9 januari 2021 door Marije in Lijstje

Ben jij het type ‘komt zonder kleerscheuren de zwarte piste af’ of meer ‘heeft al moeite met een simpele blauwe piste’? Als je tot de laatste categorie behoort, is de kans groot dat jouw skivakantie uit typische wintersportblunders aan elkaar hangt, maar ook voor type 1 is het soms oppassen geblazen op de piste. Gelukkig begaan we allemaal weleens een blunder en kun je er, als het niet te veel pijn doet, meestal nog lang om lachen.

#1. Iets uit de lift laten vallen

Het is altijd best een gedoe in de lift om niks te laten vallen. Stokken, telefoons, handschoenen. Je telefoon zit altijd net in een onhandige jas- of broekzak als je een liftselfie wilt maken met dat prachtige uitzicht. Flink wroeten en met net iets te veel kracht je telefoon tevoorschijn halen. Gevolg: daar verdwijnt je telefoon in dat uitzicht. Dag selfie, dag telefoon… 8 dingen die je wel eens uit de skilift hebt laten vallen >

Telefoon uit lift laten vallen
En daar ligt je telefoon, beneden in de sneeuw

#2. Zelf uit de lift vallen

Net iets gênanter is zelf uit de lift vallen. Het zal je verbazen hoeveel mensen dat nog overkomt. Zelf heb ik in de Dolomieten eens de carabinieri uit de skilift zien vallen. Daar moet je het dan van hebben in de banaan… 

#3. Vergeten uit de lift te stappen

Ook dit komt nog heel vaak voor onder de gevorderde skiërs! Mijn vader is hier heel goed in. Ben je net in een goed gesprek met je buurman of gaat je lift over een steile piste waar veel mensen vallen, moet je er alweer uit. Ben jij wel eens een rondje extra blijven zitten?

#4. Als de dalafdaling geen dalafdaling meer is

Ga je laat in het seizoen skiën, dan kan de dalafdaling nogal eens voor wat verrassingen zorgen! Soms komen er rotsen of wegen tevoorschijn of soms een kudde paarden. Laat je dus even goed informeren over hoe de dalafdalingen erbij liggen op het moment dat jij er bent. Scheelt weer een duur ritje met de taxi.

#5. Ergens tegenaan skiën

We verliezen allemaal wel eens de controle over onze ski’s. Niks aan de hand, maar als je met volle snelheid op een boom of skirek ramt, dan wordt het allemaal wel een beetje extreem. En pijnlijk.

#6. De verkeerde lift nemen

Meestal is dit niet heel erg, maar wel als je op deze manier bovenaan een supersteile piste komt te staan en er geen andere weg naar beneden is dan deze afdaling.

#7. Uitglijden in een restaurant

Ook dit kan vrij pijnlijk zijn en soms leiden tot gebroken botten. En dan is het geen blunder meer, maar gewoon een ongeluk. Ongelukken zijn niet leuk en blunders wel. Let daarom gewoon goed op als je met je natte skischoenen met plakkaten ijs eronder dat restaurant met gladde tegels binnenloopt.

#8. Als je auto niet in de parkeergarage past

De Italianen, Oostenrijkers, Fransen en Zwitsers scheuren met hun kleine wagentjes de hellingen over, maar wij Nederlanders moeten het vooral hebben van het formaat en comfort. Heb je een (belachelijk) grote auto, check dan van tevoren even of hij in de parkeergarage past. De skibox van onderstaande auto heeft dit ritje in de parkeergarage niet overleefd.

#9. (De verkeerde) indruk maken

Een schansje hier, een bospaadje daar, achteruit de piste af of je ski’s lanceren. Het zijn allemaal dingen die je dag op de piste net iets leuker maken. Gaat dit mis, dan is het vooral voor anderen heel erg leuk om naar te kijken en niet per se voor jezelf. Herkenbare manieren om te vallen op de piste >

Valpartij skis in de knoop

#10. Je spullen niet herkennen

Skispullen huren is vaak noodzakelijk, maar het is altijd wel altijd even tricky als je ’s ochtends bij de berging komt en niet meer weet welke ski’s nou van jou zijn. Ook blijkt vaak dat hoe meer biertjes je drinkt bij de après-ski, hoe lastiger je ski’s te herkennen zijn. En als je ze dan vindt, is het nog zaak ze fatsoenlijk onder te krijgen.

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten (kaas!). Een ‘to do’ op haar wintersport bucketlist is Le Mur Suisse.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen