Skip to navigation Skip to main content

Val Thorens: groot(s) in alle opzichten

Val Thorens: groot(s) op elk vlak

Val Thorens heeft behoorlijk indrukwekkende cijfers. Het ligt op 2300 meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen wintersportdorp van de Alpen. Het skigebied Les Trois Vallées, waarvan de plaats onderdeel is, telt ruim 600 km aan pistes. In Val Thorens zijn ruim 25.000 bedden voor toeristen, 60 restaurants en 44 bars. Het is duidelijk: Val Torens is ‘een grote jongen’ in wintersportland, dus uiteraard staat de plaats op ons lijstje tijdens de roadtrip door de regio Savoie Mont Blanc. Een hernieuwde kennismaking met deze – voor mij – oude bekende.

Slippen in de haarspeldbochten

De reis naar Val Thorens is mooi en de weg omhoog lang, maar dat is logisch als je naar een dorp rijdt dat op 2300 meter hoogte ligt. Het heeft recent nog gesneeuwd en vanaf Les Menuires, dat op 1800 meter ligt, wordt de weg steeds witter en ijziger. Toch redden we het, met wat slippen in de haarspeldbochten, zonder sneeuwkettingen boven te komen. Maar het is duidelijk: zorg dat je je sneeuwkettingen voor het grijpen hebt als je hier omhoog rijdt, deze heb je namelijk regelmatig nodig. Je auto heb je trouwens niet meer nodig na aankomst, deze kan in de garage; de accommodaties liggen hier voornamelijk direct aan de pistes. Je kunt direct je ski’s onder klikken bij de voordeur. Verder is het dorp compact, dus alles is gemakkelijk te voet bereikbaar.

Val Thorens

Het dorp ligt centraal in een enorm netwerk van pistes

Val Thorens is ‘gegroeid’

Het is meer dan 10 jaar geleden dat ik voor het laatst in ‘Val Tho’ was. Op het eerste gezicht lijkt er dan ook niet zoveel veranderd in het dorp. Maar ik ontdek al snel dat er in het skigebied een aantal oude liften zijn vervangen door snellere exemplaren, nadat we onze eerste afdalingen gemaakt hebben. En als we bij ons lunchadres aankomen – Chalet de la Marine – wordt het me toch duidelijk dat Val Thorens een ontwikkeling heeft doorgemaakt richting ‘upper class’. Het eten is van zeer hoog niveau (goddelijk!), maar ook de prijs is pittig. Dit is ook niet de enige plek in Val Thorens die best mondain is. De volgende dag lunchen we wederom ‘sjiek’ in La Maison direct in het dorp en ’s avonds testen we het recent compleet gerenoveerde restaurant La Rôtisserie uit, in het eveneens nieuwe hotel Fahrenheit Seven. Het ‘studentikoze’ is er wel een beetje afgegaan in Val Thorens, zo lijkt. Natuurlijk zijn er nog steeds betaalbare en kleine appartementen, maar ook wie meer kwaliteit verwacht tijdens de wintersport kan hier terecht. Maar het kost wel wat…

Chalet de la Marine

In Chalet de la Marine eten we Ceasar Salade met krab, best sjiek

Pistes die je niet mag missen

We gaan een dag op pad met een beroemde inwoner van Val Thorens: Thomas Diet. Deze man is jarenlang professioneel freerider geweest, deed mee aan de Freeride World Tour en in diverse films zie je hem door de diepste poeder rijden. Hij laat ons – in een recordtempo, want wat is deze man snel en soepel! – het hele skigebied van Val Thorens zien. Aanraders zijn absoluut de rode piste Mauriennaise vanaf de Col de Rosaël (super uitzicht!) en de heerlijke lange rode en zwarte afdalingen vanaf de Cime Caron (3200 m!). Ook neemt hij ons nog een stukje mee off-piste. Er zijn hier enorm veel mogelijkheden voor freeriders, maar het lawinegevaar is hoog. Thomas legt ons uit waarom het gevaar momenteel zo hoog is en het wordt weer eens duidelijk hoe verraderlijk de sneeuwcondities kunnen zijn. De bovenste sneeuwlaag ziet er zo fijn uit, maar het gevaar zit ‘m in de onstabiele lagen eronder. Iets wat de gemiddelde toerist dus echt niet kan zien.

Val Thorens

Piste Mauriennaise vanaf de Col Rosaël

Feest op de berg

Val Thorens staat natuurlijk ook bekend om z’n vele après-ski mogelijkheden, en dat was altijd al zo. Maar met de komst van La Folie Douce en de 360 Bar begint dit feestvieren al op de berg. Ik kijk mijn ogen uit hoe de champagne in het rond spuit in een overvolle La Folie Douce, waar de menigte feestviert op vette housebeats. Ook de après-ski is duidelijk een beetje sjieker (?) geworden. Het is niet echt ‘mijn feestje’, dus ik houd het snel voor gezien. Natuurlijk nemen we ook nog even een kijkje in Le Monde ’s avonds en hier lijkt er weinig veranderd: landgenoten staan hier, net als jaren geleden, te feesten op een mix van dance en Hollandse muziek.

La Folie Douce

Hoppakee daar gaat de champagne bij La Folie Douce (ik drink het toch liever op eigenlijk...)

Groots en sneeuwzeker

Na een paar dagen Val Thorens is mijn conclusie dat het nog steeds een geweldige bestemming is voor wintersporters die houden van een enorm skigebied met veel mogelijkheden, afwisseling en die zeker willen zijn van sneeuw. Voor iedereen die graag direct aan de piste slaapt en natuurlijk voor mensen die houden van een feestje na het skiën. Een dorp waar budget accommodaties naast dure hotels staan en de snackbar naast een hip restaurant. Maar ook een plek waar rustzoekers en mensen die van authentieke dorpjes houden eigenlijk niks te zoeken hebben, want het is hier wel groot(s)…

Val Thorens

Val Thorens is groot(s) in alle opzichten

Val Thorens s avonds

Een gezellige en levendige sfeer na het skiën

Col de Rosaël

Uitzicht van de Col de Rosaël

Val Thorens skigebied

Het skigebied is enorm groot en uitgestrekt

Val thorens

Er zijn ook voldoende gemakkelijke pistes voor minder geoefende wintersporters

Rodelen

En ook de rodelbaan van Val Thorens is groot en lang

Uitzicht op Val Thorens

Het blijft indrukwekkend zo'n dorp middenin een skigebied

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.