Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe lift in Stuben am Arlberg: Albonabahn I stoeltjeslift vervangen

Albona I Neu 06
© Melzer & Hopfner, Bergbahnen Stuben - Ski Arlberg

Komend skiseizoen stap je in Stuben am Arlberg in een nieuwe lift. De oude 2-persoons Albonabahn stoeltjeslift uit 1983 wordt vervangen door een moderne 8-persoons gondel. Dit is niet alleen een flinke verbetering voor het dorp, maar ook voor de rest van Ski Arlberg. Alles over de nieuwe lift in Stuben am Arlberg lees je in dit blog.

Nieuwe lift in Stuben am Arlberg een flinke verbetering

Meer dan 40 jaar heeft de 2-persoons stoeltjeslift Albonabahn I wintersporters vanuit Stuben naar 1902 meter hoogte gebracht. Vanaf hier kun je de pistes en het off-piste gebied boven het dorp op de 2400 meter hoge Albonagrat verkennen, maar ook koersen naar St. Christoph, St. Anton am Arlberg, Zürs en Lech am Arlberg. De Albonabahn is een belangrijke verbindingslift, maar past qua snelheid en comfort niet meer bij de huidige eisen van het skigebied. Daarom vervangen de Stubner Bergbahnen de komende maanden dit stukje nostalgie door een nieuwe lift. Vanaf de winter van 2023/2024 is het geen straf meer om met een sneeuwbui of ijzige wind in de Albonabahn I te stappen. De ritduur van ruim 10 minuten wordt gehalveerd en ook gaat de capaciteit omhoog. Als alles volgens plan verloopt, is de bouw van de nieuwe lift in november 2023 voltooid.

Pistekaart Ski Arlberg met locatie nieuwe lift Stuben am Arlberg Albonabahn
De pijl geeft de locatie aan van de nieuwe lift

Bergstation nieuwe Albonabahn 200 meter lager

De stoeltjeslift wordt niet alleen vervangen door een gondel, ook past men de locatie van het bergstation aan. Dat komt nu zo’n 200 meter lager te liggen, direct naast het al bestaande bergrestaurant Albona Mitte. De locatie van het dalstation en de route blijven nagenoeg gelijk. Het bergstation krijgt twee verdiepingen, met onder andere berging, laagspanningsruimte en EHBO-post. In het dalstation komt naast de hydraulische afspanning ook het transportsysteem, inspectieplatform, een toiletvoorziening, opslag en een serviceruimte. De volgende specificaties zijn van toepassing op de nieuwe Albonabahn I:

 • Soort lift: gondel
 • Aantal personen per gondel: 8
 • Aantal liftpalen: 9
 • Aantal gondels: 30
 • Hoogte dalstation: 1405 meter
 • Hoogte bergstation: 1845 meter
 • Lengte traject: 1115 meter
 • Hoogteverschil: 440 meter
 • Capaciteit: 1600 personen per uur
 • Snelheid: 5 meter per seconde
 • Duur rit: +/- 5 minuten

Wintersport in Stuben am Arlberg

Stuben am Arlberg ligt in het westen van de Arlberg, aan de voet van de Arlbergpas en biedt tot ver in het voorjaar uitstekende sneeuw- en pistecondities. Het dorp, dat onderdeel is van het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk Ski Arlberg, is een geliefde bestemming bij freeriders en toerskiërs. Je vindt hier vooral hotels en pensions en van hossende menigtes is geen sprake. Après-ski liefhebbers kunnen beter uitwijken naar het nabijgelegen St. Anton am Arlberg. Met ruim 300 km aan pistes raakt niemand hier snel uitgekeken. Het piste-aanbod is divers en elke dag kun je prachtige tochten skiën, zoals de befaamde Run of Fame Arlberg.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.