Skip to navigation Skip to main content

Warth-Schröcken: groots geworden, maar klein en knus gebleven

Skiën op rustige pistes in Warth-Schröcken
© Spalder Media Group

De dorpjes Warth en Schröcken behoren inmiddels 9 jaar tot het grootste skigebied van Oostenrijk, Ski Arlberg met 300 km aan pistes. In 2013 bezocht ik deze twee boerendorpjes die toen indruk op mij maakten door de kleinschaligheid, de knusse sfeer en de machtige bergwereld eromheen. Op dat moment was het kleine skigebied nog niet verbonden met Lech en de rest van Ski Arlberg. Hoe is het nu in Warth-Schröcken? Afgelopen week was ik er opnieuw en nog steeds is dit een plek waar ik heel blij van word!

Warth-Schröcken, diep verscholen in Vorarlberg

Warth-Schröcken ligt op slechts 862 km rijden van Utrecht en is het snelst te bereiken via de A7 in Duitsland en vervolgens rijd je richting de Fernpass. Echter, bij Reutte sla je af en rijd je nog zo’n 60 km, gedeeltelijk door het prachtige Lechtal, richting het dorp Warth waar we deze keer logeren. Al tijdens de autoreis word je hier overvallen door de rust en de natuur. Eenmaal aangekomen in Warth, op 1500 meter hoogte, lijkt de bergwereld je bijna te omarmen: stoere bergtoppen en ongerepte natuur. Net als tien jaar geleden. Er lijkt weinig veranderd.

Uitzicht Warth vanaf de piste
© Spalder Media Group
Warth ligt diep verscholen in een machtig berglandschap

Flink gebouwd en verbouwd

Maar wanneer ik wat verder kijk, is er toch wel degelijk veel veranderd en in kleine Vorarlbergse plaatsje. Er is flink verbouwd en gebouwd de afgelopen jaren. En nee, dat is niet negatief, want ze hebben het hier prachtig aangepakt. Mooie moderne chalets die niet al te grootschalig zijn, passen goed in het landschap. Het boerendorpje heeft een strak designjasje aangekregen, met een tikkeltje luxe en dat staat het dorp goed. Het gaat prima samen met het oude ‘boeren’ uiterlijk.

Ski-in ski-out accommodaties

Ook wij logeren op een plek waar design en authenticiteit hand in hand gaan. Hotel Jägeralpe ligt op 2 km van het centrum van Warth en ligt, net als veel accommodaties hier, direct aan de piste en bij de lift; ideaal! Onze kamer is groot, luxe en helemaal ingericht in een moderne, maar warme alpine design look. De bedden zijn top, niet te hard en niet te zacht, heerlijke donzen dekbedden en zacht krakend linnen. I love it! Een nachtje tukken en dan de pistes op, ik ben heel benieuwd of het daar veranderd is.

Veel natuursneeuw

Van mijn vorige bezoek wist ik nog dat je hier vooral op natuursneeuw skiet en gelukkig is dat niet veranderd. Door de ligging krijgt Warth elk jaar veel sneeuw, gemiddeld zo’n 11 meter, waardoor sneeuwkanonnen hier niet altijd nodig zijn, maar inmiddels zijn ze er wel. Het skigebied telt iets meer dan 60 km aan pistes, verdeeld over alle kleuren. Verder zijn er hier twee kinderlanden en leuke highlights zoals een SkiMovie, een funslope, funcross en een speedcheck. Hierdoor is het gebied bijzonder in trek bij families, maar ook freeriders weten Warth-Schröcken te vinden wegens de 200 km aan off-piste afdalingen. Bovendien kun je hier tot ver in het voorjaar genieten van goede sneeuwcondities, omdat veel afdalingen op noordhellingen liggen.

Lege ribbeltjes piste met zon in Warth
Het is in Warth over het algemeen rustiger dan op veel andere plekken in Ski Arlberg

Verbinding met Lech am Arlberg

Nadat we een aantal pistes in het eigen skigebied van Warth hebben gepakt, gaan we richting de Auenfeldjet, de verbindingsgondel richting het decadente Lech am Arlberg. Er is geen piste tussen Warth-Schröcken en Lech, de gondel gaat als het ware horizontaal waardoor je deze op de heen- en terugweg nodig hebt. Je bent er overigens zo met de moderne gondel en door de enorme ramen is het genieten van de machtige bergen hier. Eenmaal in Lech ski je letterlijk een andere wereld in. Ook hier is het prachtig, maar groter, drukker en nog luxer. We lunchen fantastisch bij de Skihütte Schneggarei, maar voor meer geld dan we gewend zijn elders in Oostenrijk. Alles wat je hier besteld ziet er geweldig uit en ook de smaken zijn top. Het kost wat, maar dan heb je ook wat zeg maar. We nemen nog wat pistes, waarna we de oversteek terug naar Warth maken. Hier pakken we de laatste liften en afdalingen voor we onze ski’s en snowboard uitklikken bij de voordeur van het hotel. Wat een heerlijke dag!

Auenfeldjet tussen Warth-Schröcken en Lech am Arlberg
© Spalder Media Group
De Auenfeldjet verbindt Warth-Schröcken met Lech am Arlberg

Hoever kun je komen in Ski Arlberg op één dag?

De volgende dag zijn we van plan een flinke tocht te gaan maken in Ski Arlberg. Warth-Schröcken ligt helemaal aan de ene kant van het skigebied en St. Anton am Arlberg aan de andere kant van de pistekaart. We hebben gelezen dat het een behoorlijke uitdaging is om in één dag heen en weer te skiën. Tja, dan moeten we dat natuurlijk even gaan proberen! Het is een prachtige dag, de zon straalt hoog aan de hemel en het is koud: perfecte omstandigheden voor een mooie skitocht. We starten onze tocht om 09.00 uur en pakken per ongeluk een verkeerde lift in Warth. Op zich niet erg, want zo skiën we op de meest zachte ribbeltjespiste die je je kunt voorstellen (weet je nog: natuursneeuw 😉). Maar de verkeerde lift nemen is iets wat we ons de rest van de dag eigenlijk niet kunnen permitteren, anders komen we niet zo ver.

Lege stoeltjeslift in Warth
© Spalder Media Group
De lift richting de verbinding met Lech am Arlberg: zie je die heelijke natuursneeuwpiste hieronder?

Lunchen in St. Anton am Arlberg

De tocht naar St. Anton am Arlberg is prachtig. Qua skiën is het allemaal niet enorm moeilijk of uitdagend. Er zijn genoeg verbindingspaden waar je heerlijk naar beneden glijdt en ook nog eens tijd hebt om om je heen te kijken. Geen straf hier in deze omgeving. Via Lech, Zürs en Stuben bereiken we rond 12.00 uur St. Anton am Arlberg; dat viel allemaal reuze mee! We lunchen in het dorp en overwegen nog even om bij Rendl, het skigebied aan de andere kant van St. Anton omhoog te gaan. Echter, een blik op de pistekaart leert ons al snel dat we nog heel wat liften te halen hebben voor we weer bij de verbindingslift tussen Lech en Warth zijn. Misschien moeten we het toch maar niet gokken. Uiteindelijk zijn we al om 15.00 uur terug in Warth, omdat we de skiroute bij Zug richting Lech hebben overgeslagen. Er schijnen heel veel stenen te liggen op dit moment, onder andere door de harde wind, dat wilden we het belag van onze ski’s niet aandoen. We nemen de bus van Zürs terug naar Lech, wat veel tijd - en ook krassen op de ski’s - scheelt.

Een dagtocht maken in Ski Arlberg

Lege fijne piste in Warth
Skiën met uitzicht op Lech am Arlberg
© Spalder Media Group
Skiën richting St. Anton am Arlberg
© Spalder Media Group
Berghutje in het skigebied van Warth
© Spalder Media Group

Twee dagen sneeuwstorm

De laatste twee dagen in Warth staan in het teken van een sneeuwdump, inclusief storm. We blijven dus vooral in het eigen skigebied van Warth-Schröcken ‘lekker dicht bij huis’. Dit is overigens helemaal geen straf, want hoewel de pistes niet allemaal heel lang zijn door het ‘beperkte’ hoogteverschil, zijn ze wel enorm afwisselend. We vermaken ons hier prima! En dat het hotel een prachtige wellness met zwembad heeft, is op dit soort bitterkoude en gure dagen ook een heerlijke vorm van après-ski.

Winterwandelen en après-ski

Behalve skiën en snowboarden kun je in Warth-Schröcken ook langlaufen of wandelen. Voor de winterwandelaar zijn er 20 km aan uitgezette paden. Vanuit ons hotel lopen we zo het witte landschap in richting de Kalbelesee. Verse knisperende sneeuw onder de voeten, een dikke muts op en de wind in je gezicht. Het is een wandeling voor bikkels met deze omstandigheden, maar desondanks heerlijk! Een mooie afsluiting van een skidag of afwisseling wanneer je een dag niet wilt skiën. En hoewel Warth niet bruist op het gebied van après-ski (dat wil je ook helemaal niet in zo’n dorpje), zijn er wel meerdere plekken voor een drankje aan het einde van de dag. Wij belanden in de Schirmbar van de Hollandse Mirjam, aan de overkant van de Steffisalp-Express, de Wunderbar. Een gezellig plek om de skidag af te sluiten.

Winterwandelen richting de Kalbelesee in Warth
© Spalder Media Group
In Warth-Schröcken kun je prachtig winterwandelen

Nog steeds onder de indruk

Al met al was ik ook deze keer wéér onder de indruk van Warth. Het knusse dorpje, het fijne skigebied vol natuursneeuw, de mooie accommodaties en het enorme skigebied dat aan je voeten ligt. Ik hoop dat mijn volgende bezoek niet pas over 10 jaar is!

Snowboarden met uitzicht op Warth
© Spalder Media Group
Fijne pistes, een knus dorpje: Warth maakt nog steeds indruk!
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.