Skip to navigation Skip to main content
Ski Alpin Parsenn Davos Klosters
© Matthias Paintner

Het wintersportgebied Davos Klosters ligt in het kanton Graubünden, in het zuidoosten van Zwitserland. De twee plaatsen Davos en Klosters zijn bekend van de Parsenn Derby skiwedstrijd, die er jaarlijks plaatsvindt. De namen zijn al decennialang onlosmakelijk verbonden aan alpineskiën en wie er komt, kan zich deel voelen van een stukje skihistorie. Alleen dat al maakt een wintersport in Davos Klosters bijzonder. Tel daar de andere bijzondere sneeuwervaringen die je ook in Davos Klosters kunt beleven bij op en je snapt: een wintersport in Davos Klosters wil je echt een keer beleven.

Wintersport in Davos Klosters

Het skigebied van Davos Klosters ligt tot op 2844 meter hoogte en bestaat uit 6 deelgebieden met in totaal 300 km aan skipistes. Het skigebied is een van de oudste ter wereld, waar ooit de haaklift werd bedacht en voor het eerst werd gebruikt om makkelijk bergop te komen. Die geschiedenis maakt het skiën, dat hier tussen de hoge bergen sowieso al geweldig is, nog net iets meer bijzonder. Maar ook de uitdagende sneeuwervaringen die je hier kunt beleven zorgen ervoor dat Davos Klosters hoog scoort als wintersportbestemming voor echte sneeuwfans.

Parsenn in Davos Klosters C DKM
© Davos Klosters Marketing

Early bird skiën

Om 06.00 uur je bed uit tijdens je wintersportvakantie? In Davos Kloster is het geen straf, want om 06.50 uur kun je dan als eerste met de Parsennbahn omhoog en de piste op. Heerlijk over de verse ribbels glijden en bovendien beloond worden met uitzicht op een adembenemend natuurspektakel: de zon die net over de bergtoppen opkomt.

Geniet op de 12 km lange Parsenn afdaling

De Parsenn afdaling loopt van de top van de Weissfluh naar Küblis en biedt 12 km lang skiplezier. Er wordt gezegd dat deze afdaling in 1895 per ongeluk is ontdekt, toen vier Britten de weg kwijtraakten op de Weissfluhjoch en via deze route in Küblis terechtkwamen. Wij zijn hen in ieder geval dankbaar voor deze ontdekking, want de afdaling is heerlijk!

Beleef de freeride pistes op de Funi Line

Er zijn in Davos Klosters maar liefs zes skigebieden met freeride pistes. Skiliften brengen je comfortabel omhoog en daarna heb je keuze uit hoogalpine of beveiligde, gemarkeerde routes. Een van de toppers is de Funi Line, waarvan de naam afgeleid is van het woord ‘funicular’, oftewel lift. Deze dagtocht verbindt alle beveiligde maar ongeprepareerde pistes in Davos Klosters, zonder dat je ook maar ergens omhooggaat. Freeriden op deze pistes is mogelijk van half december tot half april, maar uit veiligheidsoverwegingen alleen als de regionale bergredding de pistes heeft opengesteld.

Freeriden in Davos Klosters
© Davos Klosters

Off-piste in de skisporen van de bedenker van Sherlock Holmes

Arthur Conan Doyle, de bedenker van Sherlock Holmes, maakte zelf graag gevaarlijke skitochten in Davos. Zo maakte hij in 1893 als een van de eersten de gevaarlijke overtocht van Davos naar Arosa, via de Maienfelder Furgga. Ervaren freeriders kunnen deze off-piste route, de 3 Bahnentour, zelf ook skiën. Vanaf de top van de Weissfluh daal je steil af naar Sapün, daarna door naar Arosa/Lenzerheid en Tschiertschen. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar bij het dalstation in Davos en bij de Goschna lift in Klosters.

Freestyle paradijs JatzPark

Toen in de jaren 80 de eerste snowboarders op de pistes verschenen, waren er maar weinig skigebieden die daar gelegenheid voor boden. De Jakobshorn in Davos was de enige berg waar snowboarders de liften mochten gebruiken en daar ontstond toen de freestyle scene. Nog steeds is Davos populair onder snowboarders en het geliefde JatzPark, op 2300 meter hoogte, speelt daar een grote rol in. Zowel beginners als meer geoefende freestylers kunnen zich heerlijk uitleven op de vier lines in dit veelzijdige park.

Jatzpark
© JatzPark

Fatbiken door het bos

Een fatbike is een aangepaste mountainbike met banden tot wel 12 cm breed, die ervoor zorgen dat je zelfs in het lastigste terrein gegarandeerd rechtop blijft. Dikke sneeuw is heerlijk om met deze ‘mammoet’ onder de mountainbikes doorheen te cruisen en in Davos Klosters weten ze dat als geen ander. Prachtige routes zijn er, door het bos op de Pischa, waar de verse sneeuw tot wel 30 cm hoog ligt. Voor een beetje fietser of mountainbiker is een winterse rit op een fatbike een echte must-do!

Fatbiken in Davos Schnee Wald
© Seyaeggler Gross

Na donker rodelen op de Rinerhorn

De 3,5 km lange rodelbaan op de Rinerhorn heeft 33 bochten, waarvan een flink aantal steile, die de afdaling tot een rit boordevol adrenaline maken. Extra leuk wordt het, als je in het donker van de rodelbaan gaat! Dat kan van half december tot eind maart, als op woensdag en vrijdag de rodelbaan van 19.00 uur tot 22.30 uur wordt verlicht. Voor een hapje of drankje tussendoor kun je terecht bij het Jatzmeder restaurant bovenaan de lift, dat dan ook geopend is.

Zin in een wintervakantie in Zwitserland?

Overweeg dan zeker eens om met de trein te gaan. Er rijden dagelijks internationale treinen vanuit onder andere Amsterdam en Utrecht naar de grootste steden in Zwitserland, met aansluiting naar iedere wintersportregio die je maar wilt. Wie met de trein op wintersport naar Zwitserland gaat, kan tot 40% korting op de skipas krijgen! Hiervoor geldt de speciale ‘Ride & Slide’ actie.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met MySwitzerland.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.