7 februari 2017 door Miranda in 'Reisverslagen''

Oberstdorf – Kleinwalsertal: 1 skiregio, 2 gezichten

Oberstdorf is een levendige en sfeervolle plaats, terwijl je je in het Kleinwalsertal onder kunt dompelen in de typische Oostenrijkse gezelligheid in kleine dorpjes. Samen delen dit Duitse dorp en Oostenrijkse dal 5 skigebieden. Snowplaza verkende de regio die niet alleen skiërs, maar ook wandelaars en langlaufers genoeg te bieden heeft.

Korte reistijd, gemakkelijke route

Het eerste voordeel van

Sfeervol en levendig Oberstdorf

We logeren in Oberstdorf en na aankomst wandelen we even het dorp in. Hier worden we direct overspoeld door het echte Alpengevoel. Het centrum heeft gezellige autovrije- en luwe straten met knusse chalets, cafés, restaurants en veel, heel veel leuke winkels. Niet alleen sportwinkels, maar ook mooie kleding-, schoenen- en interieurwinkels. Het is direct duidelijk dat Oberstdorf niet zomaar een wintersportdorp is. Hier komen ook dagjesmensen om te winkelen, op terrasjes te zitten of een

De sfeervolle straten in Oberstdorf

Oostenrijkse Gemütlichkeit in het Kleinwalsertal

Ook bezoeken we het Kleinwalsertal, dat op zo’n 15 minuten rijden van Oberstdorf ligt. In dit Oostenrijkse dal liggen een aantal knusse dorpjes: Riezlern, Hirschegg, Mittelberg en Baad. Stuk voor stuk kleine dorpjes waar de kerktoren trots boven de chalets uitsteekt. Het is een lieflijk en prachtig dal, waar de rust en kneuterigheid overal vanaf straalt. Toch zijn hier alle moderne voorzieningen voor een fijne wintersportvakantie aanwezig, maar het is allemaal niet zo massaal als in veel bekende Oostenrijkse ski-oorden. Dit betekent overigens niet dat hier niks te beleven valt. Er is o.a. gezellige après-ski bij het dalstation van de Kanzelwandbahn. We zijn onder de indruk van dit authentieke dal.

Kleinwalsertal

In het Kleinwalsertal ski je van dorp naar dorp

Nebelhorn: het meest uitdagende skigebied van de regio

Op onze eerste skidag nemen we de gondel naar de Nebelhorn. Het is zondagochtend, er zijn veel dagjesmensen, waardoor we even in de rij moeten staan voor de oude gondel richting dit meest uitdagende skigebied van de regio. Eenmaal boven zijn we dit snel vergeten, want het uitzicht vanaf de 2224 meter hoge Nebelhorn is waanzinnig indrukwekkend: aan de ene kant kijk je het vlakke Duitsland in, terwijl aan de andere kant de Alpen liggen. Je kunt hier op je skischoenen naar het kruis op het hoogste punt klimmen of via de nieuwe Nordwandsteig een korte wandeling maken. Het skigebied is, met vooral rode en zwarte pistes, lekker pittig. Halverwege de berg, bij de Seealpe ligt overigens wel een fijne oefenhelling met sleeplift voor beginners en een mooi kinderland met tubingbaan. De dalafdaling terug naar Oberstdorf is lang en heerlijk.

Nebelhorn: Nordwandsteig

Vanaf de Nordwandsteig op de Nebelhorn geniet je van een waanzinnig mooi uitzicht

Kanzelwand - Fellhorn: skiën in twee landen

’s Middags rijden we door naar de Fellhornbahn die ons in het grootste skigebied van Oberstdorf-Kleinwalsertal brengt. Hier liggen 34 km aan pistes die over het algemeen niet heel moeilijk zijn; vooral blauw en rood en veelal lekker breed. Je skiet hier gedeeltelijk in Duitsland aan de kant van Oberstdorf en gedeeltelijk in Oostenrijk aan de kant van Kleinwalsertal. Aan beide zijdes vindt je mooie lange dalafdalingen. De liften zijn over het algemeen modern en snel. Het valt direct op dat dit het meest populaire skigebied is, het is hier veel drukker dan op de Nebelhorn.

Kanzelwand - Fellhorn

Kanzelwand - Fellhorn is het grootste skigebied van de regio Oberstdorf - Kleinwalsertal

Heuberg-Walmendingerhorn: gezellig skiën in het dal

Op onze tweede skidag rijden we naar het Kleinwalsertal en stappen in Riezlern op de Parsenn Kombibahn in het skigebied Heuberg Arena. Een handige lift waar de skiklasjes met kids snel en gemakkelijk in de gondel kunnen stappen, terwijl wij kiezen voor de stoeltjeslift zodat we lekker buiten zitten. Vanuit de lift zien we direct dat dit een heel fijn skigebied is voor beginnende skiërs, de glooiende afdalingen liggen tussen de chalets. Via de Skiwegroute skiën we richting Mittelberg. Een zeer gemakkelijke route, maar erg mooi! De uitzichten, en het feit dat je zo de verschillende dorpjes in skiet, maken het een hele leuke skitocht. Eenmaal aangekomen in Mittelberg stappen we in de oude gondel naar Walmendinger Horn. Op de top van deze berg blijkt al snel waarom dit een ‘Geheimtip’ is voor freeriders; we zien hier geweldige mogelijkheden buiten de piste. Maar ook het skigebied zelf is pittiger dan de route ernaar toe. Een goed gebied voor ervaren wintersporters.

Heuberg

Mooie uitzichten in de Heuberg Arena

Ifen: ook een aanrader voor wandelaars

Het 4e skigebied, Ifen, bezoeken we ’s middags. Ook dit is weer sfeervol en overzichtelijk. In het dal ligt een ideale oefenhelling en het skigebied biedt zowel beginners als gevorderden diverse mogelijkheden. Op het Gottesackerplateau liggen eenvoudige pistes, terwijl de pistes 1 en 3 echte benentrainers zijn voor gevorderden. Het skigebied is niet groot, maar wel heel mooi. Ook de omgeving hier is indrukwekkend en tevens prachtig om te winterwandelen. Vanaf het bergstation is er een 3 km lange panoramawandelweg en vanaf de top van de Hahnenköpfle kun je zelfs tot de Bodensee kijken!

Ifen

Het skigebied Ifen ligt in een prachtige omgeving

Söllereck: de familieberg

Het 5e en laatste skigebied is Söllereck-Höllwies, dat ook vanuit zowel Kleinwalsertal als Oberstdorf snel en eenvoudig te bereiken is. Heb je kleine kinderen die willen leren skiën, dan is dit ‘the place to be’. Er is hier een mooi Kinderland, een Alpine Coaster (rodelbaan) en een handjevol fijne pistes voor de hele familie. Zoek je wat meer uitdaging neem dan de langste sleeplift van Duitsland naar de Höllwies FIS piste. Ook hier vind je weer, net als in de hele regio, veel gezellige en knusse berghutten voor een drankje of lunch.

Oberstdorf – Kleinwalsertal

We zijn onder de indruk van deze fijne skiregio

Afwisselende wintersportregio

Na 3 dagen Oberstdorf. Liever Oostenrijkse gezelligheid in een knus dal, boek dan een accommodatie in het Kleinwalsertal.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt