Skip to navigation Skip to main content
Tuxertal 240325 0740 Hu

Heb je de fijne webcambeelden van vanochtend al gezien? Na de verse sneeuw van afgelopen weekend is het nu volop genieten van Kaiserwetter. Plaatselijk is sprake van nog wat restbewolking, maar al snel klaart het overal op. Lang genieten van zonnig en rustig bergweer wordt het niet. Morgen ontstaat er met een zuidwestelijke stroming een föhnwind aan de noordkant, terwijl de Zuid-Alpen opnieuw een bak met neerslag kunnen verwachten. In dit weerbericht praat ik je bij.

Volop genieten vandaag

Het is officieel lente, maar daar was afgelopen weekend weinig van te merken. Vooral aan de noord- en westkant van de Alpenhoofdkam heeft het flink gesneeuwd. Dankzij koude, polaire lucht daalde de sneeuwgrens flink en zijn zelfs enkele dalen wit gekleurd. Op hoogte is wel 40 cm sneeuw gevallen! Wie vandaag in de Alpen is, kan volop genieten van Kaiserwetter. Alleen in het noorden houdt bewolking wat langer aan. De noordwestelijke stroming brengt daar ’s ochtends zelfs nog een laagje verse sneeuw vanaf 600-1000 meter hoogte. Richting de middag is het nog vrij fris, maar al snel stroomt zachtere lucht het Alpengebied binnen. De temperatuur op 2000 meter hoogte stijgt ’s middags van -6 °C naar +2 °C.

Föhn voor de noordkant

Aan de noordkant van de Alpen trekt vandaag aan het einde van de middag een föhnwind aan, met een zuidwestelijke tot zuidelijke hoogtestroming. Die neemt vooral morgenmiddag flink in kracht toe. ’s Ochtends geeft de thermometer nog zo’n 1 °C tot 5 °C aan in de dalen, ’s middags stijgt het kwik hier naar 18 °C en hoger. De wind gaat stormachtig waaien vanuit het zuiden, waardoor de kans in Oostenrijk en Zwitserland bestaat dat liften moeten sluiten of helemaal niet openen.

Sneeuw in het zuiden

Aan de noordkant van de Alpen ontstaan vanaf morgen hoge wolkenvelden, al weet de zon hier zo nu en dan wel doorheen te prikken. Anders is dat in de meer zuidelijk gelegen skigebieden. Hier bouwen zich geleidelijk aan diepe, dichte wolkenlagen op. In de nacht naar dinsdag valt de eerste sneeuw in Frankrijk, vervolgens breidt het neerslaggebied verder uit richting het oosten. In eerste instantie ligt de sneeuwgrens nog vrij laag, maar deze stijgt al snel naar zo’n 1400-1600 meter hoogte. Aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam kan op dinsdag tot wel 40 cm sneeuw vallen.

Einde föhn op woensdag dankzij koufront

Gelukkig weet een nieuw koufront de föhnwind aan de noordkant van de Alpen vanaf woensdag te verdrijven. Vanaf dat moment kan het ook daar gaan sneeuwen. De sneeuwgrens komt wel vrij hoog te liggen, rond 1600 meter. Op hoogte kan er 20 cm vallen, lager is het helaas opnieuw kletsnat. De grootste sneeuwhoeveelheden zijn wederom voor de zuidkant. Hier kan meer dan een halve meter sneeuw vallen.

Wisselvallig paasweekend

Het wisselvallige weerbeeld houdt in ieder geval tot en met het paasweekend aan. Diverse storingen passeren het Alpengebied en zo nu en dan valt er nog wat verse sneeuw. Wel gaan we opnieuw verschillen zien tussen de noord- en zuidkant. De kans bestaat dat er opnieuw veel sneeuw gaat vallen in het zuiden en dat in het noorden een nieuwe föhnwind aantrekt. We houden je uiteraard op de hoogte. Donderdag volgt er een nieuwe update in het Alpenweer.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.