30 december 2016 door Joanne in 'Lijstje''

Denk je aan skiën, dan denk je aan Kaiserschmarrn, Knödels en Wiener Schnitzel. Daarbij drink je een heiße Choco, Skiwasser of een Hefeweizen. Maar niemand associeert skiën met koffie. Althans niet met een Cappuccino of een Ristretto. Zelf ben ik verslaafd aan koffie en drink ik graag een kleine, sterke espresso. Daarbij hoort natuurlijk een leuke bar. Maar waar vind je dat? Reis je naar de Dolomieten, dan is de kans op een goede espresso op de piste, ineens een stuk groter. Maar ja, daar ga ik niet elk jaar heen. Waar kan je terecht om te genieten van een shot espresso? In dit weblog 7 leuke plekken voor koffie op de piste!

#1. Baita Sanon, Seiser Alm

Als je koffiebarretjes op de piste beschrijft móet je beginnen met de Dolomieten. En welke plek kies je dan? Er zijn er zo veel. De hut die ieders hart zal stelen is toch wel de Sanon hut op de Seiser Alm. De Seiser Alm zelf is een hoogvlakte vlakbij Val Gardena. Het is een sprookjesachtige winterspeeltuin. Bovenop waan je je ‘King of the World’. Deze fijne hut met Italiaanse koffie maakt het helemaal af.

#2. Skilounge, Serfaus

Als je in Serfaus met de Komperdelbahn omhoog gaat, kun je verder met de volgende lift of aan een afdaling beginnen. Óf je loopt het hoekje om, trappetje op en komt bij de Skilounge. Dit is een moderne, ruime bar, waar de obers met lange schorten lopen, de tafels met witte kleden, tafelservies en wijnglazen zijn gedekt en de vele grote glaspartijen uitzicht bieden. Voor die ramen vind je leren banken, die bedoeld zijn om in te ploffen. De wc’s zijn van het artistiekerige chique, je moet echt even zoeken hoe de waskranen werken. De koffie is Italiaans goed! Precies zoals ik hem wil en dus een reden om nog even naar binnen te schieten.

#3. Adlerlounge, Kals-Matrei

Voor de Adlerlounge in skigebied Matrei-Kals geldt eigenlijk hetzelfde als voor de Skilounge. Goede koffie, modern, ruim en de moeite waard om ’s ochtends nog vóór de eerste piste al langs te gaan. Wakker worden met uitzicht op de Grossglockner en een shot échte espresso, wie wil dat niet? Na een bezoekje aan de Adlerlounge ben je er klaar voor. Skiën maar!

Adlerlounge, Kals-Matrei

Adlerlounge, Kals-Matrei

#4. AlpHitta-ChämiHitt, ‘Best coffee in Zermatt'

Deze hut belooft nogal wat. Skiënd vanaf de Gornergrat kom je de bordjes tegen: ‘Best coffee in Zermatt.’ Dat moet ik natuurlijk proberen. De sfeer binnen is Zwitsers. Houten stoelen met hartjes uitgesneden uit de rugleuning. Wollen velletjes op de tafels en de stoelen. Drukte en inderdaad redelijk goede koffie. Niet de beste van Zwitserland. Dus ski liever de berg over en drink je koffie in Italië.

#5. Piz Gloria, '007 Cappucino' op de Schilthorn

Soms is de smaak van de koffie toch niet de belangrijkste eis. Wie ooit op de Schilthorn is geweest weet dat. De Schilthorn in Mürren is bij de meeste mensen bekend als Piz Gloria. James Bond zat hier in een klinisch onderzoekscentrum in de film ‘On her Majesty’s Secret Service’. Dat is het niet, wel is het een draaiend restaurant, met uizicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Tegenwoordig schijnen ze de cappucino zelfs met 007 motief cacao te besprenkelen! Skiënd vanaf de Piz Gloria volgt een steile helling. Ik voel me Bond…., Jane Bond.

#6. Café 3440, Pitztaler Gletscher

Een nieuwe lift verdient een nieuw café, dat dachten ze in het Pitztal. En zo is er bij de hoogste skilift van Oostenrijk een modern café gebouwd. Een UFO van glas en metaal. Binnen is de sfeer strak en toch warm door houten tafels en stoelen, een houten vloer en een houten bar. De koffie is prima, maar vergeet vooral niet langs de taartensectie van de bar te lopen. Dit is de hoogste Konditorei van Oostenrijk! De piste zie je hier niet, je hebt alleen maar oog voor de Wildspitze, de gletsjerwereld eromheen en natuurlijk je koffie!

#7. The Blonde Beans, Bad Gastein

Het best verstopte koffiebarretje ligt natuurlijk net náást de piste. Als je in het skigebied van Gastein komt is het de moeite om in Bad Gastein de dalafdaling te nemen. Steek dan even de weg over, de ski’s heb je toch al uit. Direct aan de overkant van de weg ligt een klein, Zweeds barretje: The Blonde Beans. De dames die de bar runnen snappen precies waar een coffee-addict naar op zoek is. Perfecte koffie, met wellicht een kaneelbol erbij!

Eigen koffie, altijd goed!

De beste oplossing voor goede koffie op de piste is als Nederlander niet moeilijk. Je eigen koffie! Als koffie verslaafde neem ik altijd een espressopotje mee. En gezien de prijzen van een pak espresso in Oostenrijk, toch ook vaak een pakje espressokoffie. Zorg alleen nog dat je appartement aan de piste ligt. Dan heb jij altijd lekkere koffie op de piste!

Waar drink jij de lekkerste koffie?

De meeste pisterestaurants staan niet bekend om goede koffie. Toch zijn er voor koffie verslaafden soms verrassende plekjes te vinden. Tja, en is dat er niet, dan drink je toch gewoon een warme chocomel! Mis jij jouw gouden tip hier tussen? Laat het me weten, ik hoor graag van jullie waar ik dit jaar kan genieten van een lekkere kop koffie!

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen