3 januari 2017 door Peter in 'Skigebieden onder de loep''

De machtigste berg van West-Europa heeft een enorme aantrekkingskracht op avonturiers en wintersporters. Oorspronkelijk heette de berg ‘Mont Maudit’, oftewel ‘Vervloekte Berg’. Toen hij voor het eerst werd beklommen verdwenen de mythes. Een nieuwe naam was snel gevonden. Door de immer aanwezige sneeuw kwam de naam Mont Blanc niet uit de lucht vallen. De witte berg meet 4808 meter en domineert het uitzicht in veel skigebieden. In veel Franse, Zwitserse en Italiaanse skigebieden kun je de mythische berg spotten. Maar in welk gebied maak je de mooiste panorama’s van deze witte reus?

#1. Chamonix

Overtuigend bovenaan staat het skigebied van Chamonix Mont Blanc. Het stadje ligt in een duizelingwekkende vallei aan de voet van de Mont Blanc. Chamonix ademt alpinisme en de eerste bedwingers van de Mont Blanc kwamen uit deze stad. Vooral de noordkant van het skigebied biedt waanzinnige uitzichten. Bovenaan de Brévent lift heb je als wintersporter het beste uitzicht op de Mont Blanc. Je kunt ook overwegen om de Aiguille du Midi gondel te nemen naar 3842 meter. Je kunt hier echter niet skiënd naar beneden (nouja, dat kan wel, maar raden we niet aan).

#2. Flaine (Le Grand Massif)

Op de top van de Grandes Platières (2480 meter) in Flaine heb je één van de beste uitzichten op de Mont Blanc. Er staan ligstoelen bij het bergrestaurant en een enorm sneeuwveld strekt zich uit tot de Mont Blanc. Hier geniet je dus van een ongeëvenaard panorama op de witte reus. Vanaf de Grandes Platières begint trouwens ook de 14 km lange (blauwe) afdaling ‘Les Cascades’ naar Sixt. De Mont Blanc blijft je achtervolgen als je naar rechts kijkt.

#3. Courmayeur

Aan de andere kant van de Mont Blanc tunnel ligt het mondaine Courmayeur. De fanatieke freerider zal hier wellicht geweest zijn. Het is echter geen populair skigebied bij Nederlanders. Dit komt vooral door het prijsniveau, maar ook door het beperkte aantal skikilometers (41). Toch heb je hier de meest fantastische uitzichten op de Monte Bianco (zoals de Italianen de witte berg noemen). Vooral de afdalingen aan de noordflank van de Col Checrouit zijn legendarisch.

#4. Megève (Evasion Mont Blanc)

Het sfeervolle dorpje Megève is één van de beste plekken om de Mont Blanc te spotten. In het dorp zelf zou je dat niet zeggen. De toppen rondom Megève zijn nog niet heel imposant. Als je echter richting Saint Gervais skiet (of nog verder richting Les Houches) dan zul je beloond worden met heel veel moois. De afdalingen zijn over het algemeen eenvoudig, waardoor je nog beter kunt genieten van de Mont Blanc.

#5 La Rosière (Espace San Bernardo)

La Rosière is gelegen aan de zuidkant van de Mont Blanc. De ‘stau’ zorgt ervoor dat de sneeuw vaak blijft hangen in het skigebied Espace San Bernardo. La Rosière is meestal koploper op het gebied van sneeuwval in de Franse Alpen. Daarnaast kun je dus genieten van magnifieke uitzichten op de Mont Blanc. De top van de Roc Noir (2330 meter) is een pareltje wat betreft vergezichten. Als je na de top van de Col de la Traversette richting Italië skiet heb je ook een heerlijk uitzicht op de Monte Bianco.

#6. Verbier (Quatre Vallées)

Verbier zou je misschien niet direct associëren met de Mont Blanc. Toch heb je vooral vanaf de machtige Mont Fort (3330 meter) een vrij uitzicht op de hoogste berg van West-Europa. Bij het bergstation is tegenwoordig een klein iglo-restaurant waar je de hoogste kaasfondue van Europa kunt bestellen. Het is niet eenvoudig om per ski’s of snowboard naar beneden te komen. De enige piste vanaf de top is een gitzwarte (die helaas vaak gesloten is vanwege de ijzige toestand).

#7. Les Arcs (Paradiski)

Het immens populaire skigebied Paradiski heeft een schitterend uitzichtpunt op de Mont Blanc. Op de top van de Aiguille Rouge (3226 meter) ben je verzekerd van een prachtig panorama. Hier vertrekt de rood/zwarte piste Aiguille Rouge naar het dorp Les Arcs. Het lijkt alsof je afdaalt naar de voet van de Mont Blanc. Met ijle lucht in de longen voelt de afdaling magisch aan.

Overige skigebieden om de Mont Blanc te spotten

Naast de bovengenoemde uitzichtpunten van de buitencategorie zijn er nog meerdere skigebieden met uitzicht op de Mont Blanc. Neem je verrekijker mee als je naar één van de volgende bestemmingen gaat deze winter: Les Portes du Soleil (Avoriaz/Les Gets), Le Grand Domaine (St. François Longchamp/Valmorel), Les Saisies, Les Trois Vallées (Méribel/Les Menuires/Val Thorens), Tignes-Val d'Isère (Tignes/Val d'Isère), Les Sybelles (Le Corbier/Saint Sorlin d'Arves/La Toussuire) en Galibier Thabor (Valloire/Valmeinier).

Na lang zeuren namen Peter zijn ouders hem eindelijk mee op wintersport. Hij was toen 10 jaar. Op zijn 16e leerde hij snowboarden. Daarna reisde hij de hele wereld rond om op de meest bijzondere plekken om zijn board onder te binden, maar hij is ook regelmatig in Frankrijk te vinden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen