Het is natuurlijk ontzettend leuk om de jaarwisseling in Nederland door te brengen met vrienden, familie, buren en je geliefde. Overdag oliebollen bakken, ’s avonds alleen maar gezelligheid en om twaalf uur met z’n allen de straat op om te proosten op het nieuwe jaar. Heel leuk, maar heb je er als echte wintersportfanaat wel eens aan gedacht om dit feestje in de sneeuw te vieren? Het is heel anders dan bij ons en dat maakt het extra bijzonder. Misschien ben je dit jaar nog thuis, maar na het lezen van dit weblog weet ik zeker dat je erover nadenkt om volgend jaar gewoon richting de sneeuw te trekken.
Zit jij ieder jaar opnieuw in tweestrijd met wie je dit keer oud en nieuw gaat vieren? Niet op wintersport. Daar ben je gewoon met je eigen wintersportclubje, de locals en de rest van de wintersporters. Allemaal op straat, één groot feest!
Blijf je thuis vanwege de leuke feestjes tijdens oud en nieuw? Niet doen, want ook in de wintersportgebieden zijn allerlei gave feestjes te vinden. Vuurwerkshows, livemuziek, dj’s en zelfs feestjes bovenop de berg.
Daar waar je in Nederland naar een speciaal vuurwerkverkooppunt moet gaan om vuurwerk in te slaan, kan dat in Oostenrijk in bijna alle winkels. Sta dus niet gek te kijken als je bij het kopen van de broodjes ook een assortiment vuurwerk in de schappen ziet liggen.
In Nederland is oud en nieuw vaak grijs en grauw met regen. Dat is wel anders in de Alpenlanden. De hoge witte bergen zijn overdag al prachtig om te zien, maar ’s avonds, wanneer het vuurwerk wordt afgestoken, is het helemaal bijzonder. Met een beetje sneeuwval erbij is het helemaal net een sprookje!
Als je na een lange reis eindelijk uit de auto stapt, dan valt het direct op dat het in de wintersportgebieden een stuk stiller is. Geen druk verkeer, alleen klikkende skischoenen op straat, knisperende ski's op een vers geprepareerde piste en op de achtergrond wat après-ski muziek. Uiteraard wordt die rust wel verstoord tijdens oud en nieuw, maar dan mag het. Door de echoënde werking van de bergen krijgt het vuurwerk een bijzonder geluid.
Vind jij al die harde knallen ook zo’n ellende? Dan ben je in de wintersportgebieden aan het juiste adres. Hier wordt voornamelijk siervuurwerk afgestoken, want die knallers kunnen in sommige hooggelegen dorpen en gebieden nare lawines veroorzaken.
In Nederland trekt men op 1 januari massaal richting de Nederlandse wateren voor een nieuwjaarsduik. Jij niet, want op 1 januari neem jij gewoon een duik in de vers gevallen sneeuw. Veel leuker!
Je hebt niet alleen op de laatste dag van het oude jaar geskied, maar ook op de eerste dag van het nieuwe jaar. Daar waar iedereen in Nederland ligt bij te komen van een heftige nacht, maak jij de eerste sporen op een vers geprepareerde piste. Er bestaat niks beters dan dat!
Op 1 januari is het in Nederland traditie om ook de rest van de familie alle goeds voor het nieuwe jaar te wensen. Met een fikse kater sleep je jezelf tegen de middag met moeite uit bed en vertrek je naar de familie. Niet op wintersport. Daar werkt de berglucht magisch tegen de kater en is de enige verplichting van die dag het maken van de eerste afdalingen in het nieuwe jaar. (Is dat eigenlijk wel een verplichting?)
Zoals je hebt kunnen lezen is het echt fantastisch om tijdens de jaarwisseling in de wintersportgebieden te zijn. In de Alpenlanden wordt oud en nieuw op een andere manier gevierd dan bij ons. Zo is het in Zwitserland een stuk rustiger, vier je het in Frankrijk voornamelijk met vrienden en is het in Oostenrijk erg druk in de restaurants. Omdat het zo anders is, wil ik je graag een aantal tips geven voor tijdens de jaarwisseling op wintersport:
Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.
14 apr | Nieuwe 6-persoons stoeltjeslift in skigebied Filzmoos |
11 apr | 10 herkenbare foutjes van wintersporters |
10 apr | Skiën op een gletsjer: alles wat je moet weten |