? Moeten er voorzieningen voor de kinderen zijn? Denk aan skigebieden waar je eerder bent geweest en zet op een rij wat je wel en niet fijn vond.

#11. Waar wil ik slapen?

Ook qua accommodaties is het in geen enkel skigebied hetzelfde. Wil je graag direct bij de lift zitten, of vind je het ook prima om de skibus te nemen? Hoe minder ‘strikt’ je hier in bent hoe meer (goedkopere) mogelijkheden je hebt. Wil je graag in een hotel of in een appartement? Moet het een traditioneel chalet zijn of mag het ook een moderne flat zijn, die vaak net iets goedkoper is? Of sta je het liefst met de caravan op de camping?

#12. Heb ik speciale voorzieningen nodig?

Denk aan voorzieningen voor kinderen, rolstoelmogelijkheden, honden en meer. Spreek je geen Duits, Frans en Engels, dan wil je waarschijnlijk naar een gebied waar veel Nederlands wordt gesproken. Ben je met mensen die wat slechter ter been zijn? Dan is een vlak dorp waarschijnlijk prettiger dan een dorp waar je veel omhoog en omlaag moet lopen.

Kun jij alle vragen beantwoorden?

Vul dan de bestemmingswijzer in en verdiep je in alle mogelijke skigebieden!

Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.