Skip to navigation Skip to main content

Redenen om oud en nieuw op wintersport te vieren

Vuurwerk oud en nieuw op wintersport

Het is natuurlijk ontzettend leuk om de jaarwisseling in Nederland door te brengen. Overdag oliebollen bakken, ’s avonds alleen maar gezelligheid en om twaalf uur met z’n allen de straat op om te proosten op het nieuwe jaar. Heel leuk, maar heb je er als wintersportfan wel eens aan gedacht om dit feestje in de sneeuw te vieren? Het is heel anders dan bij ons en dat maakt het extra bijzonder. Misschien ben je dit jaar nog thuis, maar na het lezen van dit weblog weet ik zeker dat je erover nadenkt om volgend jaar oud en nieuw in de sneeuw te vieren!

1. Geen dilemma’s over bij wie je dit jaar oud en nieuw gaat vieren

Zit jij ieder jaar opnieuw in tweestrijd met wie je dit keer oud en nieuw gaat vieren? Niet op wintersport. Daar ben je gewoon met je eigen wintersportclubje, de locals en de rest van de wintersporters. Allemaal op straat, één groot feest!

2. Ook op wintersport zijn allerlei leuke feestjes te vinden

Blijf je thuis vanwege de leuke feestjes tijdens oud en nieuw? Niet doen, want ook in de wintersportgebieden zijn allerlei gave feestjes te vinden. Vuurwerkshows, livemuziek, dj’s en zelfs feestjes bovenop de berg.

Feest op wintersport met oud en nieuw

3. Niemand kijkt je raar aan als je vroeg gaat slapen

In Nederland blijf je tot 00.00 uur op. Na een nieuwjaarswens en glas champagne zoek je pas je bed op. Tijdens de wintersport kun je zonder schaamte om 21.00 uur naar bed. Lekker vroeg onder de wol en de volgende dag op tijd de piste op. Ook een hele fijne jaarwisseling!

4. Vuurwerk is veel mooier met een wit decor en bergen op de achtergrond

Alles is mooier met een laag sneeuw op de achtergrond. Ook vuurwerk! In Nederland is de kans op sneeuw met oud en nieuw maar klein, anders is dat in de Alpenlanden. Met alle kleuren in de lucht lijkt het wel een sprookje!

Oud en nieuw op wintersport

5. Op de eerste dag van het nieuwe jaar eet jij een wintersportgerecht

Maak iedereen thuis maar jaloers! Terwijl zij op een verplichte nieuwjaarsborrel bij opa en oma zitten, werk jij een gigantische Wiener Schnitzel of pannetje Kaiserschmarrn naar binnen. Wat nou goede voornemens met gezond eten: op wintersport verbrand je al die calorieën toch weer!

6. Geen nare knallers om je oren

Vind jij al die harde knallen ook ellende? Dan ben je in de wintersportgebieden aan het juiste adres. Hier wordt voornamelijk siervuurwerk afgestoken, want die knallers kunnen in sommige hooggelegen dorpen en gebieden nare lawines veroorzaken.

7. Een nieuwjaarsduik in de sneeuw

Op 1 januari duikt iedereen massaal in het water voor een nieuwjaarsduik. Jij niet, jij neemt een duik in de sneeuw. Veel leuker! Of je dat in zwem- of skikleding doet is aan jou! ;-)

Duik in de sneeuw op wintersport
© Spalder Media Group

8. Je hebt op de eerste dag van het nieuwe jaar geskied

Je hebt niet alleen op de laatste dag van het oude jaar geskied, maar ook op de eerste dag van het nieuwe jaar. Als iedereen thuis ligt bij te komen van een heftige nacht, maak jij de eerste sporen op een vers geprepareerde piste. Er bestaat niks beters dan dat!

9. Geen verplichte familiebezoekjes met een kater

Op 1 januari is het in Nederland traditie om ook de rest van de familie alle goeds voor het nieuwe jaar te wensen. Met een fikse kater sleep je jezelf tegen de middag met moeite uit bed en vertrek je naar de familie. Niet op wintersport. Daar werkt de berglucht magisch tegen de kater en is de enige verplichting van die dag het maken van de eerste afdalingen in het nieuwe jaar. (Is dat eigenlijk wel een verplichting?)

Tips voor de jaarwisseling op wintersport

Zoals je hebt kunnen lezen is het echt fantastisch om tijdens de jaarwisseling in de wintersportgebieden te zijn. In de Alpenlanden wordt oud en nieuw op een andere manier gevierd dan bij ons. Zo is het in Zwitserland een stuk rustiger, vier je het in Frankrijk voornamelijk met vrienden en is het in Oostenrijk erg druk in de restaurants. Omdat het zo anders is, wil ik je graag een aantal tips geven voor tijdens de jaarwisseling op wintersport:

  • Eten is een belangrijk onderdeel tijdens de jaarwisseling. Reserveer dus op tijd voor een dinertje!
  • Neem geen vuurwerk mee vanuit Nederland. Dat is illegaal en wordt bij ontdekking in beslag genomen.
  • Je kunt niet overal te pas en te onpas vuurwerk afsteken. Vaak wordt dat pas om 00:00 uur gedaan. Houd de regels in acht, want je wilt immers niet dat het ontstaan van een lawine op jouw naam komt te staan.
  • Oud en nieuw wordt in Oostenrijk Silvester genoemd en in Frankrijk le revéillon of la Saint Sylvestre.
  • Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd tijdens de jaarwisseling. Zoals vuurwerkshow‘s, skishows, fakkeltochten, feestjes en markten.
1222 - Winter - Wendy

Over Wendy

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.