Skip to navigation Skip to main content

Wie zijn er allemaal aan het werk in skigebieden?

Tijdens het uitoefenen van onze geliefde hobby staan we er eigenlijk niet zo bij stil. Toch is er heel wat voor nodig om een skigebied iedere dag draaiende te houden. Werknemers in allerlei functies zijn aanwezig om ons een aangename tijd te laten beleven. In grote skigebieden zijn soms wel meer dan 500 mensen aan het werk, terwijl kleinere gebieden het aankunnen met twintig mensen. Samen doen deze mensen er alles aan om de dingen in het skigebied vlekkeloos te laten verlopen. Van veel van deze werknemers heb je als wintersporter niet eens door dat ze aanwezig zijn.

Pistenbully chauffeurs: afdalingen in topconditie houden

Wanneer de liften zijn gesloten en de wintersporters het skigebied hebben verlaten, gaan de pistenbully’s aan het werk. De kunst van het prepareren en de gigantische machines vragen om grote toewijding en ervaring van de chauffeurs. Doordat er tegenwoordig steeds minder sneeuw valt is het nog belangrijker om de pistes optimaal te prepareren. In veel skigebieden kun je zelf in een pistenbully stappen om te ervaren hoe lastig deze klus is.

Pistedienst: reddende engel en toeziend oog

De pistedienst is er voor verantwoordelijk dat de pistes in het skigebied begaanbaar zijn en dat alles goed wordt aangegeven. Zijn de sneeuwcondities niet toereikend dan wordt een afdaling afgesloten. Ook zie je ze vaak voorbij komen met een aantal pistepaaltjes op hun nek. Bij een ski ongeluk zijn de mannen van de pistedienst als eerste ter plaatse. Als medewerker van de pistedienst ben je veelzijdig en inzetbaar tijdens tal van omstandigheden.

Sneeuwmakers: pistes voorzien van kunstsneeuw

Met name aan het begin en aan het einde van het seizoen zijn de sneeuwmakers onmisbaar. Zij moeten er op toezien dat de pistes worden voorzien van kunstsneeuw. Ze moeten de kanonnen op de juiste plaats installeren, aansluiten en bedienen. Dit kan alleen onder de juiste (weers-)omstandigheden, anders kan er zomaar een ijsplaat ontstaan voor de kunstsneeuwinstallatie.

Liftpersoneel: de skiliften draaiende houden

Liftpersoneel moet veel geduld hebben en ze mogen hun aandacht geen moment laten verslappen. Er kan altijd iemand uit de lift vallen, een poortje niet opengaan of een kind aankomen dat hulp nodig heeft. Daarnaast kennen ze de skilift van binnen en van buiten. Wanneer de skilift onverhoopt tot stilstand komt, zijn ze in staat de lift snel te repareren.

Kassamedewerkers: hier begint je skidag

Zonder de medewerkers bij de kassa geen skipas en dus geen afdalingen! Bij de kassa start je wintersportdag en hier krijg je de eerste indruk van het skigebied. Daarnaast zijn er in het centrale liftgebouw nog veel meer mensen aan het werk. Administratie, marketing, IT, sales, er zijn heel wat mensen achter de schermen nodig om het skigebied draaiende te houden.

Restaurantpersoneel: altijd een verse schnitzel

Tijdens lunchtijd lopen de wintersporters af en aan in het bergrestaurant. Om iedereen van een Wiener Schnitzel of Apfelstrudel te kunnen voorzien, wordt met man en macht gewerkt. Het restaurant moet bevoorraad worden, de Schnitzels moeten gebakken worden en de tafels afgeruimd.

Skileraren: dankzij hen leer je (beter) skiën

Skileraren zijn eenvoudig te herkennen. Ze dragen een felgekleurde jas en de leerlingen volgen trouw het spoor. Skileraren hebben de belangrijke taak om wintersporters de juiste skitechniek te leren. Kinderen die hun eerste meters gaan maken of volwassenen die al jaren niet meer op wintersport zijn geweest, ze komen allemaal voorbij in de skischool.

Skishopmedewerkers: onderhoud & verhuur

Wil je je ski’s laten waxen en slijpen dan breng je je materiaal naar de plaatselijke skishop. Dit is ook het juiste adres voor het huren van ski’s en skischoenen. Het ervaren personeel zorgt voor de juiste lengte, maat en type.

Zijn we nog medewerkers vergeten? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.