Skip to navigation Skip to main content

Weerbericht voorjaarsvakantie: de eerste voorspellingen

Sneeuw Balkon

Wat wordt het weer tijdens de wintersport in de voorjaarsvakantie? We duimen ontzettend dat de milde omstandigheden verdwijnen en het weer echt winters wordt! Maar of dat gaat gebeuren? Op vrijdag 9 februari gaat de krokusvakantie, ook wel carnavalsvakantie van start en mag het zuiden van Nederland vakantievieren. Hoewel velen thuisblijven met carnaval, reist ook een grote groep af naar de sneeuw. In dit blog nemen we de eerste weersvoorspellingen voor de voorjaarsvakantie van 2024 onder de loep.

Belangrijk: dit weerbericht bevat langetermijnvoorspellingen voor de voorjaarsvakantie. Houd er dus rekening mee dat er nog het een en ander kan veranderen. In het Alpenweer houden we je op de hoogte.

Lenteachtige dagen

De afgelopen dagen zijn zeer mild verlopen. Hogerop zijn de condities prima en kan er heerlijk geskied worden, maar in veel dalen ligt weinig tot geen natuursneeuw meer en alleen in hooggelegen dorpen is het nog wit. De condities hebben meer iets weg van de lente dan hartje winter. Dat is fijn voor de lunch op het terras, maar niet voor de pistecondities. Afgelopen weekend zijn er zelfs een aantal temperatuurrecords gesneuveld en niet in positieve zin. Of daar met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht verandering in komt?

Nog even mild, maar daarna…

De komende dagen blijft het nog even lenteachtig in de Alpenlanden. We hebben er al een aantal keer over geschreven, maar dit is allemaal te danken aan een milde westelijke stroming en een standvastig hogedrukgebied boven Spanje dat storingen op afstand houdt. Dit hogedrukgebied gaat eindelijk in kracht afnemen, waardoor de lucht vochtiger van aard wordt. Vanuit het westen trekt er vandaag al meer bewolking binnen. In Frankrijk en Zwitserland valt daaruit vannacht de eerste neerslag vanaf 1700-2000 meter hoogte en ook morgen valt hier een vlok sneeuw. Niet veel, hooguit 5 tot 10 cm. Onder andere in Val Cenis, Saas-Fee, Val Thorens en Zermatt. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam brengt een föhnwind het kwik nog even flink omhoog. In skigebieden in het noorden van Oostenrijk en Zwitserland kan het opnieuw lenteachtig warm worden.

Webcams 7 februari 2024

Kitzbühel, Oostenrijk
Seefeld, Oostenrijk
Val Thorens, Frankrijk
Seiser Alm, Italië

Dump voor de zuidkant

Vanaf vrijdag gaat er dankzij een Südföhn flink wat neerslag vallen aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. De weerkaarten laten vooral voor Italië en de Franse Zuid-Alpen veel neerslag zien. Bovendien gaat de temperatuur omlaag en dus ook de sneeuwgrens. Die komt dit weekend uit op 1500-1700 meter hoogte. Het duurt wel even voordat alle zachte lucht echt verdwenen is. Lokaal kan in Italië tot en met het weekend wel een meter verse sneeuw vallen. Aan de Oostenrijkse en Zwitserse zuidkant valt ook sneeuw, maar wel een stuk minder. Aan de noordkant blijft het vrijwel overal droog.

Nog kouder na het weekend

Na het weekend koelt het nog verder af. De föhnwind verdwijnt dan ook uit Oostenrijk, waardoor het ook hier kouder wordt. Vanaf maandag zakt de sneeuwgrens naar 1000 meter en lager. Dankzij koufront ‘Olga’ wordt het weerbeeld wisselvalliger en weten diverse storingen het Alpengebied te bereiken. De noordkant van de Alpenhoofdkam moet nog even wachten op sneeuw, maar de eerste tekenen zijn positief vanaf halverwege volgende week. Helaas is niets zo veranderlijk als het weer in de bergen, dus het blijft de komende dagen nog even spannend.  

Wintersportweer voorjaarsvakantie in het Sauerland

Na een winterse inval halverwege januari, is het nu alweer een tijdje mild en regenachtig in het Sauerland. De komende dagen blijft het westen van Duitsland onder invloed van zeer vochtige, maar milde Atlantische lucht. Vandaag en morgen stroomt er tijdelijk koude lucht vanuit het noorden binnen, waardoor de temperatuur aanzienlijk daalt. Helaas blijft dit weerbeeld niet aanhouden en keren de milde lucht en regenval na donderdag alweer terug.  

Vandaag is het bewolkt en uit die bewolking valt regelmatig neerslag. In het noorden valt er naast regen ook sneeuw of natte sneeuw. Op de webcam hieronder van Winterberg is een klein suikerlaagje te zien. In de nacht naar donderdag wordt het nog iets kouder en valt er nog meer sneeuw/natte sneeuw. Donderdag verloopt vrijwel gelijk, maar op vrijdag krijgt de milde Atlantische lucht weer de overhand. Het kwik stijgt naar maximaal 12 °C en zaterdag belooft met een maximumtemperatuur van 14 °C de warmste dag van de week te worden. Maandag kan er opnieuw een vlok sneeuw vallen en op dinsdag en woensdag komt ook de zon weer tevoorschijn. Helaas gaat het vlak voor de start van de tweede week van de voorjaarsvakantie weer regenen. Er zijn voorlopig nog geen tekenen dat het milde weerbeeld verdwijnt uit het Saurland. Skigebieden in het Sauerland: alle info voor je wintersport ›››

Winterberg
Een klein suikerlaagje sneeuw in Winterberg!
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.