Skip to navigation Skip to main content

Zo gaat je wintersportuitrusting langer mee (video)

Uitzicht genieten in de sneeuw
© Bever

Een wintersportuitrusting is duur en daarom is het fijn als deze zo lang mogelijk meegaat. Niet alleen voor je portemonnee, maar zeker ook voor de wereld. Gelukkig zijn we er met z’n alleen steeds meer van bewust dat duurzaamheid belangrijk is en dat geldt ook voor je wintersportspullen. Daarom in dit artikel tips om je wintersportuitrusting zo lang mogelijk te behouden.

Onderhoud ski’s en snowboard

Het is echt waar: wanneer jij lief bent voor je ski’s of je snowboard, heb je er veel langer plezier van. Wat kun je doen?

 • Laat een aantal weken voor je vakantie je ski’s of snowboard waxen en indien nodig ook slijpen. 
 • Zorg ervoor dat je je ski’s en snowboard elke dag tijdens de vakantie goed laat drogen in het skihok (laat ze niet in de auto of de skibox liggen). Voor ski’s is het beter als je ze uit elkaar haalt, dan drogen ze optimaal.
 • Geef ze eventueel tussendoor tijdens de wintersport nog een extra waxbeurt. Waxen doe je nooit teveel, terwijl slijpen alleen wordt geadviseerd wanneer dit echt nodig is. Aangezien er letterlijk een stukje van je staalkant wordt gehaald, kun je dit niet oneindig doen.
 • Laat ze ook na de vakantie eerst goed drogen en doe er daarna een verse laag wax op. Liefst zonder dat deze afgeschraapt wordt, zodat de ski’s of het snowboard goed beschermd worden. De wax mag ook op de kanten, zodat eventueel roesten wordt voorkomen.
 • Berg je ski’s of snowboard op in een droge ruimte, niet dicht bij de verwarming of in direct zonlicht. Binnenshuis is vaak beter dan in een schuur of garage.
 • Ski’s het liefst uit elkaar neerzetten of -leggen. Zo staan ze niet onder spanning, wat beter is voor het behoud van de flex.
 • Je kunt je ski’s of snowboard ook eventueel in een hoes bewaren, maar zorg ervoor dat ze echt goed droog zijn, anders kan er alsnog roest op de staalkanten ontstaan.
 • Voor de veer van de binding van de ski is het goed als de bindingen omhoog staan (dus zelfde stand als wanneer je ingeklikt bent met je schoenen) en ook kun je eventueel je DIN waarde terugschroeven.
 • Sluit je snowboardbindingen of nog beter: schroef ze van je board.

Lees hier meer over het onderhouden van je ski’s of snowboard bij Bever ›

Wax van ski krabben
© Bever
Een ski kun je nooit te vaak waxen

Het onderhouden van ski- of snowboardschoenen

Wanneer je je snowboard- of skischoenen goed onderhoudt, heb je er veel langer plezier van:

 • Zorg ervoor dat je snowboard- of skischoenen altijd goed laat drogen tijdens de vakantie, bijvoorbeeld in het skihok op speciale schoenendrogers. Laat ze dus niet in de auto liggen.
 • Het is goed om tussendoor, maar zeker na je vakantie, de binnenschoenen eruit te halen en goed te laten drogen. Dit voorkomt tevens nare geurtjes.
 • Controleer na de vakantie je schoenen op eventuele schade.
 • Sluit de schnallen van je skischoenen en doe je snowboardschoenen dicht voor je ze opbergt. Zo blijven de schoenen goed in vorm.
 • Ook hier geldt: droog opbergen, ver weg van de verwarming en direct zonlicht en het liefst in het donker.
Bever skischoenen in de winkel
© Bever
Sluit je snowboard- en skischoenen altijd voor je ze wegzet, zo blijven ze in vorm

Het onderhoud van je wintersportkleding

Hoewel het natuurlijk leuk is om nieuwe wintersportkleding te kopen, is het veel duurzamer om zuinig te zijn op je kleding, zodat het langer meegaat. Daarom hier een aantal tips:

Ski-jas voor extreme omstandigheden voor mannen
© Bever
Regelmatig wassen is ook onderhoud voor je wintersportjas

Bever: de winkel die duurzaamheid belangrijk vindt

Dit artikel hebben we geschreven in samenwerking met Bever. Bever heeft voor een winkel een bijzonder standpunt. Terwijl de meeste winkels zoveel mogelijk willen verkopen, zegt Bever: koop zo duurzaam mogelijk, wees zuinig op je spullen dan gaan ze lang mee en koop pas wat nieuws wanneer het nodig is. Een geweldig initiatief voor een betere wereld vind ik.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bever.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.