Skip to navigation Skip to main content

10 dingen die leuk zijn aan Morzine

Heb je een hekel aan het stereotype ‘onaardige Fransoos’ of vind je het in Oostenrijk juist te druk met al die Nederlanders? Elk skioord in de Alpen heeft zijn eigen charme en smaken verschillen, maar ik ben na een aantal jaar op wintersport in Morzine toch wel verliefd geworden op deze Franse skibestemming in het (bijna!) altijd zonnige Les Portes du Soleil. Daarvoor heb ik wel 10 redenen die ik graag met je deel. Komt-ie, let op!


#1. Het skigebied Les Portes du Soleil is top

Les Portes du Soleil is het skigebied waar Morzine onderdeel van uitmaakt. Dit gebied ligt op de grens van Zwitserland en Frankrijk en je kunt dan ook in beide landen skiën. Omdat Portes du Soleil 580 kilometer aan piste heeft, kun je echt alle kanten op en is er voor elk type skiër een fijne piste. Ook is er naast skiën of snowboarden genoeg te doen in Les Portes du Soleil, denk aan ski-joering, parapente, het Rock the Pistes festival, maar ook yoga op de piste!

#2. Morzine ligt centraal in Portes du Soleil

De ligging van Morzine is ideaal! Vanuit het dorp kun je of de Pléney gondel nemen richting Les Gets, of de Super Morzine (of de bus naar Prodains) richting Avoriaz. Het is fijn dat je alle kanten op kunt en ook tot vrij ver naar beneden kunt skiën. Als je vanaf de kant van de Pléney komt kun je zelfs tot helemaal in het dorp skiën. Je skiet dan zó de bar in. Ook voor mensen die niet gaan skiën is dat gezellig, want zo kun je in het dorp afspreken voor een lunch zonder heel ver van de piste te hoeven gaan. Door de handige ligging van de liften heb je je auto ook bijna nooit nodig.

#3. De ligging van Morzine in de zon

Vanwege de ligging van Morzine in de bergen is het er lekker lang zonnig. Wat betekent dat je tot laat kunt skiën en daarna nog een drankje kunt doen in de zon. Vooral als je aan de noordoostkant van Morzine zit, tegen de berg (aan de lange Route d‘Avoriaz), duurt het lang voordat de zon achter de bergen verdwijnt.

#4. Het dorp is authentiek

In tegenstelling tot het uit de grond getrokken Avoriaz, is Morzine een authentiek dorp dat al sinds 1181 bestaat. Daarom hangt er in Morzine een fijne, authentiek Franse sfeer waardoor het ook leuk is om door het dorp te wandelen.

#5. Morzine is goed bereikbaar vanuit Nederland

Morzine is gemakkelijk te bereiken als je via Zwitserland rijdt. De doorgaande weg die door het gebied loopt gaat door Morzine dus het is niet eindeloos kriegelen op smalle paadjes. In tegenstelling tot wat zuidelijk gelegen Franse gebieden, is de reistijd ook niet zo lang (963 km vanaf Utrecht). Nog een pluspunt: je kunt er makkelijk naartoe vliegen! Boek een ticket naar Genève en één van de vele shuttle busjes en met iets meer dan een uur ben je in Morzine.

#6. Le Petit Train

Ja hier komt het kind in me naar boven hoor, ik vind het namelijk super leuk om vanuit de Super Morzine de Petit Train te nemen die door het dorp naar de Pléney gaat. Het is echt een heel suf en super toeristisch treintje dat er net zo lang overdoet als wanneer je loopt, maar leuk en grappig is het wel!

#7. Après-ski

Wil je écht op z’n Hollands après-skiën, dan is Morzine misschien niet helemaal jouw plek. De après-ski is hier meer gericht op Engelsen dus de Nederlandse après-ski nummers zul je hier niet zo snel horen. Ik vind dat zelf juist wel leuk. Bij Hotel Le Tremplin (onderaan de Pléney) is er geregeld een DJ of een live band waar je nog even kunt feesten na het skiën.

#8. Het nachtleven van Morzine

Ben je na het feest bij Le Tremplin nog niet klaar, dan kun je het nachtleven van Morzine induiken. Omdat het dorp in trek is bij onze Engelse buren zijn er in Morzine veel pubs, vooral in de Rue du Bourg (als je richting de kerk loopt) en in de Taille de Mas du Pleney. Ga je voor discotheek L’Opéra of voor de Dixie bar?

#9. Er is naast skiën veel te doen

Morzine is niet een puur skidorp en daarom kun je er naast wintersporten ook andere dingen doen. Zo is er een museum, kun je naar een ijshockeywedstrijd of naar een kaasmakerij. Ook in de rest van het skigebied Portes du Soleil zijn er veel dingen te doen. Je kunt er in de zomer ook heel goed downhillen en er zijn ook activiteiten als ziplinen (in Châtel, doen!).

#10. Omdat kaas!

Hate it or love it, maar ik kan echt nooit genoeg kaas eten. Het leuke aan skiën op de Frans-Zwitserse grens is dat je óveral kaas kunt eten. Het enige nadeel daar aan is dat ik nooit kan kiezen tussen een croque monsieur, fondue of een croûte au fromage. Of ga ik voor een wat gezondere salade chèvre chaud? Lastig…

Bonus

Heb je nog ski’s nodig, huur die dan zéker bij Gravier Ski Shop. Je huurt hier ski’s en snowboards van goede kwaliteit (en voor een heel goede prijs!) maar het leukste aan Gravier is de Michel, de vrolijke eigenaar van de ski shop. Wij komen hier al 4 jaar en ik denk serieus dat Michel mijn favoriete inwoner van Morzine is. Hij kent het gebied op zijn duimpje en heeft ook altijd goede tips. Vorig jaar hebben we een hele mooie tocht gemaakt die hij op de kaart helemaal voor ons had uitgetekend. Stukje service zeg ik je!

En dan nog dit…

Ben je er nog niet van overtuigd om naar Morzine te gaan? Misschien word je blij van het feit dat het er kindvriendelijk is en, zeker voor Franse begrippen, niet heel duur. Ook heb je er vrij veel grote chalets, wat gezellig is als je met een grote groep gaat. De ligging van Avoriaz is beter maar daar vind je vooral kleinere appartementen. In Les Gets heb je dan wel weer grotere accommodaties, maar is de ligging minder centraal. En had ik al gezegd dat je in Morzine goed kunt eten? Klik hier voor 5 hotspots in Morzine >

188 - Winter - Marije

Over Marije

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten. Een ‘to do’ op haar wintersport bucket list is Le Mur Suisse.