Skip to navigation Skip to main content

Weerbericht voorjaarsvakantie: de eerste voorspellingen

Engelberg Titlis (2)

Wat wordt het weer tijdens de wintersport in de voorjaarsvakantie? Gaat het sneeuwen of schijnt de zon? En welke temperaturen kunnen we verwachten op de piste? Op vrijdag 17 februari gaat de krokusvakantie, ook wel carnavalsvakantie, van start voor het zuiden van Nederland. Tijd om alvast te kijken naar de eerste weersvoorspellingen voor de voorjaarsvakantie van 2023!

Belangrijk: dit weerbericht bevat langetermijnvoorspellingen voor de voorjaarsvakantie. Houd er dus rekening mee dat er nog het een en ander kan veranderen. In het Alpenweer houden we je op de hoogte.

Zeer zachte dagen

Het is een stuk zachter in de Alpen in vergelijking met vorige week. In het Alpenweer van 10 februari gaven diverse meetstations nog temperaturen van tussen -11 °C en -20,7 °C aan, nu is het een stuk warmer in de Alpenlanden. Volgens ZAMG was het om 08.00 uur vanochtend 7,9 °C op de Feuerkogel in Oberösterreich op 1620 meter hoogte, -1,8 °C op de Pitztaler Gletscher in Tirol op 2848 meter hoogte en 6,4 graden op de Schmittenhöhe in Salzburgerland op 1954 meter hoogte. Vooral ’s middags merk je daar veel van. In de zon op het terras kun je zonder bibberen zonder ski-jas van je lunch genieten. Op 2000 meter hoogte kan de thermometer temperaturen van plus 4 tot 10 graden Celsius in de plus aangeven. In de dalen kan het zelfs nog verder opwarmen. Niet ideaal voor de sneeuw, zeker in de skigebieden waar de afgelopen weken weinig tot niks is gevallen.

Nog even genieten van de zon

Het hogedrukgebied domineert vandaag en morgen nog steeds, waardoor er volop ruimte is voor de zon. Wie deze week in de Alpen is, kan van nog twee mooie dagen genieten. Vooral vandaag is het heerlijk op de pistes. Zoals je op onderstaande webcambeelden kunt zien, schijnt de zon nu al volop. Wel hangt er, vooral ’s morgens, in diverse dalen een dichte mist tussen 1000 en 1500 meter hoogte. Tegen de avond trekt er sluierbewolking vanuit het westen over het Alpengebied. Op donderdag is het in diverse skigebieden al iets bewolkter, maar dat is nog niks in vergelijking met wat er vanaf vrijdag gaat gebeuren. In het oosten neemt de wind dan ook wat in kracht toe.

Webcams 15 februari

Hochzillertal Hochfügen
Gerlos
Damüls
Niederdorf/Villabassa, 3 Zinnen Dolomites

Verse sneeuw, maar ook regen tijdens start voorjaarsvakantie

Omdat het hogedrukgebied iets wegtrekt, komt er meer ruimte voor storingen. Daar gaan we op vrijdag al wat van merken en dan met name aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Het wordt overwegend wisselend tot zwaarbewolkt en uit die bewolking kan wat lichte neerslag komen. Omdat de sneeuwgrens vrij hoog ligt, tussen 1500 en 1800 meter, valt er vooral regen in de dalen. Zaterdag verloopt ongeveer hetzelfde, al komt de sneeuwgrens dan wel iets lager te liggen. Een koufront op zondag brengt lokaal tot wel 20 cm sneeuw vanaf 1000 meter hoogte. Anders is dat in de Zuid- en West-Alpen, waar het vooral zonnig is. In skibestemmingen als Val Thorens, Val Gardena, Chamonix Mont-Blanc, Zermatt en Gitschberg Jochtal, blijft de zon de komende dagen overheersen.

En daarna… Volop zon!

Na de grijze start van de voorjaarsvakantie verandert het weerbeeld terug naar wat het was. Op maandag valt er plaatselijk nog een paar centimeter sneeuw, maar dankzij hogedruk klaart het overal snel op en kunnen de wintersporters van een paar zonnige skidagen genieten. Het kan zijn dat er nog wat zwakke storingen overtrekken, maar dat is nog even afwachten.

Vanaf donderdag veel sneeuw?

Het is nog best ver weg, maar diverse weermodellen laten zien dat het hogedrukgebied op donderdag opnieuw van positie verandert. Het wordt kouder en het zou goed mogelijk zijn dat er vanaf die dag veel sneeuw gaat vallen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Hoogstwaarschijnlijk ook in de West-Alpen, waar het hard nodig is. In het Alpenweer houden we je op de hoogte over het weer in de voorjaarsvakantie.

Weersvoorspellingen voorjaarsvakantie voor het Sauerland

Dankzij hetzelfde hogedrukgebied is het vandaag zeer zacht en zonnig in het Sauerland. In de zon loopt de temperatuur ’s middags al snel op naar 8 °C tot 14 °C. ’s Nachts vriest het gelukkig nog licht. Op donderdag neemt een krachtige westenwind het over, waardoor het op vrijdag en zaterdag hard kan stormen. De kans op neerslag neemt toe, maar omdat het zo zacht is valt er vooral veel regen. Op zaterdag en zondag kan er in de hoger gelegen skigebieden zo’n 5 cm sneeuw vallen. Maandag klaart het weer op en ook hier nemen de sneeuwkansen vanaf donderdag flink toe.

Winterberg
Volop genieten van zonnig skiweer vandaag in Winterberg!
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.