18 augustus 2017 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Stoeltjeslift met digitale schermen

Gondels met WiFi zijn tegenwoordig gemeengoed in de skigebieden. De nieuwste ontwikkeling is dat er stoeltjesliften met digitale schermen en WiFi komen. Het Amerikaanse bedrijf Alpine Media Technology is al zo ver met de techniek dat komend seizoen de eerste stoeltjeslift met schermen een feit zal zijn. De schermen worden ingebouwd in de veiligheidsbeugel en ieder stoeltje beschikt over een eigen WiFi hotspot. In alle rust van de omgeving genieten is er voortaan niet meer bij. Is deze extra informatievoorziening een goede ontwikkeling of gaat dit allemaal net iets te ver?

Informatievoorziening

Op de digitale schermen kan bijvoorbeeld de actuele pistekaart, weersomstandigheden en berichten van de pistedienst getoond worden. Ook is het een ideale manier voor het delen van advertenties of social media updates. De schermen worden ingebouwd in de beugel die je naar beneden trekt, wanneer je plaats hebt genomen in de stoeltjeslift. Afhankelijk van de capaciteit van een lift worden er vier tot acht schermen geplaatst per stoeltje. De ‘LiftDigital’ schermen worden opgeladen op het moment dat een stoeltje door het berg- of dalstation gaat.

6000 liften in 2018

De makers van het product stellen dat de digitale schermen garant staan voor een hogere skibeleving en voor meer veiligheid op de pistes zorgen. Het systeem zit momenteel nog in de testfase. Voor komend seizoen worden er 180 schermen in een 6-persoonslift in Winter Park en 120 schermen in een lift in Wachusett geplaatst. Het bedrijf heeft als ambitie om eind 2018 meer dan 6000 stoeltjesliften van schermen te hebben voorzien. De verwachting is dat deze ontwikkeling ook snel voet aan de grond zal krijgen in de Alpen.

Gemengde gevoelens

De komst van de digitale schermen in skiliften roepen gemengde gevoelens op. Feit is dat er al op veel plekken in skigebieden reclame wordt gemaakt en dat de stoeltjeslift een logische vervolgstap is. Dit is ook direct het punt dat voor veel wrevel zorgt. Het is de zoveelste advertentievorm en in ons leven hebben we tegenwoordig al genoeg te maken met digitale schermen. Het argument dat de schermen voor extra veiligheid zorgen lijkt vergezocht. Spontane gesprekken in de skilift zullen met deze ontwikkeling ook steeds minder gaan voorkomen. Als je vast komt te zitten in de skilift is het wellicht wel fijn om het scherm tot je beschikking te hebben!

Test met het LiftDigital systeem

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen