Skip to navigation Skip to main content
Sunrise Skiing At 3600 M Allallin Saas Fee Saastal
© Saastal Tourismus AG/Filme Von Draussen

De wintersportregio Saas-Fee/Saastal, in het Zwitserse kanton Wallis, blinkt uit in superlatieven: de pistes liggen er superhoog - tot wel 3600 meter hoogte - en je wordt er omgeven door 18 vierduizenders! Wie niet alleen de 150 km aan skipistes, maar ook de waanzinnig indrukwekkende natuur wil verkennen, kan in Saas-Fee/Saastal bovendien unieke activiteiten doen die je wintersport tot een echte belevenis maken.

Skiën in Saas-Fee/Saastal

De pistes van de skigebieden van Saas-Fee/Saastal liggen tussen de 1500 en 3600 meter hoogte, wat ze enorm sneeuwzeker maken. De ruim 150 km aan skipistes zijn verdeeld in blauwe, rode, zwarte en gele pistes, waarvan de laatsten bestempeld zijn als skiroutes en dus niet gecontroleerd/geprepareerd worden. Met ruim 100 km aan pistes is het skigebied boven Saas-Fee het grootste van het dal. De hoogstgelegen pistes bevinden zich op de Feegletscher en zijn zelfs in de zomer geopend. Bij het bergstation van de Metro Alpin, de hoogste kabelspoorweg ter wereld, ligt het ronddraaiende Drehrestaurant Allalin. Leuk voor kids zijn het Kians Abenteuerland (Saas-Almagell), de funslope Hohsaas (Saas-Grund) en funpark Morenia en het CUPRA traininigsparcours voor verschillende skidisciplines (Saas-Fee). De grote blikvanger in het skigebied is de Dom, de hoogste berg van heel Zwitserland, die met zijn 4545 meter hoogte met kop en schouders boven de andere vierduizenders uitsteekt.

Skiing Kreuzboden Hohsaas Saastal
© Saastal Tourismus AG/Puzzle Media
Skiën op de Kreuzboden in Saas-Grund

Winteractiviteiten in Saas-Fee/Saastal

Een wintersport in Saas-Fee/Saastal is door de hoge ligging en het waanzinnige uitzicht op de bergen al een belevenis op zich. Ter plekke zijn er echter ook nog activiteiten die je wintersport helemaal tot een unieke ervaring maken. Deze 5 wil je zeker zelf ervaren!

1. Sunrise Skiing met ontbijt op 3500 meter hoogte

Heb je er geen moeite mee om vroeg op te staan en zo je skidag extra lang te maken? Dan is Sunrise Skiing echt iets wat je wilt beleven. Na een uitgebreid ontbijt in Drehrestaurant Allalin, het hoogste draaiende restaurant ter wereld, kun je volop genieten van de stilte en de eerste zonnestralen die over de bergtoppen tevoorschijn komen. Beleef de zonsopgang op 3500 meter hoogte en geniet daarna van heerlijk verse ribbels.

2. Winterwandeling met Raclette to go

Maak van een wandeling door de sneeuw een culinair uitje met de Raclette to go rugzak! Alles wat je nodig hebt voor een heerlijke raclette is met Zwitserse precisie in deze rugzak gestopt: een flink stuk Walliser raclettekaas, een cachelon met theelichtjes en lucifers, een picknickdeken, een fles Walliser witte wijn met outdoor bekers, duurzame borden en bestek, brood, specerijen, augurkjes, een klein dessert en een fles water. Zelfs aan de afvalzak is gedacht. Alles is precies genoeg voor twee personen. Het dik besneeuwde landschap van het Saastal vraagt erom, om ontdekt te worden. Dus er zijn mogelijkheden genoeg om je Raclette to go rugzak te gebruiken!

Raclette To Go Saas Fee Saastal
© Saastal Tourismus AG/ Filme Von Draussen
Raclette to go met waanzinnig uitzicht!

Bonustip: naar het Mattmark stuwmeer

Hijs de Raclette to go rugzak op je rug en wandel de prachtige route naar het Mattmark stuwmeer. De route naar dit prachtige meer, achter de imposante Mattmark stuwdam, gaat eerst over een loipe tot Ejiu Sand, dan door licht stijgend terrein tot het meer en weer terug. Als je slim bent, neem je voor de terugweg een sleetje mee, zodat je lekker omlaag kunt glijden.

3. Hondensledetocht met husky's

In Saas-Fee/Saastal kun je in de wintermaanden je dromen laten uitkomen tijdens een hondensledetocht met een roedel dolenthousiaste husky's. De dieren trekken je voort door het besneeuwde landschap, een droom die uitkomt. Er zijn verschillende routes, variërend in lengte. Een leuke activiteit voor jong en oud! 

4. Kaasfondue in een gondeltje

Een wintersport in Zwitserland is niet compleet zonder kaasfondue. In Saas-Fee nemen ze dat letterlijk en kun je in een gondeltje kaasfonduen! Als de avond valt en het buiten donker wordt, kun je tijdens een speciale rit met de gondellift genieten van de fondue en het uitzicht op de flikkerende lichtjes van Saas-Fee. Er zijn candle light gondeltjes voor een romantisch uitje met z’n tweetjes maar ook familiegondeltjes, waarin speelgoed voor de kinderen ligt.

Fondue Gondola Saas-Fee Saastal
© Saastal Tourismus AG/Filme von Draussen
Opperbeste stemming in de fonduegondel in Saas-Fee/Saastal

5. Kreuzboden by Night

Voor wie de dag niet lang genoeg kan duren, is er tot eind februari op woensdagavond bij de Kreuzboden van alles te beleven, onder de noemer Kreuzboden by Night. Maak met z’n allen een fakkelwandeling op sneeuwschoenen of ga van de 11 km lange rodelbaan. Die wordt tot 21.45 uur verlicht en je kunt er desgewenst helemaal tot in het dal op sleeën. Maar je kunt ook op sneeuwschoenen de Lagginjoch beklimmen, om daar de zonsondergang te zien. Na terugkeer wacht er een heerlijke kaasfondue op je. Of wat dacht je ervan om als bijrijder mee te gaan met een pistenbully, terwijl de pistes worden geprepareerd? Een onvergetelijke ervaring voor klein en groot!

Wintersport in Saas-Fee/Saastal

Wintersport in Saas-Fee/Saastal is indrukwekkend mooi. De skipistes in het Saastal liggen verdeeld tussen de dorpen Saas Fee (1800 meter), Saas Grund (1559 meter), Saas Almagell (1673 meter) en Saas-Balen. Samen beschikken de dorpen over 150 km aan skipistes, die aan beide zijden van het Saastal liggen en omringd worden door tal van vierduizenders. De gratis skibus brengt je snel door het dal van de ene naar de andere plaats.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Saas-Fee/Saastal Tourismus.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.