Skip to navigation Skip to main content

Zillertal Arena start skiseizoen 8 december met een nieuwe skilift

Kapauns Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Donderdag 8 december gaat het skiseizoen in de Zillertal Arena officieel van start. Vanaf die dag kun je eindelijk weer van de pistes boven Zell am Ziller, Gerlos, Königsleiten en Krimml gebruikmaken. En dat niet alleen, je kunt ook de nieuwe 8-persoons stoeltjeslift Kapauns uitproberen. De nieuwe lift is een eerste stap in een betere skiverbinding tussen Zell-Gerlos. In dit artikel praten we je bij.

Nieuwe 8-persoons Kapauns

Deze winter staat er nog maar één 2-persoons stoeltjeslift in de Zillertal Arena. Je kunt dan alleen nog in de Mitterlegerbahn in Wald-Königsleiten stappen. De oude Kapauns is de afgelopen maanden vervangen door een nieuwe en moderne 8-persoons variant met weerkap. Dit betekent niet alleen meer comfort en een hogere capaciteit, de nieuwe Kapauns is ook een mooie eerste stap in een betere skiverbinding tussen Zell am Ziller en Gerlos.

Nieuwe 8-persoons Kapauns stoeltjeslift Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Energiebesparend ontwerp

De oude 2-persoons Kapauns was al sinds 1993 in gebruik en nodig aan vervanging toe. Bij kou en sneeuw was de lift verre van comfortabel en lieten veel mensen dit deel van het skigebied links liggen. De plannen om de oude tweezitter te vervangen lagen al enige tijd op tafel en zijn nu eindelijk uitgevoerd. Voor de bouw van de lift heeft fabrikant LEITNER gebruikgemaakt van de modernste technieken, maar ook is er een architectonisch statement gemaakt door architectenbureau Snøhetta. Het nieuwe dal- en bergstation hebben een eenvoudig, maar toch spectaculair ontwerp. Bovendien wordt de nieuwe Kapauns aangedreven door LEITNER DIRECTDRIVE. Dit is een aandrijving zonder tandwielen, waardoor de lift vrijwel geruisloos is en zo’n 15% energiebesparing oplevert ten opzichte van een tandwielaandrijving.

2,5 km piste erbij en betere verbinding

Niet alleen heeft de Zillertal Arena een oude lift vervangen door een nieuw model, ook wordt in twee stappen de verbinding tussen Zell am Ziller en Gerlos aangepakt. Het bergstation van de nieuwe Kapauns ligt een stuk hoger, op de Übergangsjoch, waardoor je ruim 2,5 km piste extra tot je beschikking hebt en de lift zo aansluit op de komend jaar te bouwen Krimml-X-Press.

Pistekaart Zillertal Arena nieuwe Kapauns en Krimml X-press
Bekijk de nieuwe lift op de pistekaart.

Project 2: de nieuwe Krimml-X-Press

Met de bouw van de nieuwe 8-persoons Kapauns stoeltjeslift is de Zillertal Arena nog niet klaar. Zoals hierboven al benoemd, is de nieuwe lift een eerste stap richting het verbeteren van de verbinding tussen Zell-Gerlos. Na afloop van winterseizoen 2022/2023 start fase 2 van het project: het vernieuwen van de Krimml-X-Press. De huidige lift stamt uit 1999, ligt veelal in de schaduw, duurt ontzettend lang en is bij wind vrijwel altijd gesloten of ontzettend koud. Bij aanvang van winterseizoen 2023/2024 wordt een nieuwe 10-persoons gondel in gebruik genomen. Deze lift is minder windgevoelig en ook een stuk sneller en comfortabeler.

Wintersport in de Zillertal Arena

Met ruim 150 km aan pistes is de Zillertal Arena het grootste skigebied van het Zillertal. De afdalingen liggen verspreid over verschillende bergen, in zowel Tirol als Salzburgerland en reiken tot een sneeuwzekere hoogte van 2500 meter. Skiën kan doorgaans van begin december tot en met Pasen. Overnachten kan in de sfeervolle en gezellige dorpen Zell am Ziller, Gerlos en Königsleiten. Ideale bestemmingen voor families, maar ook voor wintersporters die wel van een feestje houden. Vooral de après-ski van Gerlos is legendarisch en geroemd. Wintersporters van alle leeftijden en niveaus kunnen in de Zillertal Arena uit de voeten. Aan knusse berghutten is geen gebrek, hetzelfde geldt voor alternatieve winterse activiteiten.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.