Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: een echte herfstweek met heel veel sneeuw (en regen)

Sneeuwval Sneeuw Op Bomen

Aan de wisselvallige periode komt deze week nog geen einde. Tot en met zondag is er veel neerslag voorspeld in de Alpenlanden. Op hoogte in de vorm van sneeuw, maar in de dalen als liters water. In het zuiden/zuidwesten is vandaag voor bepaalde gebieden zelfs een weerwaarschuwing afgegeven vanwege de voorspelde regenval. In dit weerbericht een update over de situatie in de skigebieden de komende week.

Weerwaarschuwing: veel regen en een Südföhn

Een zuidelijke föhn en koufront bepalen vandaag het weerbeeld in de Alpen. Met name aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam kan ontzettend veel neerslag vallen, terwijl het aan de noordkant juist grotendeels droog blijft, met zelfs wat ruimte voor de zon. Op de toppen van de bergen en in de föhn-gevoelige dalen komen zware windstoten van wel 100 km/u voor. Het is tussen 10 °C en 15 °C overdag, maar in de dalen waar de föhnwind waait, kan het kwik oplopen naar ruim 23 °C.

Aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam stapelt de bewolking zich vanochtend steeds meer op en daaruit komt in de loop van de dag heel veel neerslag. Hoeveelheden van 70 tot 100 mm neerslag vallen op grote schaal, maar in een aantal gebieden lopen de hoeveelheden nog verder op. Onder andere met gevaar voor modderstromen tot gevolg. Voor delen van Noord- en Osttirol, Vorarlberg en Karinthië heeft GeoSphere Austria (ZAMG) weerwaarschuwingen afgegeven.

Tot 30 cm sneeuw op hoogte

De sneeuwgrens komt vandaag tussen 2600 en 2000 meter hoogte te liggen. Richting de avond neemt de föhnwind af en breiden het neerslaggebied en koufront verder uit richting het noorden en oosten. Vanwege de hevige regenval daalt de temperatuur, waardoor de sneeuwgrens tijdelijk op 1500 meter hoogte komt te liggen. Tot en met dinsdagochtend kan er tot 40 cm sneeuw vallen. Dinsdagmiddag klaart het vanuit het westen langzaam op, maar de kans op neerslag blijft aanwezig.

Woensdag: stilte voor de storm

Op woensdag is het aanvankelijk vrij helder in het Alpengebied. De zon schijnt, maar het is wel fris. De sneeuwgrens komt rond 1700 meter hoogte te liggen en in de dalen wordt het zo’n 14 °C. Stilte voor de storm, want op donderdag trekt er opnieuw een krachtige föhnwind aan. En dat niet alleen!

Nog meer sneeuw vanaf donderdag

Donderdag start vrij helder, maar de dag wordt verre van zonnig. Bewolking trekt al snel aan en uit die bewolking kan wederom flink veel neerslag vallen. Bovendien daalt de sneeuwgrens naar 1200 - 1500 meter hoogte, waardoor het zomaar eens echt winters kan worden in de skigebieden. Op donderdag kan er ruim een halve meter sneeuw vallen en ook op vrijdag, zaterdag en zondag blijven de sneeuwkansen aanwezig. We houden alles nauwlettend voor je in de gaten en kunnen niet wachten op de eerste echte dump van het seizoen. Als er meer nieuws is, delen we dat in het Alpenweer.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.