14 juni 2017 door Thijs in 'Nieuws''

Schlossalmbahn vernieuwd

De Gasteiger Bergbahnen investeren de komende jaren 90 miljoen euro in het skigebied Schlossalm. Het project wordt in etappes uitgevoerd en na de voltooiing hebben wintersporters boven Bad Hofgastein de beschikking over twee nieuwe liften, extra pistes en meer faciliteiten. Hoogtepunt van het ‘Generationenprojekt’ is de 10-persoons gondellift die de huidige Schlossalmbahn I+II gaat vervangen. Hierdoor hoef je voortaan niet meer over te stappen bij het middenstation. De capaciteit wordt ten opzichte van de huidige situatie verdubbeld naar 3000 mensen per uur. De opening van de nieuwe Schlossalmbahn staat gepland voor december 2018.

Multifunctioneel dalstation

Een wintersportdag op de Schlossalm begint nu nog met een wandeling onder de doorgaande weg door richting het dalstation van het bergtreintje. In de nieuwe situatie komt het dalstation aan de andere zijde van de weg te liggen, waardoor het instappen een stuk minder inspanning vergt. Het nieuwe liftgebouw krijgt een grote glazen gevel en ook het geraamte met grote, oranje geverfde buizen is goed zichtbaar. Het midden- en bergstation krijgen dezelfde uitstraling. Er zijn 900 parkeerplaatsen beschikbaar, waarvan een derde deel in de parkeergarage. Middels roltrappen bereik je het instapniveau van de skilift. Kom je via de dalafdaling terug bij de lift, dan kun je door middel van een skiviaduct direct weer naar de gondel. Ook wordt het nieuwe dalstation voorzien van een sportshop, restaurant, skiverhuur, skidepot en skischool.

55 meter lange verbindingsbrug

Bij een zorgeloze wintersport hoort ook lekker eten en even opwarmen met een Heisse Choco. Het bestaande restaurant ‘Kleine Scharte’ dat zich in het oude bergstation bevindt wordt gemoderniseerd en is voortaan bereikbaar via een 55 meter lange verbindingsbrug. Deze brug is nodig aangezien het bergstation van de nieuwe skilift iets hoger komt te liggen dan de oude. Ook in het dalstation komt een restaurant/après-ski gelegenheid.

48 uur in Bad Hofgastein: 7 dingen die een lach op je gezicht toveren >

55 meter lange verbindingsbrug

Bergstation met verbindingsbrug

Nieuwe liften en pistes

Bij de modernisering van skigebied Schlossalm, onderdeel van Gastein, wordt er afscheid genomen van drie verouderde liften. Hiervoor in de plaats komen twee nieuwe skiliften. De sleeplift ‘Schlosshochalm’, 6-persoons stoeltjeslift ‘Weitmoser’, 2-peroons stoeltjeslift ‘Hohe Scharte’ en de cabinebaan ‘Schlossalmbahn II’ blijven bestaan (blauwe lijnen in onderstaande foto). Het oude bergtreintje, 2-persoons stoeltjeslift ‘Haitzingalm’ en de 4-persoons stoeltjeslift ‘Kleine Scharte’ (rode lijnen) worden afgebroken. 4-persoons stoeltjeslift ‘Sendleiten’ wordt vervangen voor een model dat plaats biedt aan 8 personen. Ook komen er op de flanken van de Haitzingalm extra pistes en een dalafdaling bij. De huidige Aeroplan dalafdaling wordt verbreed wat de komst van een permanent trainingstraject mogelijk maakt. Het complete project moet in 2020 afgerond zijn.

Nieuwe situatie op de Schlossalm

Nieuwe situatie op de Schlossalm

Meer informatie over Schlossalm/Bad Hofgastein

Middenstation Schlossalmbahn

Middenstation Schlossalmbahn

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.