26 december 2016 door Miranda in 'Materiaal''

Ski-jas: zo kies je de juiste jas

De ski-jas is een belangrijk onderdeel van je wintersportuitrusting. Het aanbod aan ski-jassen is enorm en de prijzen, maar ook de kwaliteit lopen behoorlijk uiteen. Hoe vind je nou de ideale ski-jas voor jou? In dit artikel zetten we een aantal kenmerken van een goede wintersportjas voor je op een rijtje en geven we je tips en adviezen voor de aanschaf van een nieuwe ski-jas. Ga je voor een technische hardshell en het 3-lagen systeem, of heb je liever alles in één en kies je voor een warme klassieke ski-jas?

De belangrijkste eigenschappen voor een ski-jas

Wil je lekker kunnen skiën, dan zijn niet alleen je ski's en skischoenen van groot belang, maar ook je skikleding kan je wintersportdag maken of breken. De ideale ski-jas dient in ieder geval de volgende kenmerken te hebben:

 • Sneeuw- en winddicht: tijdens het skiën word je blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Belangrijk is dat de jas je goed beschermt tegen de sneeuw en de wind, anders koel je snel af.
 • Ademend: van skiën kun je het - zeker op mooie dagen - ook flink warm krijgen. Daarom is het belangrijk dat je ski-jas ademend is, zodat transpiratievocht weg kan, en je niet 'nat' wordt, waardoor je ook weer snel afkoelt.
 • Licht: tijdens het skiën wil je je vrij en goed kunnen bewegen. Een lichte jas, die je nauwelijks voelt maakt het bewegen een stuk gemakkelijker.
 • Voldoende bewegingsvrijheid: een jas die te strak zit of niet elastisch is, geeft je onvoldoende mogelijkheden om je te bewegen.
 • Isolerend: een ski-jas moet je natuurlijk ook lekker warm houden. Maar je kunt ook kiezen voor aparte isolerende lagen.

Kies je voor een hardshell, softshell of een klassieke ski-jas?

Er zijn diverse soorten ski-jassen die in grote lijnen verdeeld kunnen worden in hardshells, softshells of klassieke ski-jassen. Elke jas heeft zo z'n voor- en nadelen, en de vraag is welke type jas het beste bij jou past. Hieronder licht ik de verschillende ski-jassen toe. Voor welke ski-jas je ook kiest, het is altijd aan te raden je te kleden volgens het 3-lagen systeem.

Wat is het 3-lagen systeem

De meeste wintersporters zijn inmiddeld wel bekend met het zogenaamde 3-lagen systeem. Als eerste laag draag je thermokleding dat je lekker warm en droog houdt. Dit kan van syntetisch materiaal zijn of (merino)wol. Hierboven draag je een isolerende laag of midlayer. Deze kan bestaan uit een fleece of dun (dons) jasje. Ook deze laag dient goed ademend te zijn, zodat je warmte weg kan en je lekker droog en warm blijft. Als laatste draag je een 3e 'beschermende' laag. Dit kan een hardshell of softshell zijn die je beschermd tegen de wind en de sneeuw.

Ski-jas: zo kies je de juiste jas

Hardshell: stevig, licht en goed ademend

De hardshell is mijn persoonlijke voorkeur. Dit is een wind- en waterdichte jas die niet gevoerd is. Het voordeel van deze jassen is, dat ze vaak erg licht en goed ademend zijn. Zeker wanneer je kiest voor de duurdere materialen zoals bijvoorbeeld GoreTex, ben je verzekerd van een lichte jas die bovendien erg duurzaam is. Ze gaan vaak jarenlang mee. Een nadeel van een hardshell is, dat deze jas geen isolerend vermogen heeft. Je dient dus altijd een tweede isolerende laag aan te schaffen, denk hierbij aan een fleece en/of een donsjasje. Daarnaast is de hardshell vaak op zich al een behoorlijke prijzige jas. Maar door het 3-lagen systeem ben je wel heel flexibel om je kleding aan te passen aan de weersomstandigheden.

Hardshell ski-jas

Softshell: optimale bewegingsvrijheid en lekker licht

De softshell is een buitenlaag die je goed beschermd tegen de wind en je bovendien vaak een goede bewegingsvrijheid geeft, omdat softshells veelal elastisch zijn. Veel softshells zijn voorzien van een kleine laag isolatie in de vorm van fleecevoering, wat ze een stukje warmer maakt dan hardshells. Nadeel van de softshell is dat ze meestal niet goed waterdicht zijn. De eerste sneeuwbui houden ze prima tegen, maar zeker op heftige sneeuwdagen of bij natte sneeuw beschermt de softshell je onvoldoende. De softshell is over het algemeen vriendelijker geprijsd dan de hardshell.

Softshell ski-jas

Klassieke ski-jas: in één keer klaar

Voor veel wintersporters is de klassieke ski-jas nog steeds de beste oplossing. De buitenlaag zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen wind en sneeuw en de isolerende binnenlaag houdt je lekker warm. Afhankelijk van het weer draag je onder je ski-jas nog 1 of 2 lagen. In ieder geval altijd een thermoshirt en eventueel een (dunne) fleece. Het voordeel van de klassieke ski-jas is dat je met de aankoop van slechts 1 jas eigenlijk 2 lagen koopt. Het is dus over het algemeen de voordeligste oplossing. Echter heb je op warme dagen geen mogelijkheid om je isolerende laag weg te laten.

Klassieke ski-jas

Handige extra's in je ski-jas

Tegenwoordig hebben we allemaal leuke extra's in onze ski-jas die niet alleen heel handig, maar ook heel praktisch zijn. Denk hierbij aan:

 • Sneeuwvanger: dit is een band in je ski-jas met elastiek, waardoor de sneeuw niet in je jas en/of broek kan komen. Bij sommige modellen kun je de sneeuwvanger ook aan je broek vastmaken.
 • Skipaszakje: een skipaszakje is eigenlijk onmisbaar als je niet het risico wilt lopen je skipas te verliezen. Je stopt je skipas erin en opent het zakje de rest van de week niet meer.
 • Veel zakken: dit vind ik zowel een voor- als nadeel, want soms weet ik echt niet meer in welk zakje ik nou mijn zonnebrand heb gelaten...
 • Manchetten: manchetten aan de binnenkant van je mouw zorgen ervoor dat er geen sneeuw naar binnen kan. Soms kun je ook je duim door de manchet steken, waardoor de aansluiting met je handschoenen nog beter is.
 • Brillendoekje: een geïntegreerd brillendoekje zorgt ervoor dat je skibril of goggle snel weer schoon is, zonder deze te beschadigen.
 • Extra grote capuchon: op dagen dat het heel hard sneeuwt is het fijn als je capuchon over je skihelm past. Zo komt er geen sneeuw in je nek.

Ik hoop dat ik je middels dit artikel op weg heb geholpen naar jouw ideale ski-jas.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen