5 april 2017 door Yvonne in 'Reisverslagen''

trysil, noorwegen

Zaterdagochtend 05.30 op Schiphol. M’n collega Florien kijkt me met kleine oogjes aan, ‘Hoe hoog is het eigenlijk in Trysil?’. Goede vraag. Het antwoord? Het hoogste punt ligt op slechts 1132 meter. Florien d'r ogen worden iets groter en ze kijkt me licht argwanend aan. Toegegeven, als echte ‘Alpen-wintersporter’, ben ook ik benieuwd naar wat dit betekent voor onze ski- en snowboardervaring. Na Trysil, het grootste skigebied van Noorwegen

In Noorwegen vind je een aantal skigebieden, waaronder Trysil. Dit gebied is het grootste skigebied van het land en biedt ruim 70 km aan fantastische pistes. Het centrum van het dorp Trysil ligt op 360 hoogtemeters, aan de oostkant van de rivier de Klarälven. Aan de westkant van de rivier ligt het skigebied, dat grofweg uit 4 deelgebieden bestaat. Het dichtstbij het dorp vind je ‘Trysil Turistsenter’.

Direct voor het hotel pakken we de lift

Prachtig uitzicht vanuit het Radisson Blu Mountain Resort

Na een ontspannen reis komen we aan bij het hotel, dat tot onze blijdschap direct naast de piste en skilift ligt. Het Radisson Blu heeft zowel in het Høyfjellssenter als in het Turistsenter een hotel. Het leuke aan Høyfjellssenter, is dat we ons direct op de berg bevinden, weg van het dorp. Vanuit de hotelkamer kijken we uit op de berg de Trysilfjellet. Snel pakken we onze spullen uit, halen direct naast het hotel materiaal en een skipas en gaan het skigebied in. Terwijl we in de sleeplift omhoog zitten, wordt ons meteen duidelijk dat een hoogte van ‘slechts’ 1132 meter totaal geen slechte eigenschap is. Op alle pistes ligt een flink pak sneeuw, de piste zijn prachtig geprepareerd en de zon schijnt zonder alle sneeuw te doen smelten.

trysil noorwegen

Uitzicht vanuit het hotel

Skigebied Trysil: overzichtelijk, avontuurlijk en prachtig

Samen met Jan, de manager van het skigebied, ontdekken we de skigebieden. Hij laat ons kort de vier deelgebieden zien, die klein genoeg zijn om allemaal in één dag een indruk van te kunnen krijgen. We beginnnen bij het Høyfjellssenter, wat een perfect gebied blijkt te zijn voor families, dankzij de ski-in ski-out en het kinderland. Een vergelijkbaar en groot kinderland vinden we ook bij het Turistensenter, direct naast een professioneel snowpark waar de freestyle pro’s imposante (en enge) salto’s in de lucht maken. Skihytta biedt een aantal fijne, lange en rustige afdalingen en Høgegga is duidelijk voor de gevorderde wintersporters. In dit laatste deelgebied trotseren we een aantal pittige zwarte afdalingen.

Trysil Noorwegen

Glooiende pistes en prachtige uitzichten in Trysil

Culinair genieten van Noorse specialiteiten

Daar komt ze weer met een vraag. ‘Maare, wat gaan we daar eigenlijk eten?’. Één ding weten we wel, schnitzel zal het niet zijn. Gelukkig worden we ook in dit geval blij verrast door meerdere culinaire hoogstandjes. Met Jan lunchen we in de gezellige berghut ‘Knettsetra’, dat bekend staat om de heerlijke hamburgers en gezellige feesten. We proberen hier de pulled-pork- en elandburger, waar we er allebei zo nog één van lusten. In de avond eten we niet alleen heerlijk in het hotel, maar genieten we ook van de dinerkaart van pizzeria en bakkerij Kort & Godt. Knapperige en verse zelfgebakken pizza’s met traditionele- en Noorse ingrediënten, zoals eland en rendier. Bij de pizza’s drinken we een regionaal biertje. Tijdens de laatste avond worden we uitgenodigd om te gaan eten in een nieuw restaurant in het dorp: Bar Fladhagen. Dit gezellige eetcafé is zeker een must! We genieten hier van heerlijke lokale gerechten, perfect gecombineerd met een bier-menu, samengesteld door de eigenaar/bier-sommelier.

trysil noorwegen

Genieten van een heerlijke rendier hamburger

Zeker doen in Trysil: een hondensledetocht

Wat hoort er nou meer bij Noorwegen dan een hondensledetocht? Niks vonden wij, dus natuurlijk staat ook deze activiteit op het programma. Met de auto rijden we naar de bestemming, waar we al eerder de honden horen blaffen dan dat we ze zien. Bij aankomt zijn we onder de indruk, want voor ons staan minimaal 100 honden. Aan het enthousiaste geblaf te horen weten ze wat hen te wachten staat. Laat het avontuur beginnen! Met z’n tweeën krijgen we een slede met 5 honden toegewezen. In volle vaart gaan ze ervandoor. Terwijl ik achterop de slee staat ligt Florien in de slee en halverwege wisselen we om. Het uitgestrekte landschap om ons heen is wit en lijkt eindeloos. Wat een bijzondere ervaring!

Trysil, wij komen zeker nog een keer terug!

Na 5 fijne dagen gaan we onder de indruk weer richting Oslo en Amsterdam. Helaas, want eigenlijk willen we nog wel een paar dagen blijven. Ondanks dat het skigebied niet de ruige toppen van de Alpen heeft, is het een fijn gebied. Er is een ruime keus aan lange, brede en uitdagende pistes. Ook families en beginners kunnen hier terecht. Het landschap is prachtig en rijkt ver. Vanaf het hoogste punt kun je zelfs Zweden zien. Het nadeel van Noorwegen blijft de relatief hoge prijzen. Ook heeft het skigebied erg veel sleepliften. Leuk: overal in het skigebied vind je openbare huisjes waar je kunt picknicken. Maar, we komen helemaal tot rust en genieten van de heerlijke skitochten, leuke activiteiten en culinaire hoogstandjes. Trysil, tot ziens!

Trysil, perfect voor kinderen

Ben jij wel eens in Trysil geweest?

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen