6 februari 2017 door Joanne in 'Algemeen''

Gipsvlucht, hoe werkt dat eigenlijk?

Vorig jaar sloeg het noodlot toe. Een flinke val op de piste en mijn knie was kapot. En dan? Hoe kom ik thuis? Ik ben een week skiën tijdens een cursus. Mijn medecursisten heb ik net ontmoet. Bovendien zijn dat allemaal skileraren die in de Alpen blijven, ook na deze week. Ik zie mezelf nog best wel een trein in- en uithobbelen. Maar die bagage? Meerdere ski’s en een tas van 30 kilo op mijn rug. Tsja, dat gaat niet lukken natuurlijk. Na een belletje met de verzekering ben ik helemaal gerustgesteld. Zij gaan het voor me regelen. Ik mag mee op de gipsvlucht! En dat heb ik nog nooit gedaan. Hoe zou een gipsvlucht zijn?

Tijd verdoen in het hotel

’s Avonds laat, ik lig al in bed, word ik teruggebeld. Morgenochtend mag ik meteen mee. Dat gaat me helaas niet meer lukken. Al mijn spullen liggen door het hotel verspreid. Twee dagen later gaat er weer een vlucht en die mag ik nemen. De dag erna pak ik mijn spullen in om me vervolgens toch wel te vervelen. Gelukkig kan ik snel naar huis. Wat fijn dat die gipsvlucht zo goed geregeld is.

5 ski oefeningen om fit op wintersport te gaan >

Ophaalservice met een taxibus

Ik ben blij als ik de dag erna vertrek. Om 7 uur staat er een taxi voor me klaar. Een busje welteverstaan. Ik voel met haast koninklijk. Ik zit op één rij stoelen en voor me wordt een stoel omgedraaid, zodat ik mijn been kan laten rusten. Een persoonlijke chauffeur rijdt mij naar vliegveld Innsbruck. Tijdens de rit van twee uur kom ik van alles van mijn chauffeur te weten. Er gaan vandaag twee gipsvluchten. Als hij mij heeft afgezet kan hij weer terug om nog iemand in de buurt op te halen. Hij heeft acht uur rijden voor de boeg, maar de hartelijkheid spat ervan af.

Ophaalservice met een taxibus

Op het vliegveld

Wij rijden binnen via de achteringang. Met spiegeltjes wordt de onderkant van de auto gecontroleerd. Mijn handen worden getest op kruidresten of explosieven. Het gaat er hier serieus aan toe! Een dokter haalt me op bij de auto. In een intake wordt gecontroleerd of alles okay is met mij. Ze willen natuurlijk niet dat iemand aan boord instort. Dan mag ik naar binnen. Ze zijn nog zo vriendelijk om mij wat foto’s te laten maken. Dit moet ik vastleggen natuurlijk.

In het vliegtuig

Het vliegtuig zelf is een soort privévliegtuig met bijna 20 plekken aan boord. Voorin kunnen ook brancards worden geplaatst. Iedereen is giechelig en uitgelaten. Het lijkt wel een schoolreisje. Zodra iedereen aan boord is mogen we meteen weg. We liggen voor op schema. Er zijn vooral knie- en enkelblessures. Sommigen zijn al geopereerd, de meesten moeten in Nederland naar een ziekenhuis. Niemand heeft nog pijn en iedereen wil graag naar huis. Het schoolreisje is helemaal compleet als er na de koffie en een broodje ook nog Bounty's en Snickers worden uitgedeeld!

In het vliegtuig

Terug in Nederland

We landen in Rotterdam flink vóór op schema. Naast de taxiplek staan zo’n 10 ambulances en taxi’s klaar. Wij proberen te raden welke taxi voor wie is. Het Belgische paar zal wel in de Belgische taxi gaan… Ik word opgepikt door Jan. Hij rijdt vaker dit soort ritjes en brengt me veilig naar huis.

Gipsvlucht, het lijkt heel eng en iedereen ziet er tegenop. Het is erg als je een blessure krijgt. Maar heb je die eenmaal, dan is de gipsvlucht een uitkomst. Word je met veel pijn vervoerd, dan is dat ronduit rot. Maar verder hoef je er zeker niet tegenop te zien. Je mag lekker naar huis, geniet van je schoolreisje!

Zorg dat je goed verzekerd bent!

Een zorgverzekering vergoedt alleen medische, spoedeisende hulp tegen het Nederlandse tarief en gipsvluchten vallen hier alleen onder wanneer dit uit medische oorzaak noodzakelijk is, omdat je bijvoorbeeld geopereerd dient te worden. Maar let op! Reisverzekeringen vergoeden deze kosten ook niet standaard, hier dien je een aanvullende wintersportdekking voor te hebben.
De Europeesche is een van de meest gerenommeerde reisverzekeraars en al jaren partner van de Nederlandse Skivereniging. Je kunt je eigen verzekering samenstellen met diverse modules. Klik hier voor meer informatie. Heb je al een doorlopende verzekering? Controleer jouw verzekering of jij ook goed verzekerd bent voor wintersport. Wil je overstappen? Ga dan naar www.opzeggen.nl.

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.