25 maart 2017 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Sölden vs. Ischgl

Sölden en Ischgl zijn twee wintersportbestemmingen waar je tot ver in het voorjaar kunt skiën én waar het ook na een dag op de pistes nog vaak lang gezellig (en onrustig ;-)) is. In dit artikel zet ik beide bestemmingen naast elkaar. Wat zijn de verschillen qua skigebied, après-ski, sfeer, familievriendelijkheid en mogelijkheden naast het skiën? Ben jij het eens met het oordeel of helemaal niet? En twijfel je tussen beide bestemmingen dan hoop ik dat dit artikel je kan helpen een keuze te maken. Sölden vs. Ischgl, let's go!

Kun je skigebieden met elkaar vergelijken?

Welk skigebied jouw voorkeur heeft, hangt natuurlijk altijd van veel factoren, maar vooral van je persoonlijke voorkeur, af. In deze serie 'skidorpen battle' heb ik al eerder skigebieden met elkaar vergeleken, die wellicht ook best een beetje op elkaar lijken. Zo kon je eerder de vergelijkingen van Gerlos vs. Westendorf en Hinterglemm vs. Kirchberg lezen, dorpen die allemaal erg populair zijn bij het Nederlandse publiek. Deze keer zet ik twee dorpen naast elkaar die wat internationaler georiënteerd zijn. In Sölden en Ischgl komen mensen uit de hele wereld en het zijn beide niet de goedkoopste dorpen van Oostenrijk. Uiteraard ben ik meerdere keren in zowel Sölden en Ischgl geweest en vind ik het beide echt topbestemmingen. Ik ben dus ook best benieuwd wat hier uit gaat komen.

Skigebied: 1 - 0

Sölden (Sölden) Ischgl (Silvretta Arena)
Pistes: 145 km Pistes: 238 km
Max. hoogte: 3340 m Max. hoogte: 2872 m
Langste afdaling: 15 km (dalafdaling vanaf de Schwarze Schneide) Langste afdaling: 11 km (dalafdaling Eleven vanaf de Palinkopf)
Seizoen: 17 september – 7 mei Seizoen: 24 november – 1 mei

Qua pistekilometers is Silvretta Arena Ischgl - Samnaun natuurlijk de overduidelijke winnaar, echter op alle andere punten legt Ischgl het af tegen Sölden. De twee gletsjers in Sölden, de Rettenbach en de Tiefenbach, zorgen voor een erg lang wintersportseizoen. En hoewel in Ischgl 90% van de pistes boven de 2000 meter liggen, kunnen zij toch niet op tegen de sneeuwkwaliteit op een gletsjer. Zouden we de uitdagendheid en mogelijkheden tot het skiën van lange dagtochten meetellen, dan zou het absoluut gelijkspel zijn, want op deze vlakken is Ischgl echt beter. Maar ja, naar de verdeling van de kleuren pistes en uitdagendheid kijken we niet in bovenstaande tabel, dus Sölden wint.

Gletsjer Sölden

De gletsjers van Sölden zijn bijzonder sneeuwzeker

Familievriendelijk: 2 – 0

Sölden Ischgl
Kinderweide in het dorp: Kinderweide in het dorp:
Nederlandse skiles: Nederlandse skiles:
Kindercrêche: Kindercrêche:
Mascotte: Mascotte:

Beide bestemmingen zijn geen uitgesproken bestemmingen voor families met kinderen. De faciliteiten zijn er wel, maar heel druk met kleine wintersporters is het er niet. In beide skigebieden kun je je kleintje de hele dag naar de skischool of dagopvang brengen, zodat jij kunt genieten van de pistes. En hoewel de skischolen Nederlandse leraren in dienst hebben, is de kans ook groot dat je kleintje gewoon in het Duits les krijgt. In Sölden zijn er zowel oefenweides op de berg als in het dal, ook is Hochsölden een prima bestemming voor families met kinderen en daarom tikt Sölden hier weer een punt binnen.

Hochsölden

Hochsölden is misschien leuker voor families dan het dorp in het dal

Après-ski & events: 2 – 1

Sölden Ischgl
Bier bestellen in het Nederlands: Bier bestellen in het Nederlands:
Hotspot piste: Philipp Hotspot piste: Paznauner Taja
Places to be in het dorp: Almrausch, Schirmbar en Fire & Ice Places to be in het dorp: Niki's Stadl, Kuhstall en Trofana Alm
Event: Electric Mountain Festivals met o.a. Afrojack Event: Top of the Mountain concerten met o.a. Zucchero

In beide dorpen gaat hier dagelijks het dak eraf in de après-ski en ze behoren tot de absolute top van de Alpen als het gaat om feesten na een dagje skiën. Er is volop keuze aan bars, discotheken en het feest begint al vroeg op de berg. Toch kan het in het voor- en naseizoen in Sölden wat rustig zijn, terwijl het in Ischgl eigenlijk altijd wel feest is. Ook zijn er in Ischgl net wat meer hotspots en de namen van de internationale artiesten die er optreden net even wat bekender. Ischgl wint dus, en wat mij betreft best overtuigend ook!

Schatzi Ischgl

De après-ski in Ischgl is letterlijk en figuurlijk groots

Sfeer: 2 – 2

Sölden Ischgl
Ligging aan een doorgaande weg: Ligging aan een doorgaande weg:
Hoogbouw: Hoogbouw:
Bebouwing: voornamelijk chalets Bebouwing: voornamelijk chalets
Riviertje: Riviertje:

Sölden ligt voornamelijk langs een doorgaande weg en heeft geen plein of autovrije winkelstraat. Ischgl heeft dit wel. Het dorp ligt iets verder van de doorgaande weg en heeft een gezellig centrum met voetgangerszone en een plein. De huizen en gebouwen in Ischgl zijn iets meer 'opgefleurd', maar of je het nou perse mooi vindt, dat is persoonlijk. Al met al wint Ischgl het qua sfeer van Sölden.

Ischgl

De voetgangerszone in ischgl

Naast het skiën: 2 - 3

Sölden Ischgl
Langlaufen: 15 km loipes Langlaufen: 73 km loipes
Winterwandelen: 30 km routes Winterwandelen: 38 km routes
Rodelbaan: 5 km Rodelbaan: 7 km
IJsbaan: IJsbaan:

Zowel in Sölden als Ischgl is van alles te doen naast het skiën. Rodelen, schaatsen of langlaufen? Het kan er allemaal. In Ischgl zijn er meer km's op al deze gebieden, dus vandaar dat zij deze laatste categorie winnen.

Langlaufen Ischgl

Langlaufen in Ischgl

Einduitslag 2 -3, maar het scheelt niet veel

Op basis van bovenstaande grafieken komt Ischgl als winnaar uit de bus. Het skigebied telt meer kilometers, meer uitdaging en het dorp meer kroegen. Maar aan het begin en einde van het skiseizoen is de kans groter dat de sneeuw beter is in Sölden. Ik zou beide dorpen op je 'to-go-lijstje' zetten, want ze zijn allebei een bezoekje waard!

Sölden vs. Ischgl,, wie zou er volgens jou moeten winnen, en waarom?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.