4 januari 2017 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep', Reisverslagen''

3S Eisgratbahn

De Stubaier Gletscher is een van de populairste gletsjers in Oostenrijk. In het voorseizoen weet het wintersportpubliek de weg naar de gletsjer aan het einde van het Stubaital massaal te vinden. Wanneer niets in het groene dal nog aan wintersport doet denken, wordt er op de gletsjer al volop geskied. De Stubaier Gletscher biedt het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk en door de omvang heb je niet het idee je op een gletsjer te bevinden. Lange afdalingen, voorzieningen voor families, een zeer uitdagend snowpark, ieder type wintersporter kan zich op de Stubaier Gletscher vermaken.

Eisgratbahn: langste 3S lift van de Alpen

Houd er vroeg in het seizoen rekening mee dat het druk kan zijn op de weg richting de gletsjer. Tijdens de weekenden kiezen veel wintersporters in Zuid-Duitsland en in de omgeving van Innsbruck ervoor om te gaan skiën op de Stubaier Gletscher. De wachttijden voor de lift naar de gletsjer zijn sinds dit jaar echter geminimaliseerd door de komst van de Gamsgarten en Eisgrat

Het skigebied op de Stubaier Gletscher kent twee centrale plekken: Eisgrat (2900 m) en Gamsgarten (2620 m). Op beide locaties vind je faciliteiten als skiverhuur, restaurants, toiletten, EHBO en picknickruimtes. Wil je rustig je skischoenen aantrekken of je zelf meegebrachte lunch nuttigen, dan is de nieuwe picknickruimte bij Eisgrat een uitstekende locatie. Dien je materiaal ter huren? Het is wellicht verstandig om voor een skishop in het dal te kiezen, dan weet je zeker dat je op de gletsjer niet achterin de rij aan hoef te sluiten. Voor families is Gamsgarten een uitstekend uitgangspunt, het kinderland bevindt zich voor het restaurant en ook is er binnen een leuke speelhoek.

Piste 1b met uitzicht op Gamsgarten (2620 m)

Piste 1b met uitzicht op Gamsgarten (2620 m)

Piste 20, een echte aanrader!

Piste 20, een echte aanrader!

Veelzijdig pisteaanbod

De Stubaier Gletscher beschikt over 64 kilometer aan pistes en hiermee is dit het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk. Door de omvang heb je vaak niet het idee dat je je op een gletsjer bevindt. De ruime keuze aan pistes zorgt er tevens voor dat zowel ervaren als beginnende skiërs hier uit de voeten kunnen. Wie wil oefenen op de techniek of juist knalhard wil carven heeft aan de blauwe nr. 7 een uitstekende piste. Het is een genot om op deze piste af te dalen! Als afwisseling kun je ook de rode nr. 20 meepakken die je bereikt met de sleeplift naar de Daunscharte. Ook rond de Eisjoch sleepliften (piste 1 en 1a) en Fernau stoeltjeslift (piste 10) liggen van die brede gletsjerafdalingen. Kom je later in het seizoen naar de Stubaier Gletscher wanneer er ook in het dal sneeuw lift, dan is de ongeprepareerde skiroute Wilde Grub’n (skiroute 14) een echte aanrader.

Berghut tip: Dresdner Hütte

Op de Stubaier Gletscher bevinden zich tal van pisterestaurants. Klein, knus en authentiek is het echter niet. Bij Gamsgarten en Eisgrat bevinden zich zowel restaurants met bediening als zelfbediening. Hou je van een prachtig uitzicht én Tiroler specialiteiten, dan moet je naar restaurant Jochdohle op een hoogte van 3150 meter. Wil je eens een keer wat anders tijdens de lunch dan die massale restaurants, dan is de Dresdner Hütte aan piste nr. 3 vlakbij middenstation Fernau een echte aanrader. In deze gemoedelijke hut voelt het allemaal wat gezelliger aan en, niet onbelangrijk, het eten smaakt er verrukkelijk!

Traditionele gerechten bij de Dresdner Hütte

Traditionele gerechten bij de Dresdner Hütte

BIG Family Camp

BIG Family Camp

BIG Family Camp

Aan de jongste wintersporters is op de Stubaier Gletscher ook gedacht. In het BIG Family Camp aan de voorzijde van het Gamsgarten (kinder)restaurant kunnen de jonge kids in alle rust leren skiën. Er zijn diverse (overdekte) lopende banden die aansluiting bieden op de oefenweides. Wanneer de kinderen nog te jong zijn om op de ski’s te staan, bevindt er zich bij Gamsgarten ook kinderopvang (vanaf 3 jaar). Andere familie highlights zijn de funslope en het sneeuwkasteel (februari-april).

Top of Tyrol

Wanneer je even niet op de ski’s wilt staan heeft de Stubaier Gletscher ook genoeg te bieden. Iets dat je zeker niet mag missen is het uitzicht vanaf het Top of Tyrol platform op 3210 meter. Hier aanschouw je een panorama met maar liefst 109 bergen boven de 3000 meter. Ook kun je in de verte de gletsjer van Sölden zien liggen. Daarnaast kun je kennismaken met ijsklimmen. Bij Gamsgarten staat een toren van ijs waar iedere vrijdag kennismakingscursussen (€ 10,-) worden gegeven. Ook kun je op bezoek in de ijsgrot (dagelijks van 11.30 tot 15.30 uur) en mee in de pistebully (dinsdag 14.00 uur).

Top of Tyrol, 3210 meter

Top of Tyrol, 3210 meter

Après-ski bij Mutterberg

Après-ski bij Mutterberg

Après-ski bij Mutterberg

Een wintersportdag is voor veel mensen pas compleet met een gezellige après-ski. Hiervoor moet je bij Alpensporthotel Mutterberg, vlakbij het dalstation van de Gamsgarten lift, zijn. Iedere dag barst om een uur of 4 de gezelligheid hier los. Houd wanneer je met de skibus bent wel de vertrektijden in de gaten, want voor je het weet mis je de laatste bus!

Volwaardig wintersportgebied

Op veel gletsjers in de Alpen krijg je een kou en kil gevoel. Het is er kaal, de liften zijn verouderd en er zijn vrijwel geen andere voorzieningen. Je komt er puur en alleen om te skiën. Hoe anders is dit op de Stubaier Gletscher. De gletsjer aan het einde van het Stubaital is een volwaardig skigebied met alles er op en er aan. Moderne liften, tal van bergrestaurants, een uitgebreid kinderland, het is allemaal aanwezig. De Stubaier Gletscher is zowel in het voor-, hoofd- en naseizoen een uitstekende bestemming!

Meer over de Stubaier Gletscher

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen