Skip to navigation Skip to main content

Sölden klaar voor aftrap World Cup seizoen 2022/2023 komend weekend

World Cup Sölden alpine skiën wedstrijden

Het is voor wintersportfanaten altijd weer een soort positief omslagmoment in het najaar, de opening van het World Cup seizoen alpine skiën in het Oostenrijkse Sölden. Dan weet je het opeens: de winter komt eraan! Sölden is in ieder geval helemaal klaar voor de aftrap van World Cup seizoen 2022/2023. Nu maar hopen dat de weergoden ook goed gezind zijn. Ik kan in ieder geval niet wachten om de eerste World Cup wedstrijd van het seizoen te aanschouwen!

Groen licht: de wedstrijd kan beginnen!

De Internationale Ski Federatie (FIS) heeft inmiddels al groen licht gegeven: de wedstrijdpiste op de Rettenbach gletsjer is helemaal in orde bevonden. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, is dit vooral te danken aan de depots waarin sneeuw uit de vorige winter op grote hoogte wordt bewaard. Meestal gebeurt dit onder witte fleecedekens (wit neemt geen warmte op). Deze methode wordt op gletsjers steeds vaker toegepast en wordt ook wel snowfarming genoemd. Maar het is op de gletsjers in Sölden ’s nachts ook al koud genoeg geweest om de sneeuwkanonnen aan te zetten. Vlak voor de vrouwenwedstrijd op zaterdag injecteren de organisatoren nog water in de piste (voor ijs). Daarmee wordt de piste sneller en blijft deze beter in conditie.

World Cup Sölden 2022/2023
© Spalder Media Group
Zo lag de finish er vorig jaar bij!

Behoorlijk wat wind

Perfecte omstandigheden dus in het Ötztal, waar ook de pistes op de Tiefenbachgletsjer voor het publiek zijn geopend. Alleen slecht weer kan komend weekend nog roet in het eten gooien, maar de weersverwachting is redelijk gunstig, al kan het zaterdag wellicht een beetje sneeuwen met temperaturen rond het vriespunt. Tijdens de mannenwedstrijd op zondag liggen de temperaturen wat hoger en blijft het waarschijnlijk droog met een lekker zonnetje. Mogelijk nadeel is de wind: op beide dagen waait het behoorlijk.

Geen coronamaatregelen

Voor zowel de skiteams als voor de toeschouwers golden vorig jaar nog aardig wat beperkende coronamaatregelen. Dat is dit jaar een heel ander verhaal, in Sölden gelden er geen beperkingen. Het dragen van een masker wordt alleen aanbevolen in de binnenruimten, maar is niet verplicht. De verwachting is dat ongeveer 10.000 fans per dag de wedstrijd zullen bijwonen.

Shiffrin en Vlhova favoriet

Het rijtje met potentiële top drie-skiërs is best lang, omdat het altijd weer afwachten is hoe het gesteld staat met de vorm zo aan het begin van het wedstrijdseizoen. Met andere woorden: het is bij de vrouwen bijvoorbeeld niet gezegd dat de grote favorieten Mikaela Shiffrin (VS) en de Slowaakse Petra Vlhova automatisch op het podium zullen staan. De concurrentie komt o.a. uit Zwitserland (Lara-Gut-Behrami, Michelle Gisin), maar ook uit andere landen: Tessa Worley (Frankrijk), Sara Hector (Zweden), Marta Bassino (Italië), Katharina Liensberger (Oostenrijk).

 

Let ook op het 15-jarige Italiaanse talent Lara Colturi die voor Albanië uitkomt. Haar ouders liggen overhoop met de Italiaanse Skifederatie. De skibond wilde Lara op deze leeftijd nog niet laten deelnemen aan wedstrijden op het hoogste niveau. Daar was de familie Colturi het niet mee eens en daarom is uitgeweken naar het Balkanland. Het talent heeft inmiddels in Zuid-Amerika al een belangrijke wedstrijd op haar naam geschreven en staat in Sölden vooralsnog op de startlijst.

Vlag Oostenrijk World Cup Sölden 2022/2023
Wie gaat er dit jaar met de winst van door?

Opnieuw winst voor Marco Odermatt?

Bij de mannen is het rijtje favorieten iets minder lang. De Zwitser Marco Odermatt, winnaar van de vorige editie, is favoriet nummer één. De ogen zullen echter ook zijn gericht op de Noor Henrik Kristoffersen, die vanaf dit seizoen uitkomt op het nieuwe skimerk van Marcel Hirscher (Van Deer ski’s). Samen met Red Bull heeft Hirscher een ski ontwikkeld die op alle fronten beter zou moeten scoren, dan de ski’s van de concurrentie. Wie op de website kijkt, komt er echter niet precies achter waar het verschil in zit. Good old Alexis Pinturault (Frankrijk) maakt ook een goede kans op een podiumplek en dat geldt eveneens voor de Oostenrijkers Manuel Feller en Marco Schwarz. Outsiders zijn de Noor Lucas Braathen, Loic Meillard (Zwiterland) en Zan Kranjec uit Slovenië.

Volgende week: Zermatt

Nu alvast attentie voor de volgende wedstrijd van het seizoen. Als alles een beetje meezit, ontmoeten de mannen-afdalingsskiërs elkaar in het laatste weekend van oktober zowel op zaterdag als zondag in het Zwitserse skioord Zermatt. Deze nieuwe afdaling op de FIS Ski World Cup kalender voorkomt dat de snelheidsduivels lang moeten wachten op hun eerste wedstrijden in Canada en de VS (eind november/begin december). De afdaling - die ook over Italiaans grondgebied gaat - vindt ruim boven de 3000 meter plaats, naar het schijnt de hoogste afdaling ooit in het wereldbekercircuit. Toch staat deze wedstrijd op losse schroeven, omdat het in de bergen rondom Zermatt tot nu toe ongewoon warm is geweest. Daardoor laten de sneeuwcondities te wensen over. Aanstaande zaterdag valt de beslissing of de wedstrijden doorgaan of niet. Een week later treden de afdalingsspecialisten bij de vrouwen tweemaal aan op dezelfde piste.

World Cup Sölden op tv

Wil je niets missen van de openingswedstrijden in Sölden? Kijk dan aanstaande zaterdag en zondag naar Eurosport 1. De eerste manche van beide wedstrijden begint om 10.00 uur, de tweede manche is om 13.00 uur. Zit jij voor de buis?

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.