23 januari 2017 door Miranda in 'Live vanuit de sneeuw'' | 0 Reactie(s)

Liveblog roadtrip Savoie Mont Blanc: La Plagne, Val Thorens & Les Menuires

Snowplaza maakte de afgelopen 10 dagen een roadtrip door de Franse regio Savoie Mont Blanc. We bezochten de plaatsen Chamonix, Flaine, La Plagne, Val Thorens en Les Menuires. Een prachtige reis langs deze bekende Franse wintersportdorpen. Doel van onze reis was het maken van video’s waarin we 5 tips delen: waar vind je de mooiste piste, in welk (berg)restaurant kun je heerlijk eten en wat kun je doen naast het skiën? Deze video’s kun je in de loop van dit jaar op Snowplaza verwachten. In dit artikel een verslag van onze reis.

Auto uitgraven in Flaine

Op zondagochtend staat de reis van Flaine naar La Plagne gepland. Er is in Flaine de afgelopen dagen een kleine meter verse sneeuw gevallen en onze auto staat buiten. We zijn dus niet verrast, dat we onze ‘voiture’ niet meer herkennen. Na zo’n 45 minuten auto uitgraven zijn we klaar voor de ruim 3 uur durende rit naar La Plagne. Het is prachtig weer: na dagen sneeuw is de lucht nu stralend blauw en het landschap ziet er waanzinnig mooi uit met de verse laag sneeuw.

Auto onder de sneeuw

Er ligt zo'n meter sneeuw op onze auto

La Plagne: bitterkoud

Rond lunchtijd komen we aan in La Plagne. Nadat we iets gegeten hebben, klikken we onze ski’s onder om het skigebied te verkennen. Het is nog steeds prachtig weer, maar ontzettend koud. De thermometer geeft -20 aan in het dorp, dus op de berg is het nog een paar graden kouder. Dit zijn echt temperaturen waarbij je op moet passen voor bevriezingsverschijnselen. Voordeel is dat de pistes geweldig zijn, de verse sneeuw kraakt onder onze ski’s. Twee uur later sta ik echter te ‘dansen’ in de hotelkamer, omdat mijn voeten zó koud geworden zijn dat het opwarmen behoorlijk pijnlijk is. Morgen toch maar iets vaker naar binnen tussendoor.

Regelmatig opwarmen

Ook de tweede dag in La Plagne is het prachtig weer, maar bitterkoud. We duiken 3x een berghut in, iets waar we ons normaal gesproken de tijd niet voor gunnen. Nu is het echter noodzaak. Op dinsdagochtend verlaten we het mooie en zonnige La Plagne en reizen verder naar Val Thorens. Ook hier is verse sneeuw gevallen, echter niet zoveel als in Flaine of La Plagne. Maar we hebben het nog steeds over 60 cm verse sneeuw en dat had ook Val Thorens hard nodig. Na aankomst kleden we ons snel om en lunchen op de piste.

La Plagne

Het is bitterkoud in La Plagne

Val Thorens: behoorlijk druk

Het is lang geleden dat ik voor het laatst in Val Thorens was en het valt me op dat hier behoorlijk veel veranderd is. Het lijkt nóg groter dan het al was en veel gebouwen zijn de laatste jaren verbouwd. De pistes liggen er geweldig bij en ik vind het behoorlijk druk voor een januariweek. Maar ja als je bedenkt hoeveel bedden dit dorp heeft (ruim 25.000), dan is het ook niet zo vreemd.

Op pad met een pro

De tweede dag in Val Thorens gaan we op pad met een beroemde skiër uit het dorp: Thomas Diet. Jarenlang reisde hij als pro freerider in de Freeride World Tour en schitterde in diverse films. Het is al snel duidelijk dat hij maar één versnelling heeft: de hoogste. We scheuren het skigebied door en hij laat ons in korte tijd alle hoogtepunten van Val Thorens zien. En met zijn achtergrond kan hij het natuurlijk niet laten om ook even buiten de piste te gaan. Wat verre van een straf is...

Val Thorens

Uitzicht op Val Thorens

Afdalen naar Les Menuires

Vanuit Val Thorens is het maar 20 minuten afdalen naar Les Menuires, onze 5e en laatste bestemming van deze roadtrip. Eenmaal aangekomen klikken we ook hier zo snel mogelijk onze ski's onder en gaan op pad. We ontdekken La Masse, een letterlijk hoogtepunt van Les Menuires op ruim 2800 meter. Het is wederom een prachtige (maar koude!) dag, dus we kunnen heel ver kijken. Prachtig!

Vanuit Les Menuires ontdekken we Les Trois Vallées

Op de tweede dag in Les Menuires maken we een wat langere dagtocht. We vertrekken vroeg richting Saint Martin De Belleville een dorp dat veel mensen wellicht vergeten als ze skiën in Les Trois Vallées. Doordat het zo koud is, zijn de pistes ook hier - in het lager gelegen deel van het skigebied - perfect en bovendien erg rustig. 's Avonds eten we nog één keer typisch Savoyards: tartiflette en dan zit onze roadtrip er echt op. 10 dagen, 5 skiresorts, het was geweldig, het weer was extreem. Een trip die we niet snel zullen vergeten!

In de loop van dit jaar zullen we alle video's met tips in ons blog en op Facebook delen.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen